BIST 9.725
DOLAR 35,17
EURO 36,89
ALTIN 2.973,07
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

TEOG'da 'açık lise' formülü

TEOG'da 'açık lise' formülü geliyor. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, TEOG'da yapılan açık lise düzenlemesinin detaylarını anlattı.

Abone ol

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, TEOG sistemi yerleştirmelerinde yaşanan sorunları çözmek için yaptıkları çalışmalar kapsamında, bu yıl açık lise kayıtlarını erken bir tarihe alacaklarını belirtti.

Tekin, "Kaydını yapmayan ya da açık liseye devam etmek isteyen çocuklarımızın da kaydını aynı tarihte açık liseye yapacağız" dedi.

Milli Eğitim Şurası'na ilişkin sürecin mevzuatla düzenlendiğini, gündemde nelerin olacağı, hangi konularda karar alınacağının ayrıntılı bir biçimde yönetmelikte yer aldığını anlatan Tekin, yönetmeliğin 15. maddesinde, şuranın gündemi dışındaki konularda karar alamayacağı şeklindeki düzenlemenin bulunduğunu anlattı.

Tekin, "Dolayısıyla tanımlanmış gündem içerisinde karar alınabilir. Onun dışındaki konularda karar alınmaz. Karma eğitim de bu anlamda bu şuranın gündemi içinde yer alan bir konu değil" bilgisini verdi.

Tekin, karma eğitimin kaldırılması yönünde bir önerinin, şuraya sunulması halinde sonucun ne olacağına ilişkin soru üzerine, "Bu öneriyi sunabilirler. İlgili arkadaşlar görüşlerini dile getirebilirler. Ama bu konuda gündem dışı olduğu için herhangi bir karar alınması mümkün değil. İlgililer ancak sonraki şuralar için gündem konusu edinmek üzere önerebilirler. O da tartışılabilir, konuşulabilir. Ama bir karar alınması mümkün değil" dedi.

Şûraya ilişkin, 10 çalıştay yaptıklarını ve bu çalıştaylar sonucunda ortaya çıkan konu başlıklarıyla ilgili karar alınabileceğini tekrarlayan Tekin, belirlenen konu başlıklarını da bakanlık olarak kendilerinin belirlemediğini, şura katılımcılarının önerileriyle gündemin oluşturulduğunu söyledi.

ÖNEMLİ KARARLAR VERİLECEK

Komisyonlarda değerler eğitiminin de tartışıldığının hatırlatılması üzerine Tekin, değerler eğitimiyle ilgili tartışmaların komisyonda gündeme getirileceğini, orada alınacak kararların kendileri için yol gösterici olacağını, uygulamaya geçirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

Değerler eğitimi ile ilgili MEB'in şura dışında başka bir çalışmasının bulunup bulunmadığının sorulması üzerine de Tekin, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız konuşmasında, 'kendi kültürü, geleneği, değerleriyle ve tarihiyle çelişen bir eğitimin dünyanın hiçbir yerinde olmadığı, bunun eğitim süreciyle çelişen uygulamalar olduğunu' söyledi. Bu zaten MEB'in üzerinde çalıştığı konulardan bir tanesiydi. Biz, MEB bünyesindeki okullarda okutulan ders kitaplarının içerisinde bu tür ifadelerin, bu tür hususların ayıklanması için ilgili çalışmalarımızı zaten başlatmıştık. Bunun dışında değerler eğitimiyle ilgili hususların nasıl müfredat içerisinde yer verileceği, şurada alınacak kararlar bizim için önemli olacak. O zaman da onları değerlendireceğiz."

TAKVİYE KURSLARINA İLGİ YOĞUN

Yusuf Tekin, dershanelerin özel okula dönüştürülmesi konusunda yeni bir gelişme olup olmadığı sorusu üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, dershaneler konusundaki kararlılığı ve bakanlığa yönelik desteği için teşekkür etti.

Dershanelerin fırsat eşitliğini engellediğini belirten Tekin, Bakanlığın, dershaneler konusunda aldığı kararların hep çarpıtıldığını ve yanlış aksettirildiğini söyledi.

Dershanelerin Türkiye'deki eğitim sistemi içinde doğru bilinen bir sürü şehir efsanesini üreterek ayakta kalan mekanizmalar olduğunun altını çizen Tekin, sözlerine şöyle devam etti:

"Mesela 'fırsat eşitliğini sağlıyor dershaneler' iddiası... Koca bir yalan, böyle bir şey yok. 300-500 TL'lik ücreti olan dershanelerden 30-40 bin TL'ye uzanan geniş bir yelpaze var. Bu tam tersine fırsat eşitliğini sağlayan değil, fırsat eşitliğini engelleyen bir durumdu. Cumhurbaşkanımız da konuşmasında ona atıfta bulundu ve eğitime herkesin eşit düzeyde ulaşması için MEB müfredatının bir üst eğitim kurumuna yerleştirilme sınavlarında başat unsur olacağını, sürecin tamamen bununla sınırlı olacağını, tüm çocukların eğitime eşit düzeyde ulaşması için tedbirler alınacağını söyledi.

