BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,74
ALTIN 2.953,47
HABER /  SAĞLIK

TEOG'a girecekler sınavdan önce sakın bunları yapmayın!

Sınav heyecanı yaşamanın normal bir duygu olduğunu belirten Psikolog Aynur Sayım, "Ancak aşırı heyecan ve korku sınavda başarısızlığa yol açabilir” dedi.

Abone ol

Sınav heyecanının normal olduğunu ancak aşırıya kaçılması durumunda başarıyı olumsuz etkilediğini vurgulayan Uzman Çocuk ve Ergen Psikoloğu Aynur Sayım, sınav öncesinde ve sınav esnasında olumsuz düşüncelerden kurtulmak ve başarı sağlamak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. İşte Psikolog Sayım’ın TEOG’a gireceklere önerileri:

SINAVLA İLGİLİ NEGATİF DÜŞÜNCELER KORKU VE KAYGIYA YOL AÇAR

“Sınavla ilgili düşünceleriniz, sınav anındaki duygu ve davranışınızı etkiler. Sınav hakkında ne düşündüğünüz en önemli bölümdür. Duygu- düşünce-davranış üçgenini düşünün. Sınavla ilgili negatif düşünceler yani; korku kaygı gibi duygular yaşamamıza sebep olacaktır. Ve sonuç olarak da el titremesi, kalp çarpıntısı gibi bedensel tepkilere ve sınavdan kaçınma, dikkat dağınıklığı, odaklanamama gibi sonuçlar doğuracaktır.

DÜŞÜNCEDE YER DEĞİŞTİRME TEKNİĞİNİ UYGULAYIN

“Ya yapamazsam, süre yetmezse, cevap kağıdında kaydırma yaparsam, başarısız olursam” vb. gibi negatif düşünceler yerine, “çalıştığım kadarını yapabilirim, bu düşüncelerle dikkatimi dağıtmazsam ne biliyorsam onu yapabilirim” gibi gerçek düşünceleri devreye sokmak, düşüncede yer değiştirme tekniği uygulamak önerilerden biridir.

OLUMLU DÜŞÜNÜN VE NEFES EGZERSİZLERİ YAPIN

Beklentilerinizi değerlendirin ve gerçekçi düşünmeye gayret edin. Ne kadar çalıştıysanız sonuç, başarınızla doğru orantılı olacaktır. Stres ve diğer sebeplerin sizi etkilemesine izin vermeyin. Olumlu düşünme ve nefes egzersizlerini kullanın. Diyafram nefesi ve gevşeme teknikleri de doğru kullanılırsa bedensel rahatlamayı sağlar. ”Mola al, şarj ol, devam et” tekniğini kullanın.

SINAV ÖNCESİ BESLENME VE UYKUYA DİKKAT!

Sınav öncesi beslenme ve uykunuza dikkat edin ama rutin düzenin dışına fazlaca çıkmayın. Bedenin ritmini bozmak, sanıldığının aksine olumsuz sonuçlar doğurabilir.

SINAVDA TURLA TEKNİĞİNİ KULLANIN

Son 3 gün yeni bir öğrenmeden ziyade tekrar yapmak daha uygun bir tekniktir. Sınav kağıdına yaptığınız kodlamaları 2 kez hızlıca gözden geçirin. Soruyu cevapladıkça birebir cevap kağıdına geçirin. Arada bir soru numarasını kontrol edin. Turla tekniğini kullanabilirsiniz. Zorlandığınız soruda takılmadan diğerine geçin. Yanlış cevaplar doğruyu götürmediği için, emin olamadığınız sorularda seçenekleri 2 ye indirip, en yakın hissettiğiniz cevabı işaretleyin.

AİLELER SINAV ÖNCESİ ÇOCUKLARINA NASIL DAVRANMALI?

• Sınavla ilgili söylemleri azaltın, çocuğunuz konu açmadıkça açmayın, konuşmak isterse rahatlamasını sağlayın. Çok fazla konuşmak, konuyu gündemde tutmak sizin kaygınızdır, bunu yansıtmayın.
• Son ana kadar çalışmasını istemeyin. Eleştiri ve kıyaslama gibi yanlış yaklaşımlardan kaçının.
• Sağlıklı beslenme ve uyku düzeni için özendirin ama rutini fazlaca bozmayın. Beden ritminin bozulması da çocuğu olumsuz etkiler.
• Sadece destek olun, kaygısını artırmayın, rahatlatın ve dinleyin. Unutmayın göreviniz ona destek olmak, sınava giren çocuğunuz, siz değilsiniz… Siz çocuğunuzun rehberi ve desteğisiniz.”