BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.966,68
HABER /  GÜNCEL

Temiz su krizi 'aslında aşılamadı'

Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, su kaynakları erişimindeki iyileşme açıklamalarının milyarlarca kişinin daha temiz içme suyuna kavuştuğu anlamına gelmediğini açıkladı.

Abone ol

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler'in temiz su sorunu konusundaki tahminlerinin sorunun gerçek boyutunu yansıtmadığını bildirdi.

Mart ayında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dünya genelinde iyileştirilmiş su kaynaklarına sahip olmayan sadece 800 milyon kişi kaldığını bildirmişti.

Yaklaşık 2 milyar kişilik bir azalma ifade eden bu açıklama, BM'nin Binyıl Kalkınma Hedeflerini gerçekleştirdiği anlamına geliyordu.

Ancak Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, bu açıklamanın erişilen suyun temiz olduğu anlamına gelmediğini, bu kaynakların büyük bölümünün de kirli olabileceğini söylüyor.

Kuruluşun su kaynakları koordinatörü ise gerçekte kaç kişinin temiz sudan yoksun olduğunu kestirmenin mümkün olmadığını, ancak sayının 1 ile 4 milyar arasında olabileceğini söyledi.

4 milyarlık bir kitle, dünya nüfusunun yarısının temiz su erişimi olmaması demek.

Yetkiliye göre yanlış anlama, Ban'ın kullandığı ifadeden kaynaklanıyor.

BM terminolojisine göre, iyileştirilmiş su kaynakları, suyun borulardan ya da hayvanların kullanmadığı bir kuyudan çekilmesi anlamına geliyor.

Ancak suyun borudan geçmesi, temiz olduğu anlamına gelmiyor.

Nikaragua'da yapılan testler, 'iyileştirilmiş su kaynakları'nın sadece yüzde 30'unun içilebilir kalitede olduğunu gösteriyor.