BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,73
ALTIN 2.961,69
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

TEOG'dan yüksek puan almak için bugün bunu mutlaka yapın!

TEOG'dan yüksek puan almak için son dakika tüyolarını açıklayan uzmanlar 'evdeki tamir kutusunu karıştırın' önerisinde bulundu. Fen Bilimleri'nde yeni müfredatta basit makineler konusunda başarılı olanlar avantaj yakalayacak.

Abone ol

1. dönem TEOG sınavları için son 24 saat. Yarın öğreneciler TEOG 1. dönem sınavlarında ter dökecek. Uzmanlardan ise son dakika TEOG uyarıları gelmeye başladı. Yeni müfredatla hazırlanan Fen Bilimleri testinde basit makineler konusu öğrenciler için kritik önemde. Fen Bilimleri testinden avantaj sağlamak isteyen ve TEOG'da yüksek puan almak isteyen öğrenciler sınavdan önce evdeki tamir kutusunu karıştırsın. Yarınki TEOG sınavları için uzmanların TEOG'dan yüksek puan almak için altını çizdikleri bir diğer tüyo ise İnkılap tarihi için de Atatürk’ün özellikleri çok iyi bilinmeli.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının fen bilimleri bölümünde öğrenciler, ‘insanda üreme, büyüme ve gelişme’ ile müfredata bu yıl eklenen ‘basit makineler’ olmak üzere iki üniteden sorumlu olacak.

Uzmanlara göre, özellikle basit makineler sorularını çözebilmek için bir alet kutusu karıştırıp, içindekilerin ne işe yaradığını öğrenenler avantajlı olacak. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’te ise üç ünite var. Bu testte başarılı olmak için mutlaka Atatürk’ün amaçlarını, hedeflerini bilmek, kısaca Atatürk’ü anlamak gerekiyor. Uzmanların bu iki dersle ilgili şu sınav taktiklerine ise çok iyi kulak vermek gerekiyor:

TEOG FEN BİLİMLERİ KONULARI

İnsanda üreme, büyüme ve gelişme: DNA’nın yapısı, kendini eşlemesi, mitoz ve mayoz bölünme evreleri ve özellikleri, insanda üreme, büyüme, gelişme, ergenlik ve o dönemle ilgili sorular bekleniyor. Özellikle şekil, şema ve grafikli sorularda verilen bilgilerin çok dikkatli incelenmesi ve analiz edilmesi gerekiyor. Hamilelik süreci ile ergenlerin fiziksel ve ruhsal dönemlerine ait sorular da gelebilir.

teog'dan yüksek puan almak için alet çantası karıştırın

Basit makineler: Günlük hayatta kullanılan basit makineleri ve kullanım avantajlarını öğrenmek şart. Evlerinde bulunan bir alet kutusunu karıştırıp basit makinelerin isimlerini, kullanım amaçlarını öğrenen, sarımsak ezici, maşa, ceviz kıracağı gibi mutfak araç gereçleri ile ilgili bilgi sahibi olup kullanan, çevresini gözlemleyip özellikle inşaatlarda faydalanılan düzenekleri tanıyanlar, sınavda çıkan soruları rahatlıkla yapabilir.

TEOG İNKILAP TARİHİ KONULARI

Bir kahraman doğuyor: Mustafa Kemal’in kişilik özellikleri, okuduğu okullar, askerlik hayatı, ileri görüşlülüğü, vatanseverliği, liderliği ile o dönemde Osmanlı’nın genel durumunu sosyal ve kültürel anlamda iyi bilmek gerekiyor. Selanik’in kültürel, sosyal, ekonomik özellikleri de sorulacak konular arasında.

