BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Termometreler ilk kez bu kadar düşük

İstanbul son yılların en soğuk gününü yaşadı.

Abone ol

Dün son 33 yılın en soğuk gününü yaşayan İstanbul, sıfırın altında 10.4 dereceyi de gördü. Böylece İstanbul'da tüm zamanların en düşük sıcaklık değeri ölçülmüş oldu.

Çatalca radar istasyonunda dün derece sıfırın altında 10.4'ü gösterdi. Arşivlere giren bilgilere göre, İstanbul'un en soğuk günü bir Şubat ayında yaşanmış, dereceler -8'i göstermişti. Dün ölçülen sıfırın altında 10.4'lük değer ise bütün bu rekorları geride bırakmış oldu.

Meteorolojik tahminlere göre, İstanbul'da kar bugün ve yarın da etkili yağacak. Kar yağışının özellikle İstanbul'un Anadolu yakasında etkili olması bekleniyor.

MEMLEKETİN BİR TARAFI -26.4, DİĞER TARAFI 10.9

Meteorolojik ölçümlerden derlenen bilgilere göre, son 24 saatte Türkiye'nin en soğuk yeri -26.4 'le Çankırı Çerkes, en sıcak yeri de 10.9'la İskenderun oldu.

MARMARA DONDU

Son yılların en sert kış koşullarını yaşayan Marmara Bölgesi'nde İstanbul dışındaki iller de çok soğuk bir 24 saati geride bıraktı. Ölçülen en düşük değerler şöyle:

Bursa (Uludağ zirve) -17, 9

Tekirdağ (Malkara) -11.7,

Edirne (Uzunköprü) -11.4,

Kırklareli (merkez) -11. 4.

KAR NE ZAMAN GİDİYOR?

İstanbul'da etkili olan soğuk hava ve kar yağışı perşembe günü etkisini kaybederken, cuma günü yerini yağmura bırakıyor.

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Ergün Güler, kar yağışının bugün aralıklı ve kuvvetli olarak devam edeceğini belirterek, ''Hava sıcaklığı, yarın en düşük eksi 2, en yüksek 1 derece olacak. Kuvvetli kar yağışı öğle saatlerinden itibaren etkisini kaybedecek'' diye konuştu.

Aralıklı kar yağışının görüleceği 2 Şubat Perşembe günü de, hava sıcaklığının en düşük 0, en yüksek 3 derece olacağını ifade eden Güler, 3 Şubat Cuma günü ise kar yağışının yerini yağmura bırakacağını ve hava sıcaklığının en düşük 1, en yüksek 7 derece olacağını kaydetti.

Güler, 4 Şubat Cumartesi günü, yağışın devam edeceğini ve hava sıcaklığının 3 ile 9 derece arasında olmasının beklendiğini anlatarak, yağışın devam edeceği 5 Şubat Pazar günü de sıcaklığın 4 ile 8 derece arasında olacağını söyledi.

YURT GENELİNDE YAĞIŞ VAR

Dondurucu soğuklar yurt genelinde etkisini sürdürüyor. Yapılan son değerlendirmelere göre; yurdun büyük bölümünde görülecek olan yağışların; Marmara'nın doğusu, Batı ve Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Tokat ve Sivas çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Yağışların; Orta ve Doğu Akdeniz kıyıları ve Güneydoğu Anadolu'nun güneyinde yağmur ve sağanak, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Marmara ile iç ve doğu bölgelerde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor.

METEOROLOJİDEN UYARI

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı, batı kesimlerde 3 ila 5 derece azalacak. Rüzgar, genellikle kuzey ve kuzeydoğu, Ülkemizin güneydoğusunda doğu ve güneydoğu yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'de kuvvetli ve kısa süreli fırtına (50-70 km/sa) şeklinde esmesi bekleniyor. 

Bazı illerde bugün hava durumu ve sıcaklık değerleri şöyle olacak:

İSTANBUL: Çok bulutlu ve yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgar kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 km/s) esecek. (-1)

ANKARA: Parçalı bulutlu (-3)

İZMİR: Parçalı ve çok bulutlu. Rüzgar kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 km/s) esecek. (5)

ADANA: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı (12)

ANTALYA: Parçalı ve çok bulutlu. Rüzgar kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 km/s) olarak esecek. (13)

SAMSUN: Çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların kuvvetli olması bekleniyor. (1)

ERZURUM: Çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı geçecek. Yağışların kuvvetli olması bekleniyor. (-2)

VAN: Çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların kuvvetli olması bekleniyor. (2)

DİYARBAKIR: Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı (2)

BÖLGE BÖLGE HAVA DURUMU...

HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre bölgelerde hava durumu şöyle olacak:

MARMARA: Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin doğusunun aralıklı kar yağışlı geçecek. Kar yağışlarının, İstanbul, Yalova, Sakarya ve Kocaeli çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 km/s) esecek. Bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

EGE: Parçalı ve çok bulutlu geçecek. Rüzgar kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 km/s) esecek. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin kıyı kesimlerinde hafif, iç ve yüksek kesimlerinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı görülecek.

AKDENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, Orta ve Doğu kesimlerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların kıyılarda sağanak, iç kesimlerde kar şeklinde olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin kıyı kesimlerinde hafif, iç ve yüksek kesimlerinde orta ve yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor. Rüzgar Batı Akdeniz'de kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 km/s) olarak esecek.

İÇ ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin güney ve doğusunun aralıklı kar yağışlı geçecek. Yağışların, sabah saatlerinde Sivas çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bölge genelinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı görülecek.

BATI KARADENİZ: Çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Kar yağışları bölgenin kıyı kesimlerinde kuvvetli olacak. Bölgenin kıyı kesimlerinde hafif, iç ve yüksek kesimlerinde orta ve yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Çok bulutlu, aralıklı yağışlı geçecek. Yağışların kıyılarında karla karışık yağmur ve kar, diğer yerlerde kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Kar yağışlarının Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz ile Tokat çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin kıyı kesimlerinde hafif, iç ve yüksek kesimlerinde orta ve yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı görülecek. Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

DOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı kar yağışlı geçecek. Kar yağışlarının bölge genelinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Bölge genelinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor. Bölgenin kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışlar genellikle karla karışık yağmur ve kar, güneyinde yağmur ve karla karışık yağmur şeklinde olacak. Yağışların bölge genelinde kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin kuzeyinde buzlanma ve don olayı görülecek.

 

MİNİ BUZUL ÇAĞI GELİYOR...

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

Dünya gündeminin değişmez maddelerinden biri olan küresel ısınma, bir grup İngiliz bilim insanına göre bitti.

İngiliz Meteoroloji Dairesi'yle prestijli iklim araştırma çalışmalarıyla tanınan East Anglia Üniversitesi'nin, sonuçlarını geçtiğimiz hafta yayımladığı ortak araştırmaya göre, küresel ısınmanın yerini artık, 'mini buzul çağı' alıyor.

Soğuk hava dalgasının adı Almanya ve Doğu Avrupa'da Cooper diye anılıyor. 30 bin ayrı meteoroloji ölçüm istasyonundan gelen verilere dayanarak gerçekleştirilen çalışmada, dünyada hava sıcaklıklarının yükselmesinin, 1997 yılında durduğu bulgusuna ulaşıldı. Dahası, önümüzdeki 15 yılın, Güneş faaliyeti nedeniyle daha da soğuk geçmesi bekleniyor. '25. Döngü' denilen bu süreçte sıcaklıklar 2022'de dibe vuracak. Öyle ki, 1790 ile 1830 yılları arasında Avrupa Kıtası'nda ortalama sıcaklıkları 2 dereceye kadar düşüren soğuklara ulaşılması, hatta bunun da ötesine geçilmesi, olası senaryolar arasında sayılıyor.

AVRUPA'DA KIŞ CAN ALIYOR

Türkiye gibi Avrupa'nın doğusunu da etkisini altına alan dondurucu soğuklar can almaya devam ediyor. Yer yer sıfırın altında 20 dereceye kadar düşen sıcaklıklar nedeniyle yalnızca Ukrayna'da, geçtiğimiz hafta 3 gün içinde 18 kişinin donarak öldüğü açıklandı. Ülkede yaklaşık 500 kişi, vücut ısıları düştüğü ya da soğuk yanığına maruz kaldığı gerekçesiyle tedavi altına alındı. Sıcaklıkların -26'ya kadar gerilediği Polonya'da ise çoğu evsiz ya da yaşlı en az 10 kişi öldü. Soğuk hava koşulları nedeniyle Sırbistan'da 3 kişi öldü, 2 kişi kayıp. Bulgaristan'da 5 kişi donarak can verdi, şiddetli rüzgârlar nedeniyle Varna Limanı kapatıldı.