BIST 9.949
DOLAR 35,27
EURO 36,74
ALTIN 2.985,41
HABER /  GÜNCEL

Temkinli Suriyeliler 'domino teorisi'ne nasıl bakıyor?

Financial Times gazetesi, Orta Doğu'da rejimlerin domino taşları gibi devrileceği teorisini, Suriye açısından değerlendiriyor.

Abone ol

Suriye başkenti Şam'ın, Tunus ve Mısır'daki göstericilerle dayanışma mitinglerine sahne olduğunu yazan Financial Times gazetesi, "Fakat Facebook üzerinden 'Öfke Günü' ilan edilen 4 Şubat günü, sokağa deri ceketli muhaberat ajanlarından başka pek kimse çıkmadı." diyor.

Tunus ve Mısır halkıyla dayanışma gösterilerini düzenleyenlerin bir kısmı, 4 Şubat öncesi tutuklanmış ve bazıları tehdit edilmiş.

Ancak, gazeteye göre, bu polisiye önlemlerin gerekli olup olmadığı, pek de açık değil. Zira, muhaberatın tehditlerinden önce de, geçen ayki Tunus ayaklanmasını desteklemiş olan ve Suriye'deki muhalifleri bir araya getiren 'Ulusal Demokratik Değişim İçin Şam Bildirgesi", 4 Şubat eylemine benzer bir destek vermedi.

Financial Times'a bilgi veren Suriyeli bir insan hakları savunucusu, "Suriye'de halk, Facebook'ta perde arkasından isyan çağrısı yapanların ardından ayaklanmayacak." diyor.

Yazıda, "Suriye lideri Beşar Esad, aslında eski yönetime ait isimleri devre dışı bıraktığına inanılmasına rağmen, gerçekleştirmek istediği reformlar, babasından miras kalan yetkililerce engellenen bir lider olarak görülüyor." deniyor.

Bununla birlikte kimi yorumcuların, Suriye'de gençlerin ekonomik fırsatlardan yoksun olması ve baskıcı güvenlik düzeni yüzünden, uzun erimde, Esad yönetiminin, hassas bir konuma düşebileceğini düşündükleri aktarılıyor.

Gazete son olarak, kamusal alanda ifade özgürlüğünün sınırlı olduğu ülkede, halkın rejime karşı ne kadar öfke duyduğunu ya da ne düşündüğünü öğrenmenin zorluğuna işaret ediyor.