BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,30
ALTIN 2.842,56
HABER /  GÜNCEL

Teröre karşı öğrencilere kişisel takip!

Bu raporda öğrencilerin terör örgütüne katılmasının önlenmesi için öyle bir yöntem önerildi ki...

Abone ol

BİLGESAM'ın 'Terörle Mücadele Strateji'nde ilginç öneriler yer aldı. Öğrencilerin terör örgütünün kontrolüne girmesinin önlenmesi için okullarda öğrencilere yönelik 'kişilik takip birimleri' kurulması da bu öneriler arasında.

BİLGESAM tarafından hazırlanan "Terörle Mücadele Stratejisi" başlıklı raporda, sorunun çözümü için ilginç öneriler sıralandı. Bu önerilerden bazıları rotasyonla Doğu'ya giden öğretmenlerin en az 5 yıl bölgede kalması ve Kürtçe öğrenmesi, terör örgütünün kontrolüne girmesinin önlenmesi için okullarda öğrencilere yönelik "kişilik takip birimleri" kurulması, sınırlarda yoğun olarak kullanılan geçiş bölgelerine geçişi zorlaştıracak fiziki engeller inşa edilmesi.

Merkezin hazırladığı raporun ayrıntılarında, eğitimden, tarıma; işsizlikten, dini yaşama kadar birçok öneri sıralandı. Önerilerden dikkat çeken bazıları şöyle:

ÖĞRETMENE KÜRTÇE ÖĞRETİLSİN

Yeni bir "öğretmen yetiştirme rejimi" geliştirilmesi, bölgede eksik olan öğretmen kadrolarının doldurulması, kalifiye öğretmen ve idareci eksikliğinin giderilebilmesi için tecrübeli olan öğretmen ve idarecilerin de bölgede görev yapmalarının sağlanması, bu amaçla bir rotasyon sisteminin geliştirilmesi, bölgeye atanan öğretmenlerin bölgede en az 5 yıl süreli olarak görev yapmalarının sağlanması, bölgede görev yapan öğretmenlerin meslek içi eğitimlerle bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi. Köy okullarındaki dil sorununun aşılması, köy öğretmenlerine Kürtçe kurslar verilmesi. Sağlık personelinin bölgeye gidişinin teşvik edilmesi ve görev süresinin biraz daha uzatılarak tayin devir daiminin azaltılması.

Okullarda kişilik takip birimleri oluşturulsun: Okullarda kişilik takip birimleri oluşturulması potansiyel risk taşıyanlara özel ilgi gösterilmesi. Önerinin gerekçesinde "Çocuklarımızın varsa, kişilik bozuklukları takip edilmeli, sorunları olanlara profesyonel destek sağlanmalı, sorun olmasa bile sağlıklı kişilik oluşumu için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Bu yapılamadığı takdirde problemli çocukların örgütün kontrolünde tehlikeli insanlar haline gelmelerinin önlenmesi kolay değildir" denildi.

Kürtçe ve Zazaca seçmeli olsun: Kürtçenin lehçeleri ve Zazaca'nın okullarda seçmeli ders olarak okutulması.

Tayin olan memura eğitim verilsin: Kamu görevlilerinin hatalarının en aza indirilmesi, bu maksatla, bölgeye gidişten önce oryantasyon eğitimi verilmesi ve görev yaparken de meslek içi eğitimlerle konunun canlı tutulması.

Kadınlar ve gençlerle iletişim güçlensin: Kadınlar ve gençlerle iletişim sağlanmasına dönük projeler geliştirilmesi.

Diplomatlar mücadeleyi dışarıda anlatsın: Dışişleri Bakanlığı mensuplarının terörle mücadeleye katkı sağlayacak şekilde önceden bilgilendirilerek, dış görevde iken yüz yüze haberleşme yoluyla dış kamuoyunun bilgilendirilmesi, kamunun dışa açılan medyasıyla dış kamuoyunun bilgilendirilmesi.

Köye dönüş değil, gidilen yerde rehabilitasyon: Köye dönüş yerine, göç edenlerin bulundukları yerlerde rehabilite edilmesi. Büyük tarım arazilerinin miras kanunundan dolayı bölünerek küçülmesinin önüne geçilmesi. İlk ve orta öğretimin yörenin tarım takvimine göre düzenlenerek hem tarımsal işgücünün muhafazası hem de çocuk ve gençlerin eğitimden geri kalmamalarının sağlanması.

Sınıra fiziki engeller inşa edilsin: Sınır güvenliği için planlanan profesyonel birimin gecikilmeden kurulması. Yoğun olarak kullanılan geçiş bölgelerine geçişi zorlaştıracak fiziki engeller inşa edilmesi.