Milli uyanış yurdumuzun işgaline tepkiler: Birinci Dünya Savaşı, katılan devletler, cepheler, Osmanlı’nın cephelerdeki durumu, savaşın temel sebebi olan Sanayi Devrimi ile Fransız İhtilali ve itilaf devletlerinin amaçlarını iyi öğrenenler soruları rahatlıkla yapabilir. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın bizim için ne gibi hükümler içerdiği, 7 ve 24’üncü maddeler, Paris Barış Konferansı konularından soru bekleniyor. Cemiyetlerin ortak özellikleri ve Ermeni Tehcir Kanunu ile ilgili konulardan da sınavda soru çıkabilir.

teog inkılap tarihi konuları atatürk'ün özelliklerine dikkat

Ya istiklal ya ölüm: Kurtuluş Savaşı’nda Doğu ve Güney cephelerindeki mücadeleler, sebep ve sonuçları; Batı cephesinde Kuvayi Milliye birliklerinin faaliyetleri, düzenli ordunun kurulması konuları çıkabilir. Geçen yıl Doğu ve Güney cephelerinden soru çıktı, bu sınavda Batı Cephesi sorulabilir. Misak-ı  Milli, Hıyanet-i Vataniye gibi kelimelerin anlamı ile Büyük Millet Meclisi’nin özelliklerini iyi bilmekte yarar var.

teog 1. dönem TEOG derslere göre dikkat edilmesi gereken son dakika uyarıları ise şöyle:

TÜRKÇE: Türkçe sorularında öncelikle soru kalıbı tam olarak okunmalıdır. Soru kalıbı tam anlaşılmadan direk cevaplara bakmak bizleri yanıltacaktır. Bu nedenle soru dikkatle okunmalı ve gerekirse sorunun temel kısmının altı çizilmelidir. Paragraf sorularında paragraf dikkatle okunmalıdır. Karşımıza bazen öyle şıklar çıkabilir ki mantıken doğru olmasına karşın paragrafta ona değinmemişse onu doğru kabul etmememiz gerekebilir. Sorularda bizden istenen cevabın dışında fazladan bir şey istenmeyeceğini unutmamalıyız.

Soruları acele ve hızlı şekilde okuduğumuzda bazen olumlu-olumsuz, doğrudur-yanlıştır, gibi soru köklerini atlamamıza yol açacaktır. Sınavın kırk dakika olduğunu unutmayalım. Her soruya ayıracak iki koca dakikanız olduğunu aklımızdan çıkarmayalım. Bazı soruların cevaplarında tereddüt edebiliriz. Bu durumlarda şıklardan soruya gitmekte bir çözüm yoludur. Uzun paragraf sorularında önce soru cümlesinin okunup ardından paragrafın okunması, paragrafın daha anlaşılır olmasını sağlayacaktır. Uzun paragraf sorularında çelişkiye düşmemek adına gerekirse her şık için yeniden paragrafı gözden geçirin. Hiçbir soruyu tam olarak emin olmadan işaretlemeyin.
TEOG sınavında yanlış cevapladığınız sorularınız, doğru cevaplara etki etmeyeceğinden sona bıraktığınız sorularda cevap şıklarında eleme yapmaya çalışarak ikiye düşürün ve daha sonra aklınıza en çok uyan şıkkı işaretleyin.

