BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Terör, dinler dayanışmasıyla bitecek

Terör, dünyanın en büyük tehditi. Yıkıcı faaliyetler, bitmek tükenmek bilmiyor. Dünya, bu illetten kurtulmanın yolunu buldu. Gerekli olan tek şey: "Dinler arası dayanışma".

Abone ol

Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleştirilen Terörden Evrensel Etiğe-Dinler ve Barış konulu uluslararası forumda; temelinde barış ve ahlâk öğeleri bulunan dinlerin karşılıklı anlayışla güçbirliği yaparak terörle mücadele edebileceği vurgusu yapıldı.

38 ülkeden aydın ve din temsilcilerinin katıldığı ve dün sona eren toplantıda sunulan tebliğlerde, acil çözüm bekleyen problemlerden biri olan teröre karşı dinlerin işbirliği yapması gerektiği ifade edildi. Farklı görüşlerin seslendirildiği forumda Prof. Dr. Leonid Sukiyan, üç büyük dinin hukukçularının bir araya gelerek hukuk sistemlerini tartışmasını önerdi. Ukrayna Anti-terör Merkezi Başkanı Aleksandr Diçek, terörizmi önlemede sivil toplumun daha etkin olması-nı istedi. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Harun Tokak, güvenlik sorununun çözümüne katkıda bulunmak için toplantıyı tertip ettiklerini ifade etti.

“Burada, bugünün dünyasına ışık tutacak önemli mesajlar çıktı.” diye konuşan Tokak, bu tür toplantıların devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de Abant Toplantıları’yla adından sıkça söz ettiren vakıf daha önce de Washington ve Brüksel’de uluslararası çapta toplantılar organize etmişti. Kremlin yakınındaki Sovyetler’den kalma tarihi bir salonda yapılan forumda, terör uzmanları, din temsilcileri ve akademisyenler farklı görüşleri yansıtan tebliğler sundu.

Prof. Dr. Leonid Sukiyan, Müslüman, Hıristiyan ve Yahudi dinlerinden hukukçuların bir araya gelerek kendi hukuk sistemlerini tartışmaları önerisinde bulundu. Sukiyan, İslam dünyasındaki farklı kültürel yapı ve problemlere değinirken bazı ülkelerde kadınlara birtakım hakların yeni yeni verilmeye başlandığına, ancak buna karşı AB’ye girme eşiğindeki Türkiye’de ise Avrupa’daki hak ve özgürlüklere yakın bir gelişmenin kaydedildiğine dikkat çekti. Sukiyan, İslam dünyası ve onun dışındaki dinlerin birbirini anlama konusunda ciddi sorunlar yaşandığını kaydetti.

Ukrayna Anti-terör Merkezi Başkanı Aleksandr Diçek ise ‘Uluslararası terörizmi önlemede sivil toplumun rolü’ konulu bir tebliğ sundu. Ülkesinde terörle mücadele konusunda 12 ülkenin katılımıyla uluslararası bir forum düzenlediklerini belirten Diçek, toplantıda terörizm ve aşırı uçların gerçekleştirdiği eylemlere nasıl karşı konulabileceğini tartıştıklarını ifade etti. Güç kullanarak terörizmi ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını anlatan Diçek, “Biz, medeniyeti İslam ya da Hıristiyan diye ayırmıyoruz. Bir medeniyet vardır. O da insanlık medeniyeti.” dedi.

Ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un yönettiği oturumda tebliğini sunan Ali Bulaç, Medine Vesikası’nı anlattı. Bulaç, günümüz problemleri için Medine Sözleşmesi’nin çözüm olabileceğini ifade etti. “Dinde sembollerin yeri çok önemlidir.” diyen Azerbaycan Atatürk Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nizami Ceferov ise “Bir zamanlar oldukça resmî ve komünizm ideolojisinin dışında hiçbir şeyin sokulamadığı bu Koloniy Zal Salonu’ndan dünyaya dinlerarası diyalog mesajının verilmesi, gelecek hakkında bize ümit veriyor.” diye konuştu.

Görüşlerine başvurduğumuz Çeçenistan Devlet Başkanlığı Din İşleri İdaresi Başkanı Sıredin Şerdiyev, “İçeriden ve dışarıdan İslam’ı bilmeyen birileri gençlerimizi terör yoluna sevk ediyor. Moskova’daki uluslararası forumda, tüm dinlerin temsilcileri sesli bir şekilde neyin doğru olduğunu görüş birliği yaparak dile getirdiler. Biz de bunları ülkemizde anlatacağız.” şeklinde konuştu.

2 gün süren uluslararası toplantının ardından sonuç bildirgesi yayınlanmazken, emekli Büyükelçi Gündüz Aktan, konferans sonucuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Stalin’den sonra ilk dua

Rusya Yahudi cemaati temsilcileri, Sovyet Komünist Partisi’nin kongrelerinin yapıldığı Colonıy Zal Salonu’nda ilk kez Şalom adlı dualarını okuma sevincini yaşadı. Rusya Hahambaşısı Zinovly Kogan, “Dindarları yok etmek isteyen Stalin’in cenazesi, 53 yıl öncesinde bu salondan kaldırıldı. Allah bize burada duamızı okuma imkanı verdi.” dedi.

Haber : Abdülhamit Bilici - Mirza Çetinkaya
Kaynak :

ani