Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda 9 bin 444 ton teneke kutu toplandı. 15 metal geri dönüşüm tesisinde külçe alüminyum haline ge...
Abone olÇevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda 9 bin 444 ton teneke kutu toplandı. 15 metal geri dönüşüm tesisinde külçe alüminyum haline getirilen atıklar, işlenerek araba yedek parçası, beyaz eşya parçası, korniş gibi ürünlere dönüştürüldü. Böylece ekonomiye 23 milyon 610 bin lira katkı sağlandı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, dünyada en fazla kullanılan demir dışı metal olan meşrubat kutularının geri kazanılması Türkiye’de 1980’li yıllarda başladı. Günlük hayatta kullanılan teneke kolalar, teneke biralar geri dönüşüm tesislerinde işlenerek külçe alüminyum haline getiriliyor. İşçilik ve yatırım maliyeti en az olan meşrubat kutusu atıkları Türkiye’de 15 metal geri dönüşüm tesisinde işleniyor.
Türkiye genelinde 2013 yılında 37 Bin 835 ton metal ambalaj üretildi. 8 Bin 228 kg metal ambalaj ise ithal edildi. 2013 yılı Ekim ayı sonuna kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda 9 bin 444 ton meşrubat kutusu atığı toplandı. Meşrubat kutularının toplanması ile 2013 yılı içerisinde ekonomiye 23 milyon 610 bin TL kazanç sağlandı.
Toplanan 9 bin 444 ton meşrubat kutusu külçe alüminyum haline dönüştürüldükten sonra diğer sektörlerde araba yedek parçası, beyaz eşya parçası ve korniş olarak kullanıldı. Geri dönüşümü sağlanan atık alüminyumlar parlak ve şık görüntüsünden yararlanılarak dekoratif amaçlı süs ve ev eşyaları yapımında da kullanılıyor.
29 BİN 043 TON PEYNİR TENEKESİ, YAĞ TENEKESİ, KONSERVE KUTUSU TOPLANDI
Öte yandan Türkiye genelinde 2013 yılı içerisinde 29 bin 043 ton peynir tenekesi, yağ tenekesi, konserve kutusu, boya kutusu toplandı. Çelik teneke ambalaj atığı olarak geçen bu atıkların geri dönüşümü ile ekonomiye 14 Milyon 521 bin TL kazanç sağlandı. Çelik kutular demir-çelik fabrikalarında tekrar eritilerek, hammadde haline getiriliyor.
2013 yılında toplamda teneke kola, teneke bira, peynir tenekesi, yağ tenekesi, konserve gibi metal ambalaj atığından toplam 38 Milyon 131 bin TL’lik kazanç sağlandı.
Konuya ilişkin açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Vekili Muhammet Ecel “Bir ton kullanılmış alüminyumun yani meşrubat kutularının geri dönüşümü sağlanırsa; 15 Bin litre soğutma suyu, 860 litre proses suyu (Maddelerin işlenmesi ya da üretilmesi sırasında ve fabrika içindeki ekipmanların temizliği için kullanılan su), 2 bin kg Karbondioksit ve 11 kg kükürt dioksit emisyonu daha az kullanılmış oluyor” dedi.
AMBALAJ ATIKLARI İNSAN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Meşrubat kutuları gelişigüzel dışarıya atıldığında hayvan ve bitkilere zarar veriyor. Bu atıklar yüzeysel ve yer altı sularını kirletiyor, hava kalitesini bozuyor ve gürültü kirliliğine neden oluyor. İklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonunu azaltmak için meşrubat atıklarının toplanması gerekiyor.
(İHA)