BIST 8.908
DOLAR 34,29
EURO 37,03
ALTIN 3.029,35
HABER /  GÜNCEL

Tennessee'deki caminin açılması için yeşil ışık

ABD'de bir yargıç, daha alt düzeydeki bir mahkemenin kararını bozarak Tennessee eyaletindeki Müslümanların yeni inşa edilen bir camiye girip ibadet etme hakkına sahip olduklarını kararlaştırdı.

Abone ol

ABD'de bir yargıç, daha alt düzeydeki bir mahkemenin kararını bozarak Tennessee eyaletindeki Müslümanların yeni inşa edilen bir camiye girip ibadet etme hakkına sahip olduklarını kararlaştırdı.

Ancak bölge yetkilileri Ramazan başlarken caminin ibadete açılabilmesi için son teftişin tamamlanamadığını belirtiyorlar.

Rutherford bölgesindeki cami konusunda iki yıldır hukuki mücadele yürütülüyordu. Bölge sakinleri 2010'da cami inşası aleyhinde dava açmışlardı.

Yöreye cami yapılmasına karşı çıkanlar, "İslamiyetin gerçek bir din olmadığını ve Müslümanların Amerikan anayasasını devirip şeriat getirmek istediklerini" savunuyorlardı.

Cami karşıtlarının açtığı dava düştü ama, bu gruplar geçen Mayıs'ta, inşaatı tamamlanmış olan binanın ruhsatıyla ilgili bir teknik kararın bozulmasını sağladılar.

Bu ayın başlarında bir yerel yargıç, Murfreesboro İslam Merkezi'ne kullanım ruhsatı verilemeyeceğini kararlaştırmıştı.

Cami temsilcileri de bunun üzerine önceki gün bölge yönetimini mahkemeye verdiler ve ABD'de dün gün batımıyla başlayan Ramazan ayı dolayısıyla Müslümanların camiye gitmesi için özel karar çıkarılmasını talep ettiler.

Bunun üzerine Yargıç Todd Campbell istenen izni verdi ve bölge yönetiminden, caminin ibadete açılmasını onaylamasını istedi.

Ancak Rutherford County imar müdürü David Jonestold, Daily News Journal gazetesine dün yaptığı açıklamada, caminin nihai teftişe hazır hale gelebilmesi için iki hafta gerektiğini söyledi.

Adalet Bakanlığı da cami lehinde bir dava açtı. Çarşamba günü yapılan mahkemede, yerel yargıcın bu camiye, diğer dini binalardan farklı bir standart uyguladığı belirtildi.

Mahkemede söz alan avukat Jerry Martin, camiye çeşitli saldırılar düzenlendiğini de kaydetti. Geçen ay bir Texaslı, camiye bombalı saldırı tehdidinde bulunmakla suçlanmıştı.

Martin, "Rutherford bölgesindeki Müslümanlar son iki yıldır kuşatma altında. Şimdi herşeyi kurallarına göre yaptıkları halde, kendilerine camiye giremeyecekleri bildirildi." dedi.

Caminin imamı Ossama Bahloul da, Associated Press ajansına yaptığı açıklamada, caminin bir dava konusu edilmesini istemediğini, ama camiyi kullanabilmeleri için ruhsat alamayınca başka bir yol kalmadığını söyledi.

Cami imamı Bahlou, Yargıç Campbell'in verdiği kararın da yüreklendirici olduğunu söyledi; "Bu, Amerika'da özgürlük ve bağımsızlığın var olduğunu anlayıp kutlamamız, gençlerimize Amerikan anayasasına daha fazla inanmaları gerektiği düşüncesini aşılamamız için de bir fırsat yarattı." dedi.