BIST 9.660
DOLAR 34,60
EURO 36,33
ALTIN 2.925,10
HABER /  GÜNCEL

Termik santrala dava

Çukurova’da kurulan Sugözü Termik Santralı’nın su ürünlerini bitirme noktasına getirdiğini iddia edildi.

Abone ol

Balıkçılar, Türkiye’nin en önemli tarım alanlarından Çukurova’da kurulan Sugözü Termik Santralı’nın su ürünlerini bitirme noktasına getirdiğini iddia ederek, 5 bin 100 YTL’lik tazminat davası açtı.

Dava dilekçesine, akademisyenlerce hazırlanan, santralın proje hataları sebebiyle tarım alanları ve deniz canlılarına zarar verdiğine dair bir de bilirkişi raporu eklendi. Denizden soğutma suyu alımı ve geri deşarjı sırasında kıyı şeridine zarar verildiği vurgulanan raporda, tesisin soğutma suyu deşarj sistemi ile bacasının yürürlükteki mevzuata göre yeterli uzunlukta olmadığı belirtildi. Balıkçılar, zararlarının 3 milyon YTL’yi bulduğunu öne sürerken, devletin, yap-işlet yöntemiyle yapılmasına izin verdiği 5 tesisten biri olan termik santralın yüzde 51’lik hissesi Alman PWE Power’a, yüzde 49’u ise OYAK’a ait. Termik santral aleyhine açılan dava, balıkçıların açtığı ilk çevre davası değil. Yaptığı kaza sonucu İstanbul Boğazı’nı akaryakıta bulayan Gotia gemisine tazminat davası açarak kazanan balıkçılar, daha önce de Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’na Adana’nın Yumurtalık ilçesinde avlanma sahalarını daralttığı için dava açarak, 3 milyon YTL tazminat istemişlerdi.

Balıkçıların bu seferki hedefi, Türkiye’nin elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 7’sini sağlayan ve ‘Sugözü Termik Santralı’ olarak bilinen İskenderun Enerji Üretim ve Ticaret AŞ (İSKEN) oldu. Akdeniz’deki balıkların önemli üreme alanlarından Yumurtalık Lagünü ve çevresinde avlanan Ayvalık Haylazlı Su Ürünleri Kooperatifi üyeleri, santralın faaliyete geçtiği 2003’ten sonra denizde kirlilik meydana geldiğini ve doğal yapısının bozulduğunu öne sürüyor. Haylazlı Muhtarı ve balıkçı Bayram Ali Yılmaz, avlanma mevsimlerinde 2001’e kadar en az 100 kilogram balıkla döndüklerini, şu anda 3-5 kilogramla yetindiklerini ifade ediyor. Yılmaz, “Kredi borçlarımızı ödeyemiyoruz. 3-5 milyar lira verilip susturulmaya çalışılıyoruz. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.” diyor. Balıkçı Tolga Cengi, “Santralın atıkları ve ısıttığı sular, balıkların üreme bölgesi olan koya dolduğu için balık, son 5 yılda bitme noktasına geldi.” şeklinde konuşuyor. Kooperatif Muhasip Üyesi Mustafa İlhan Aksoy, açtıkları davadan sonra santral yönetiminin bölgedeki balıkçılara av malzemesi ve ağ yardımı yapmaya başladığından bahsediyor. Kooperatifin vekili Avukat İsmail Hakkı Atal ise mahkemeye sundukları bilirkişi raporunun santralın mevzuat eksikleri ve çevreye verdiği zararı açıkça ortaya koyduğuna dikkat çekiyor. Balıkçılar, bölgedeki üst düzey kamu görevlilerinin davadan vazgeçmeleri yönünde sürekli telkinde bulunduğunu da aktarıyor. Balıkçıların üye olduğu kooperatif yönetimi, 27 Aralık 2005’te santral yönetimine bir ihtarname göndererek, zararlarının tazminini istedi. Uğradıkları zararın karşılanmayacağını anlayınca da 10 Mart 2006’da Yumurtalık Asliye Hukuk Mahkemesi’nde santral aleyhine dava açtılar.

‘Tesis denetleniyor’

İskenderun Enerji Üretim ve Ticaret Üretim AŞ’nin balıkçıların açtığı davada öne sürülen iddialarla ilgili yaptığı açıklamada; santralın Dünya Bankası standartları ve ulusal çevre mevzuatına göre projelendirilip, işletildiği belirtildi. ÇED raporunun, bilimsel bir heyetçe hazırlandığı ve tesisin düzenli olarak denetlendiği de bildirildi.

Zaman