BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Terör mağduru kadınlara mesleki eğitim

İçişleri Bakanlığınca uygulanan ''Köye Dönüş ve Rehabilitasyon'' Projesi (KDRP) kapsamında Diyarbakır'da hazırlanan ''Gümüşten Eller'' projesiyle mesleki eğitimle beceri kadınlara kazandırılacak.

Abone ol

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri başta olmak üzere, güvenlik nedeniyle köylerinden ayrılan ailelerden gönüllü olarak geri dönmek isteyenlerin kendi köyleri civarında veya arazisi müsait başka yerlerde iskan edilmeleri, buralarda gerekli sosyal ve ekonomik alt yapının tesisiyle sürdürülebilir yaşam koşullarının oluşturulması, geri dönmek istemeyenlerin ise mevcut yaşadıkları yerlerde şehir hayatına uyumlarının geliştirilmesi, ekonomik ve sosyal durumlarının iyileştirilmesi amacıyla Doğu ve Güneydoğu'daki 14 ilde uygulanan KDRP kapsamında Sur ilçesi Kaymakamlığınca hazırlanan ''Gümüşten Eller'' projesi İçişleri Bakanlığınca onaylandı.

Diyarbakır'da terör nedeniyle köyden kente göç edenlerin yoğun olduğu Sur ilçesinde İçişleri Bakanlığınca finanse edilecek 60 bin TL bütçeyle restore edilen tarihi bir kilisede hayata geçirilecek projede göçle gelen kadınların ekonomik anlamda refaha ulaşması için telkari kursu düzenlenecek. İhtiyaç sahibi, evini geçindirmek zorunda olan 100 kadına ulaşılmasının hedeflendiği projede kursu tamamlayan kadınların istihdam edilerek ekonomik açıdan ayaklarının üzerinde durabilecek mesleki beceriyi kazanmaları planlanıyor.

''TERÖRDEN EN ÇOK ETKİLENEN KESİM KADINLAR''

Sur Kaymakamı Mustafa Kılıç, yaptığı açıklamada, geçen yıl uyguladıkları ''Sur Gençlik Evi'' projesi ile gençlere sanatsal içerikli kurslar düzenlediklerini belirten Kılıç, bu yıl da göçten en çok etkilenen kadınlar için bir proje hazırladıklarını belirtti.

Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı genelgeleriyle yürütülen KDRP'nin; geri dönülen köylerde hayatın yeniden başlatılması ve kalıcı hale getirilmesi için gerekli köy altyapısının oluşturulmasına yönelik çalışmalarla geri dönmek istemeyen ve şehirde yaşamayı tercih eden vatandaşlara yönelik iş ve meslek edindirme kursları, istihdamı geliştirici projeler ve özellikle kadın, genç ve çocukları hedefleyen sosyal içerikli proje ve çalışmaları içerdiğini belirten Kılıç, bu kapsamda hazırladıkları ''Gümüşten Eller'' projesiyle terör nedeniyle köyden kente göçen eden kadınlara mesleki eğitim kursları düzenleyerek istihdamlarını arttırmayı amaçladıklarını söyledi.

Kılıç, Sur ilçesinde oturan ailelerin göçün negatif etkilerine maruz kalarak kent yaşamına uyum sağlama ve ekonomik istikrara ulaşma adına çok ciddi sıkıntılar yaşadığını, bu sıkıntıları en çok yaşayanların da genelde kadınlar olduğuna dikkati çekerek, şöyle dedi:

''Terörden en çok etkilenen kesim kadınlar. Kadınların sosyal hayata intibakları ve ekonomik anlamda refaha ulaşmaları için mesleki eğitim kursu düzenleyerek iş sahibi olmalarını istiyoruz. Bu nedenle kadınlara Diyarbakır'da yapabilecekleri ve ekonomik hayata katkıda bulunabilecekleri telkari sanatı kursu düzenliyoruz. Bir yıl sürecek proje kapsamında mesleki beceri kazandırılacak kadınlar hem şehir hayatına uyum sağlayacak hem de ekonomik anlamda rahata kavuşacak. Bu sayede kadının, aile içerisinde aktif rol alarak aile ekonomisine katkıda bulunmasını sağlayacağız. Böylece kadınların çalışmalarına yönelik yanlış görüş ve inanışlar da ortadan kalkmış olacak.'' 

HARÇLIKLARI OLACAK

Mesleki eğitimle kazandırılacak beceriyle kendi bölgelerinde iş sahaları oluşturulmasının bu kadınlar için tek çıkış yolu olduğunu vurgulayan Kılıç, şöyle dedi:

''Projemizin uygulamaya geçmesi durumunda belirlediğimiz hedef kitlemizin, üretecekleri ürünlerin satışı ve kurs süresince alacakları harçlıkla ev ekonomisine katkı sunacaklar. Kurs bitiminde kendi çalışmalarıyla ekonomik kazanç elde edebilecekleri gibi, bu konuda faaliyet gösteren iş yerleriyle kurulacak bağlantılarla istihdam edilmeleri de söz konusu olacak. İsteyen kadınlar bu sanatı evlerinde de icra ederek bir gelire dönüştürebilecek. Sur ilçesinde göçün en çok yaşandığı mahallelerde uygulanacak projede göçün etkilerine maruz kalan 100 kadına ulaşmayı hedefliyoruz. Projenin uygulanmasına önümüzdeki aylarda başlayacağız.''