BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Terör değil kuraklık vurdu

Güneydoğu'da terörden sonra şimdi susuzluğun yol açtığı yeni göç dalgası yaşanıyor.

Abone ol

Dicle ve Fırat'ın suladığı bereketli topraklarda terörden sonra şimdi susuzluğun yol açtığı yeni göç dalgası yaşanıyor. Kuraklık sonucu ürünün tarlada kalması yüzünden banka ve tefecilere borçlanıp ödeyemeyen çiftçiler, köylerinden kaçıyor.

Bir zamanlar 50 hanenin bulunduğu köylerde şimdi 3-4 evde ışık var. Sabah gazetesinden Sadık Güleç Güneydoğu'nun yaşadığı felaketi yazı dizisiyle kamuoyuna duyuruyor.

Köylerde düğün olmuyor

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, "Köylerde birçok insan evlerini terk ediyor. Hayvancılık bitme noktasına geldi. Bu aylarda Batman'ın köylerinde 200'e yakın düğün olurdu. 33 köyde tek bir düğün olmadı" diyor.

Su göçü olacak

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Yaşar Sarı:.

Diyarbakır'a baktığımızda gelecekte bu konuda bir göç dalgası da bekliyoruz. Eğer bu kuraklık devam ederse köylerden kent merkezlerine doğru bir göç dalgası olacaktır. Bunların kentimize yerleşeceğini ve normal nüfus artış projeksiyonunun ötesine geçeceğini bekliyoruz. Teknik verilere de baktığımızda son 80 yılın en kurak yılı geçiyor. Buğdayın tarlada kalması çok nadirdir. Ama bu yıl buğday tarlada kaldı. Belki ileride buğdayın cinsini de değiştirmek daha az su isteyen türlere yönelmek gerekiyor.

Bin dönümden bir tek buğday çıkmadı

Mardin'in Höyük Köyü'nün hemen dışında neredeyse çöle dönüşmüş tarlalar uzanıyor. İbrahim Elik, bin dönümlük bir araziye buğday ektiğini anlatırken çöl kumuna dönüşmüş toprağı göstererek, "Bin dönümden tek bir tane bile alamadım. Bu yıl buğdaylar 3-4 santimi bile bulamadı. Ben de hayvanları saldım. Fakat buğdaylar hayvanların yiyeceği kadar bile büyümediler" diyor.