BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.008,53
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

TEOG 2015 lise tercihleri açıkta kalanlar ne yapacak?

TEOG 2015 lise tercih maratonu sürüyor. Öğrenciler ve veliler e-okul.meb.gov.tr'te doğru lise için tercih yapıyor. Peki lise tercihlerine giremeyenler, açık liseye kaydı yaptırılanlar ne yapacak?

Abone ol

TEOG lise tercihinde aldığı puan tercihlerinden hiçbirine yetmeyen öğrenciler otomatik olarak açık liselere kaydolacaklar.

Peki TEOG lise tercihlerini e-okul'dan yapan ve açıkta kalan öğrenciler ne yapacak? Velilerin merak ettiği sorunun yanıtı MEB'ten geldi. Açık liseye kaydı yapılan öğrenciler 3 nakil uygulamasında tercih yapamayacak. Onlar 7-10 Eylül arasında il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları tarafından gerçekleştirilecek nakil uygulamasına girebilecek. 

Geçen yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmelerinde en çok tartışma yaratan konu “taban puansız nakil uygulaması” oldu.


Yani okullar arasında yer değiştiren öğrencilerin nakillerinde gittiği okula en son giren öğrencinin puanı dikkate alınmadı. Yalnızca o okul için başvuran öğrenciler arasında en yüksek puanlılar okullara kontenjanı dolana kadar yerleştirildi. Bu uygulama yüzünden aralarında 200 puan fark olan öğrenciler gözde okullara yerleşti. “Şans topu”na benzetilen bu uygulamaya Danıştay son verdi. Yargı, taban puan dikkate alınmadan yapılan bu uygulamaların sona ermesine, okullara yapılacak nakillerde taban puanın dikkate alınması gerektiğine karar verdi. Bu kararın ardından geçtiğimiz mart ayında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da okullara gönderdiği yazıda nakillerde taban puanın dikkate alınmasını istedi.

MEB: O KARAR AYRI   teog lise tercihleri açıkta kalanlar ne yapacak?.jpg

MEB “Danıştay’ın nakil uygulamasıyla ilgili bir yürütmenin durdurulması kararı var. Bu karar yerleştirme kılavuzunda dikkate alındı mı?” sorusuna yanıt verdi.

Habertürk'ün haberine göre, bakanlık şunları açıkladı:

“Yerleştirme işlemleri 11 Eylül 2015’te tamamlanacaktır. Bu tarihe kadar yapılan işlemler yerleştirme süreci içerisinde değerlendirilmelidir. Ayrıca yerleştirmeye esas nakil, normal nakilden farklı olup yerleştirme sürecinin bir parçasıdır. Yerleştirmeye esas nakil süreci, Danıştay’ın ilgili kararıyla bağlantılı değildir.”

Bu yanıttan bakanlığın Danıştay’ın kararını yerleştirmeler için geçerli görmediği sonucu çıkardığı anlaşılıyor. Bu yıl yerleştiği okuldan daha üst sırada bir okula geçmek isteyenler ile özel okula kayıt yaptıran ama sonra vazgeçenler “iyi bir devlet okulu” için şanslarını nakil uygulamasıyla deneyecek. 17 Ağustos-28 Ağustos tarihleri arasında nakil uygulaması 3 kez olacak. Nakil başvurusu herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılacak. Tercihleri okul müdürlüğü onaylanacak. Nakil için 3 kez yapılacak her başvuru döneminde velilerin 3 okul tercih hakkı olacak. İsteyen bu 3 tercihini 3 nakil döneminde de kullanabilecek, ya da her dönemde farklı 3 okul tercih edebilecek. Nakilde başvurulan okulda boş kontenjan şartı aranmayacak.

AÇIK LİSEYE GÖNDERİLEN BEKLEYECEK

Nakil uygulamasına tercih yapan ya da yapmayan tüm öğrencilerin katılma hakları olduğu kılavuzda yazıyor. Ancak açık liseye kaydedilen öğrenciler 3 nakil uygulamasında tercih yapamayacak. Onlar 7-10 Eylül arasında il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları tarafından gerçekleştirilecek nakil uygulamasına girebilecek. 

ekran-resmi-2015-07-10-11.25.04.png