Terör saldırıları psikolojimizi nasıl etkiler? Terör korkusu ile nasıl başa çıkarız? Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak cevapla.tv aracılığı ile önemli açıklamalarda bulundu.
Abone olKorku hayatın bir parçası, ancak Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör saldırıları toplumu derinden sarsıyor. Büyük şehirlerde yaşayanlar, bombalı saldırılar yüzünden bu korkuyu daha yoğun hissediyor. Bilimsel araştırmalar, terör olaylarına maruz kalan insanların sorunlarının sona ermediğini, ömür boyu sürebileceğini işaret ediyor.
Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak, “Terör saldırısından etkilenen ya da teröre maruz kalmaktan korkan insanlardaki duygusal rahatsızlık zamanla azalmıyorsa ya da stres seviyesi gündelik işleri yapmada sıkıntı doğuruyorsa profesyonel yardım alınmalıdır” diyor.
Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, terörün etkileri ve terör korkusuyla nasıl başa çıkacağımız konusunda kameraları aracılığı ile bilgi verdi. Terör saldırıları sonrasında psikolojimizi nasıl koruyabiliriz? sorumuzu yanıtladı.
İşte Mehmet Başkak'ın anlattıkları:
* Eleştirel olmayın ve kendinizi duygusal olarak cezalandırmayın. Korku duygusunu ya da flashbackleri ne kadar sıklıkla yaşadığınıza dikkat edin.
* Kendinizi sakinleştirmek için birlikte vakit geçirdiğiniz kişileri değiştirmek ya da sizi bunaltan duyguları azaltacak yollar bulmak üzere yeni strateji ve teknikler öğrenmek isteyebilirsiniz.
* Yakın yerlere kısa seyahatler yapın, günlük tutun ya da yeni bir fiziksel aktivite öğrenmeye çalışın.
* Olumsuz duyguları kendi kendinize boşaltabileceğiniz otohipnoz gibi minik eğitimlere katılarak kendi kendinize yardım etmeyi öğrenebilirsiniz.
* Bir travma yaşamış olanlar, sevecen dostlar ve aile ile birlikte olarak kendilerine yardım edebilirler. Aile ya da arkadaşlarla zaman geçirmeye çalışın...
* Fiziksel olarak kendinize dikkat edin: İyi beslenin, egzersiz yapın ve yeterince uyuyun.
* Travma ile başa çıkmak için, zihindeki gerilimi azaltmak üzere her gün günlük tutmak ya da rahatlama egzersizleri öğrenmeye çalışmak da yararlı olabilir.
* Bu yoğun duygular bir ya da iki ay içinde giderek azalacaktır.
* Uzun vadede duygusal gerilim azalmazsa, yoğunluk artarsa ya da sıkıntı günlük rutini etkilerse, profesyonel destek alınması gerekir. Şu anda zor zamanlar geçirdiğinizi kabul edin ve kendinize karşı anlayışlı olun.”