BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

TEOG öncesi ebeveynlere önemli uyarı

TEOG sınavına sayılı günler kala Psikolog İrfan Bozkurt, sınav kaygısı konusunda aileleri uyardı. İşte TEOG öncesi ebeveynlerin sıklıkla yaptıkları hatalar...

Abone ol

Psikolog İrfan Bozkurt, TEOG öncesi ebeveynleri uyardı. Kaygının mimik ve jestlerle dahi bulaşıcı bir duygu olduğunu söyleyen Bozkurt, anne ve babaların sınav öncesi çocuklarının kaygı düzeylerini artırmamalarını istedi. İşte TEOG sınavı öncesi uzmanından uyarılar;

İrfan Bozkurt, TEOG sınavı öncesi ebeveynlerin kaygı düzeyinin yüksekliğinin çocukları da etkilediğini söyledi. Kaygının bulaşıcı bir duygu olduğunu söyleyen Bozkurt, anne ve babaların sınava dair hissettikleri korku, kaygı, yorgunluk ve mutsuzluk gibi şikayetlerin çocukları da etkilediğini kaydetti. İşte Bozkurt'un TEOG öncesi uyarıları:

"Kaygısını sınav dışında başka yaşam olaylarında da gözlemlediğimiz anne ya da babanın çocuğunun sınava dair hissettiği korku, kaygı, yorgunluk, mutsuzluk gibi şikâyetlerini gidermek adına verdiği mesajlar (“sağlık olsun,”üzme kendini”,”dünyanın sonu değil””sana güveniyoruz”) işe yaramadığı gibi öğrencinin kaygısını arttıracaktır. Anne ya da babasının aslında kaygılanılmaması gereken yaşam olayları karşısında daha önce nasıl kaygı içeren performanslar sergilediğini öğrenci bilmektedir. Kaygılı olduğunu bildiği anne ya da babanın verdiği bu mesaj öğrenciyi ikna ve tatmin etmeyecek, anne ve babasının kaygılı olmalarına rağmen rahat görünme çabası içinde olduklarını düşündürecektir.

PEKİ BU DURUMDA NE YAPMALI?

Anne ve babalar sınavın çocukları üzerinde doğurduğu başta kaygı olmak üzere sıkıntıları teselli cümleleri ile gidermeye çalışmak yerine empati kurmalıdırlar. Çocuklarının hissettiği korku, kaygı gibi duyguları anladıklarına, gerçekten bu sürecin yorucu ve bıktırıcı olduğunu düşündüklerine dair mesajlar verebilirler.

Kaygı düzeyi yüksek anne babalar ödev, sınav, ders çalışmak gibi sadece öğrenciyi ilgilendiren konularda hatırlatıcı, müdahaleci olurlar. Sınavı önemsemiş ve gerekliliklerini elinden geldiğince yerine getirmeye çalışan öğrenciye ders çalış, daha çok test çöz mesajı vermek çocuğun kaygısını artıracaktır.

Bazı anne babalar kendi yaşamlarından söz ederek çocuklarının kendileri gibi olmamaları tavsiyesinde bulunurlar. ”Çalış ve iyi bir liseye git”. ”Biz okumadık sen oku”. ”Halimizi görüyorsun sen böyle olma. ”Bu mesajlar anne ve babanın çocuklarından ne kadar büyük bir beklenti içinde olduklarının ifadeleridir. Bu beklentiyi hisseden çocuk beklentinin gerekliliklerini yerine getirmesi gerektiği düşüncesi ile kaygılanabilir.

ANNENİN İŞTEN AYRILMASI

Bazı anneler sınav döneminde çocuğuna eşlik ederek destek olmak için işinden ayrılırlar. Bu durum işten ayrılan annenin bu sürece ne kadar anlam yüklediğinin işaretidir. Annesinin işten ayrılarak gereğinden fazla anlam yüklediği sınav çocuk için de fazla anlam yüklenilecek bir süreçtir artık. Bu durumda beraberinde kaygıyı getirecektir.

YAŞAMIN DOĞAL AKIŞINI UYMAYAN DAVRANIŞLAR

Bazı anne babalar sınav dönemi süresince evlerine misafir davet etmezler, kendileri de seyahate çıkmak ya da ziyarete gitmek girişimlerinde bulunmazlar. Yaşamın doğal akışına uymayan bu önlemleri de sınava yüklenen anlamın yüksekliği olarak yorumlayabiliriz. Yüklenen anlamın fazlalığı beraberinde çocuk açısından kaygıyı getirecektir.

Özetle anne babalar kaş yaparken göz çıkardıkları önlemlerinin, tasarruflarının çocuklarına zarar verme ihtimalini gözeterek hareket etmelidirler. Bunun önüne geçmekte zorlanıyorlarsa kendileri ve çocukları için profesyonel yardım almalıdırlar."