Batı basını hain saldırıyı ilk sayfalarından görürken, Amerika'ya seslendi.
Abone olHakkari'de 12 Mehmetçik'in şehit edildiği saldırı, dünya basınında geniş yankı buldu.
Times: İngiliz The Times gazetesi, 'dost ve müttefik Türkiye tehlikeli şekilde Batı'ya yabancılaşmaya başlıyor' diye yazdı. Gazetenin başyazısında şöyle dendi: "İçeride ve dışarıda yaşanan gelişmeler, ilişkileri, artık Ankara'nın yönünün Batı'ya dönük olduğuna garanti gözüyle bakılamayacağı bir noktaya taşıdı" Iraklı Kürt liderlere de Türkiye'nin endişelerini daha çok ciddiye almaları tavsiye edildi.
Independent: Diğer bir İngiliz gazetesi Independent da saldırıyı değerlendirdi. ''Türkiye, bu yolda yalnız bırakılmamalı'' başlığı ile verilen yazıda, terör örgütünün son saldırılarının sınır ötesi operasyon ihtimalini artırdığını yazdı. Ancak olası operasyonun bölgede ''işleri daha da kötüleştireceği'' yorumunda bulundu. PKK'nın ''çaresizlik içinde sarıldığı bir stratejinin'' söz konusu olabileceğini ifade eden gazete, örgütün bölgede geniş çaplı bir çatışmadan ''bir şey çıkarmayı'' umduğunu, ''böylesine tehlikeli bir senaryonun önlenebilmesi için sadece Ankara değil, Washington ve Brüksel'deki NATO karargahında da soğukkanlılıkla ve hızlı düşünmek gerektiğini'' yazdı. Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin tek başına harekete geçmede isteksiz olduğuna dikkati çeken gazete "Washington şu ana dek Türk ve Iraklı Kürtler arasındaki dostlarının arasında tercih yapma fikrine yanaşmadı. Ancak dün yaşananlar gösterdi ki karşılıklı itidal telkinleri artık bir amaca hizmet etmeyecek." ifadelerini kullandı.
Telegraph: İngiliz The Daily Telegraph da, "PKK, Ankara'nın daha geniş stratejik çıkarlarına zarar vermek amacıyla Türkiye'yi sınır ötesi operasyona sürüklemekte kararlı görünüyor." dedi ve şöyle devam etti: "Sınır ötesi operasyon, Ankara'nın Washington ile bağlarına ciddi bir zarar verir. Avrupa Birliği'ne katılma girişimlerini de tehlikeye sokacaktır."
Figaro: Fransız Le Figaro ise, "Türkiye, savaş yolunda" başlıklı haberinde Türk ordusunun uğradığı "ağır kayıplar"a karşı sınır bölgesinde PKK'nın izini sürdüğünü belirtti.
Stadt Anzeiger: Alman gazetesisi, PKK'nın, Türk ordusunu, Irak'ın kuzeyine çekmeye çalıştığını ve Türkiye'nin bu oyuna gelmemesi uyarısını yaptı. Şöyle yazdı: "Çünkü gerilla savaşını kazanma şansı yoktur. Acilen gereken, Kürt meselesinin çözümü için siyasi strateji geliştirilmesidir. Başbakan Erdoğan buna yetkili. Ama Kürt politikasında radikal değişiklik yapma yetkisi de var. Nihayetinde son genel seçimlerde partisi en büyük oy artışını Güneydoğu'da kaydetmişti"
El Pais: İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais, Türkiye-Irak sınırında durumun çok karmaşıklaştığını belirterek, "Sorun Ankara ile Washington arasında diplomatik sorunları meydana getirdi." ifadesini kullandı.
El Mundo: Diğer bir önde gelen İspanyol gazetesi de, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Başbakan Erdoğan'dan birkaç gün beklemesini talep ettiğine dikkat çektiği haberinde Erdoğan'ın sadece PKK'yı terörist olarak ilan edenler ile görüşüleceği yolundaki sözlerinin altını çizdi.
New York Times: Amerikan New York Times, muhtemel sınır ötesi operasyonun, Irak'taki askeri kontrolü elinde tutan ABD için "çok mahcup edici" olacağını savundu. Gazete, Türkiye'nin operasyon yapmamak için büyük bir çaba gösterdiğini de kaydetti.
Washington Post: ABD'de yayımlanan The Washington Post gazetesi ise "cüretli" olarak nitelendirdiği pusunun sınır ötesi operasyonu yapması yönünde Türk hükümeti üzerindeki baskıyı artırdığı görüşünü dile getirdi.