Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri çam ağaçlarını tahrip eden çam kese böceklerine karşı laboratuarda ürettikleri terminatör böceklerle mücadele edecek.
Abone olAdapazarı Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri Kocaeli ve Sakarya'yı kapsayan sorumluluk sahasında yer alan yaklaşık 352 bin hektarlık orman arazisinde biyolojik mücadele başlattı. Çam ağaçlarına zarar veren çam kese böceğine karşı müdürlük bünyesinde oluşturulan laboravutarda terminatör böcek olarak adlandırılan 'Colosoma' böceği yetiştiriciliğine başlandı. 4 yıl ömrü olan terminatör böcek, bir yılda 840 adet çam kese tırtılını yiyerek imha ediyor.
Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız, çam kese böceğine karşı geçmiş yıllarda mekanik ve kimyasal mücadelenin denendiğini, kimyasal mücadelenin çevreye verdiği zarar sebebiyle biyolojik mücadeleye yöneldiklerini söyledi. Kimyasal mücadeleden tamamen vazgeçtiklerini belirten Yıldız, ''Avcı böcek Colosomalar öncelikle Geyve, Adapazarı, Hendek ve Akyazı mıntıkalarındaki çam sahalarına bırakılacak. 2010 yılında laboratuvarımızda 5 bin adet avcı böcek yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu yırtıcının ortalama ömrü 4 yıl.
Bir ergin böcek yılda 840 adet çam kese tırtılını yiyerek beslenmektedir. Her bir bireyin günde ortalama 10 larvayı parçaladığı ve 7 adedinin de iç organlarını tamamen yiyerek imha ettiği saptanmıştır. Erginler şubat ayının son günleri ile mart ayının ilk günlerinde kışladıkları topraktan çıkarak ağaçlar üzerindeki çam kese böceği larvalarını ve topraktaki pupalarını yiyerek beslenir" dedi.
Tanıtım toplantısının ardından Yıldız, terminatör böceklerin üretildiği laboratuvarın açılışını yaptı. Orman Yüksek Mühendisi Çetin Basgan, teminatör böceklerinin nasıl üretildiğini detaylı bir şekilde anlattı.