Biz, zaten bunun çalışmalarını yürütüyoruz. Cumhurbaşkanımızın, Başbakan olduğu dönemdeki talimatlarıyla başlatmıştık. Hafta sonları ve hafta içinde okullarda ve halk eğitim merkezlerinde, çocuklara okullardaki derslerini takviye edici nitelikte kurslarımızı başlattık. Çok yoğun bir ilgi var. Bu yoğun ilgiyi karşılamakta zorlandığımız yerler oldu. Bunun altını çizmek lazım. Öğretmenlerimizden, çok yoğun talepler var, öğrencilerimizden çok büyük talep var. Biz de üzerimize düşeni yapacağız."

ÖZEL OKUL KAYITLARI

TEOG sistemi kapsamında, lise yerleştirmelerinde yapılacak değişikliklere dair soruyu da yanıtlayan Tekin, sisteme ilişkin yaptıkları araştırmalarda sınav süreciyle ilgili memnuniyetin yüzde 100'e yakın olduğunu söyledi.

Okul derslerinin sınav kapsamında olması, müfredat dışında soru sorulmaması, öğrencilere dinlenme imkanı verilmesi, sınavın rutin okul faaliyeti olarak algılanması, yanlışların doğruyu götürmemesi ve telafi sınavlarının yapılmasının çocuklar için çok olumlu konular olduğunu aktaran Tekin, ancak sınava ilişkin memnuniyeti, yerleştirme sürecinde yaşayamadıklarını vurguladı.

Bu yıl 1 milyon 170 bin dolayında öğrenciyi tercihine yerleştirdiklerini, 120-130 bin dolayında öğrencinin ise tercihlerine yerleşemediğini belirten Tekin, yerleştirmedeki sorunları çözecek yeni tedbirlerin neler olacağı konusunda yaz boyunca çalıştaylar yaptıklarının altını çizdi.

Çalıştaylarda gelen önerilerden birisinin, özel okulların kayıt sürecinin erken başlaması yönünde olduğunu kaydeden Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özel okullara kayıt sürecini yerleştirme sürecinden biraz önceye çekeceğiz. Özel okullar öğrencilerini kaydedecekler, isteyen öğrenci özel okula kayıt yaptıracak, isteyen öğrenci de kamu okullarındaki kayıt takvimini bekleyecek ve oradaki yerleştirme sürecine dahil olacak. Ama hiçbir şekilde kamu değil, özel okula gitmek isteyen çocuk da özel okula kaydını yapacak ve bizim sistemimizden düşmüş olacak. Ama sonra fikrini değiştirip kamu okuluna gelmek isterse eğer nakil prosedürüne tabi olarak gelebilecek. Böyle bir öneri var, bu öneriyi de değerlendiriyoruz."

Tercihte bulunmayanları için sunulan alternatifleri de değerlendiren Tekin, 12 yıllık zorunlu eğitime göre, 8. sınıfı bitiren tüm çocukların liseye kayıtlarının yapılması gerektiğine işaret etti. Yusuf Tekin, şunları söyledi:

"Bir başka alternatifimiz de açık lise. Bunu da değerlendireceğiz. Kaydını yapmayan ya da açık liseye devam etmek isteyen çocuklarımızın aynı tarihte açık liseye kaydını yapacağız. Bu yılki sorun şuradan kaynaklandı: Açık lise kayıtları çok geç yani ekim ayı içinde başladı ve dolayısıyla TEOG yerleştirmeleri sürecinde, açık liseye gitmek isteyen çocuklar tercihlerini yapamadılar. Bu yıl o kayıtları da biraz erkene alacağız. Normal TEOG yerleştirmelerini aynı tarihe alıp ikisini birlikte yapmış olacağız."

EĞİTİM DESTEĞİ

Bu yıl özel okula devam eden öğrencilere verilen eğitim-öğretim desteğinin gelecek yıl verilip verilmeyeceğine ilişkin soru üzerine Tekin, özel okullarda bu yıl 250 bin öğrenciye teşvik verildiğini belirtti. Desteğin, kamu okullarından özel okula geçenlere verildiğini dile getiren Tekin, "Mantığı da özel okullar, kamudaki yükü alıyorlar idi. Önümüzdeki yıl da bu uygulama devam edecek, aksayan kısımları varsa aksayan kısımlarla ilgili olarak değişiklikler yapabiliriz. Sahadan gelen talepler doğrultusunda değişiklikler yapılabilir. Şu anda bu konuda net olarak ne tür bir değişiklik yapacağımızı söylememiz doğru olmayabilir" diye konuştu.