MATEMATİK: Matematik soruları temelde dört işleme (toplama-çıkarma-çarpma-bölme) dayanır. Öğrenciler kolay sorularda dahi hızlı ve aceleci davrandığından en basit dört işlemlerinde maalesef hata yaparlar. Bu nedenle soruları sakin ve soğukkanlı bir şekilde yapmalı ve doğru cevabı bulduktan sonra mümkünse cevabı tersten giderek kontrol etmeliyiz. Bazı sorularda soruya şıklardan gitmekte matematik sınavlarındaki çözüm yollarındandır. Yapmakta zorlandığınız sorularda bu şekilde kolaylıkla çözüm bulabilirsiniz. Formüle dayalı bir konuda mutlaka o konuya ait tüm formül ve yöntemleri kitapçığa yazınız. Bu size çözümde kolaylık sağlayacaktır. Yoruma dayalı matematik sorularında soru dikkatle okunmalıdır. Soruda bize verilen veriler soru kitapçığı üzerinde temize çekilerek yeniden yazılmalıdır. Bu şekilde çözüme daha rahat ulaşabiliriz. Soru kökünde verilen ve tırnak işareti ile belirtilen veya koyu yazılan “en az” , “en çok” gibi ifadelere dikkat etmeli özellikle o kelimenin altı çizilmelidir. TEOG sınavında yanlış cevapladığınız sorularınız, doğru cevaplara etki etmeyeceğinden sona bıraktığınız sorularda cevap şıklarında eleme yapmaya çalışarak ikiye düşürün ve daha sonra aklınıza en çok uyan şıkkı işaretleyin.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: TEOG sınavının temel mantığı sizden tanım cevabı almak değil bu tanımı yorumlayabilme yeteneğinizi ölçmektir. Bu yüzden Din Kültürü soruları da Türkçe dersi paragraf sorularına benzemektedir ve dikkatle okunmalıdır. Sınavda sorulacak soruların büyük bir kısmı Kaza ve Kader kısmından çıkacaktır. Bu konu yoruma çok açık bir bölümdür. Sorular içindeki çeldiricilere dikkat etmemiz gerekir. Her soruyu gerekirse iki defa okumalı ve doğruluğuna tam anlamıyla emin olmadığımız şıkkı cevaplamamalı, tüm soruları cevapladıktan sonra tekrar cevaba bakmalıyız. TEOG sınavında yanlış cevapladığınız sorularınız, doğru cevaplara etki etmeyeceğinden sona bıraktığınız sorularda cevap şıklarında eleme yapmaya çalışarak ikiye düşürün ve daha sonra aklınıza en çok uyan şıkkı işaretleyin.

FEN BİLİMLERİ: Sınava sayılı günler kala çözdüğünüz testlerde yaptığı hataları gözden geçirip eksik konuları iyice kavradığımızdan emin olmalıyız. Fen dersinde bazı konularda mantık yürütebilmek de önemlidir. Sınavda soruları okurken yavaş ve anlayarak okumak bu nedenle büyük önem taşır. Sayısal işlem gerektiren konularda mutlaka işlem yapılmalıdır.

İNGİLİZCE: "Why", "who", which, "how" gibi soru sözcüklerine dikkat edin. Bu sözcükler paragraf, diyalog ve tablo sorularında karşımıza çıktığı için çok önemlidir. Kullanılan soru kalıbının anlamına uygun olan yanıta yönelin.

Birçok soru diyalog şeklinde sorulmaktadır. Diyalogda sorulan şaşırma, onaylama, üzülme gibi ifadeleri iyi bildiğiniz zaman soruda genel olarak ne demek istediğini anlarsınız. Boşluk doldurma sorularında, boşluktan önce veya sonra yazılan cümle boşluk için anahtar bilgileri içerir. Çok uzun ve zor görünen bir parçanın soruları çok basit olabilir. Kelimelerin anlamları; paragraf, okuma parçası veya diyaloglardan çıkarımlar yoluyla bulunabilir. Bunun için kelimeden önceki veya sonraki cümleler de dikkatle okunmalıdır.

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Sorularda tarih bilginizi mutlaka kullanın, bilgi ve yorumları iyice harmanlayarak cevap arayın.
Tarih sorularında yorum yapabilmek için konunun tamamına hâkim olmak önemlidir. Soruların bazıları gerekli bilgiyi öğrencinin bildiğini varsayarak yorum yapmasını isterken, bazıları da gerekli bilgiyi açıklama bölümünde verebilir.

Sınavlarda bilgi eksiği dışında en fazla soru kaybı, soru ya da cevabın tamamının dikkatli bir şekilde okunmamasından kaynaklanıyor. Sorunun yarısını okuyup hemen cevap seçeneklerine yönelmek ya da soru köküne dikkat etmemek yanlış cevapları da beraberinde getiriyor. Sorunun kolay olduğunu düşünüp "Bu kadar kolay soru sormazlar, mutlaka bir çeldirici vardır" düşüncesiyle ilk cevabı değiştirip, farklı ve dolayısıyla yanlış olabilecek cevaba yönelmek de ne yazık ki sık rastlanan hatalardan.