BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,72
ALTIN 2.967,82
HABER /  GÜNCEL

TEOG puanı hesaplama TEOG puanına göre lise tercihi nasıl yapılır?

TEOG puanına göre hangi lise kaç puan istiyor? TEOG puan hesaplama nasıl yapılır? TEOG puanına göre lise tercihleri nasıl yapılır? TEOG puan hesaplama ve lise tercih rehberi internethaber.com'da

Abone ol

TEOG sonuçlarına göre hangi lise ne kadar puan istiyor? TEOG puanına göre Anadolu ve Fen Liseleri kaç puan istiyor? TEOG puan hesaplama nasıl yapılır? TEOG puanına göre lise tercihleri nasıl yapılır? Lise tercihleri ne zaman? Lise tercih robotu, TEOG puan hesaplama ve lise tercih rehberi internethaber.com'da

MEB , TEOG sınav sonuçlarını açıkladı. TEOG sınav sonuçlarına göre Türkiye'deki liselerin yüzdelik dilimleri, boş kontenjanları, taban puan bilgileri merak ediliyor. Sonuçları öğrenen öğrenciler şimdi kontenjan ve tavan, taban puanlarını arıyor. Anadolu, Fen ve diğer liselerin taban ve tavan puan durumları ile boş kontenjanlarına haberimizdeki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz..

MEB tarafından 8. sınıf öğrencilerine yönelik 28-29 Nisan'da gerçekleştirilen ikinci dönem merkezi ortak sınav sonuçları (TEOG) açıklandı. Sonuçlar, Bakanlığın e-okul veli bilgilendirme sisteminden öğrenilebiliyor. Açıklanan sonuçlarının ardından 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında tercih dönemi gerçekleştirilecek.

Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra öğrencilerin ortak sınav sonuçları ile yılsonu puanlarını temel alan başarı puanı hesaplanabilecek. Okullar ise kontenjanlarını 4 Temmuz'da açıklayacak. Okulların kontenjanlarını açıklaması 31 Temmuz'a kadar sürecek. Milli Eğitim Bakanlığı kontenjan boşluğunun önüne geçmek için bu yıl A ve B grubu tercih listesi uygulaması başlattı. Buna göre öğrenciler 15 tercihten oluşan A Grubu listede bir okula yerleşemezse, B Grubu'ndaki bir okula yerleşebilecek. B Grubu listedeki tercih ise okul türlerine göre bir istek sıralaması şeklinde olacak. Öğrenci B Grubu'ndaki okul türlerinden ancak ikamet ettiği ilçede bulunanları seçebilecek. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Meslek ve Teknik Lisesi, Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi şeklinde 6 okul türü belirlendi. Her iki listedeki okullara da yerleşemeyen öğrenciler, bakanlık tarafından adrese göre otomatik yerleştirilecek.

Öte yandan boş kontenjanlar için bu yıl yedek yerleştirme yapılmayacak, nakil yoluyla doldurulacak. Ayrıca geçmiş yılların aksine bu yıl, nakillerde puan kıstası da kaldırıldı.

Bu yıl ayrıca tercih döneminde okul puanları da açıklanmayacak.

Orta son sınıf öğrencileri ağustosun ilk haftası 15 okulluk bir tercih listesi yapacak. İkinci bir listede 6 okul türünden birini işaretleyecek. İşaretlemeyen ya da açıkta kalan öğrenciler mecburi en yakın imam hatip, meslek veya fen lisesine yazılacak.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve üst düzey bürokratları ilk kez bu yıl liselere yerleştirmelerde kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) ile ilgili yaklaşık 1.3 milyon ailenin merak ettiği konulara açıklık getirdi.

Bu yılki liselere yerleştirme tercihleri iki liste üzerinden yapılacak. İlk listedeki 15 okula yerleşemeyen ikinci listedeki 6 okul türünden birine girebilecek. Hiçbirine yerleşemeyenler ise evine en yakın okula yerleştirilecek. İstemese de imam hatipe gidebilecek. Bu okula da gitmek istemezse nakillerde şansını deneyecek.

3 SEÇENEK

E -okul üzerinden tercih yapacak olan öğrencilerin karşısına üç seçenek çıkacak:

“Özel yetenek sınavıyla yerleştim”, “Özel okula kayıt yaptırdım”, “Tercih yapmak istiyorum." Öğrenci yetenek sınavı ya da özel okul kayıt yaptırdığına dair seçeneği işaretlerse tercih listesi yapamayacak. Bunun için de özel okula kayıt yapılsa bile iyi bir fen, Anadolu, imam hatip, sosyal bilimler ya da meslek liselerinden birine gitme umudu olanların “Tercih yapmak istiyorum” bölümünü işaretlemeleri gerekiyor.

A GRUBUNDA 15 OKULUK LİSTE

Öğrenciler A grubunda 15 tercih yapacak. Bu tercihlerde il ve okul türü sınırlaması olmayacak. Yerleşmeme ihtimaline karşı öğrenciler B grubu listesinden en az birini işaretlemeye zorunlu tutuyor. Bu listede tür önceliği esas alınacak. Tercihe göre en yakın boş kontenjanı olan okula puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.

DOĞRUDAN İMAM HATİBE

Öğrenci bu gruptan işaretleme yapmasa bile Bakanlık otomatik olarak öğrenciyi herhangi bir okula yerleştirilebilecek. Bu okullar arasında meslek lisesi, fen lisesi de olabileceği gibi tercih etmese bile imam hatip lisesine gidebilecek. B grubunda yer alacak liseler şunlar: Fen, Sosyal Bilimler, Meslek ve Teknik Anadolu, Anadolu İmam Hatip, Çok Programlı Anadolu, Anadolu liseleri.

ORTAK LİSELERDE YABANCILAR YOK

Ortak listede özel okullar olmayacak. Türk ve yabancı özel okullar aynı tercih listesinde yer almayacak. Ancak, özel okullar isterlerse tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye çapındaki ilk yüzde 5’lik dilimden seçebilecekler. Daha önce 3 dersten 6 sınavın sonucuna göre öğrencilerini alacaklarını açıklayan özel okullara bu puan bilgileri verilmeyecek. Özel okullar kendi yerleştirme puanlarını kendileri hesaplayacak.

PUANLAR ÖZEL KALACAK

Öğrencilerini Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin sınavlarına göre seçeceklerini açıklayan özel okullara Milli Eğitim Bakanlığı beklemedikleri bir sürpriz yaptı. Bu okullara üç dersin puanı verilmeyecek. “Öğrencilerin kişisel bilgilerini kimse ile paylaşamayız” diyen Bakanlık, dileyen özel okulun tam burslu öğrencileri kendi sistemine dahil olarak seçebilecekleri mesajını verdi.
Müdürler öğrenci desteğiyle kalabilir

4 yıl süreyle görev yapan okul müdürlerinin koltuklarında oturması gittikçe zorlaştı. Müdürün 4 yıl daha görevine devam edebilmesi için öğrenci, veli ve öğretmenlerin desteğini alması şart. Başka bir okula gitmek isteyenler ise puan üstünlüğü ve tercihine göre atanacak.