BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  MEDYA

Temelkuran'dan Rabia işareti yazısı

Rabia sembolüne Gezi'de ölen 5 kişiyi anmak için 5 parmak ile karşılık verenlere BirGün yazarı Ece Temelkuran'dan yanıt var: Acıları yarıştırmayalım.

Abone ol

İNTERNET HABER / Mısır'da darbecilerin katlettiği insanlar anısına bir elin dört parmağı ile yapılan selamlama işareti miting meydanlarından sahalara, Türkiye'nin her yerinde yankısını buldu. Ancak Rabia işaretinin yayınlaşmasına BirGün yazarı Ece Temelkuran çok konuşulacak bir yorum yaptı. Temelkuran'a göre birileri Rabia işareti yaparsa, başka birileri de yanıt olarak "beş" yapar!

BAŞBAKAN DA YAPTI YEŞİL SAHALARDA DA YAPILDI

Bursa’da konuşan ve Mısır’daki gelişmeleri değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Mısırda adalet isteyen insanlara kurşun yağarken susan ve susarak onaylayanların, teşvik edenlerin vicdanlarıyla yüzleşemeyecek kadar kanın içine battıkları"nı söyledi ve mitingde Rabia işareti yaptı. Sosyal medyada pek çok insan fotoğrafını Rabia sembolü ile değiştirdi. Yeşil sahalarda futbolcular gol attıktan sonra tribünlere Rabia selamı verdi.

Ancak bu durum ilginç bir karşı tepkiyi de beraberinde doğurdu. BirGün gazetesinde bir süredir Genel Yayın Yönetmenliği görevini de sürdüren Ece Temelkuran, bugün köşesinde özellikle futbol sahalarında siyaset yapılmasına tepki gösteren ve siyasi sloganları, pankartları yasaklayanların, Rabia işareti yapılmasına, Mursi kaşkollarının stadlarda pankart gibi açılmasına tepki gösterdi.

Dört iyi ama beş olmaz... başlıklı yazısında Temelkuran "Bu politik bir mesele değil, Mısır'daki katliama karşı insani bir tavır" diyenlere ise söyleyecek bir kaç şeyim olacak dedi ve şunları yazdı:

DUYARLILIK MÜSABAKASI

BirGün gazetesi Mısır'daki katliam ve ardından gelen gelişmelerle ilgili geçtiğimiz hafta herhalde en çok özel haber yapan, yorum-analize yer veren gazetelerden biri oldu. Bu yüzden "BirGün'cüler Solcu, o yüzden katliamı görmüyor" saldırılarına karşı içim rahat olarak söyleyebilirim:

Mısır'da yaşanan insanlık dramının, uluslararası politikalar arasında sıkışıp kalan Mısırlıların Türkiye'de iç politika malzemesi olarak kullanılması büyük vicdansızlık. Hele Gezi'de olanları hiç görmeyenlerin "Bakın işte, Geziciler Mısır için bizim kadar bağırmıyor" diye duyarlılık müsabakası düzenleyenlerin yaptığı büyük çiğliktir.

Acıları yarıştırmak kimsenin işine yaramadığı gibi bizi asla daha iyi, daha güzel insanlar yapmaz. Siz öldürülen Müslüman Kardeşler yanlılarını desteklemek için elinizle dört gösterip "Rabia" işareti yaparsanız ertesi gün de birileri çıkıp eliyle beş işareti yapar. Eskisi gibi "Beş çekeceğiz" anlamında değil, başka bir anlamda. Çok acılı bir anlamda.

GEZİ'DE HAYATINI KAYBEDEN BEŞ KİŞİYİ BÖYLE ANIYORLAR

Dün sosyal medyada insanlar dört işaretine karşılık beş işaretini üretmeye başladılar. Emre Belözoğlu'nun maçta yaptığı Rabia işaretinden sonra başkaları da Gezi olaylarında hayatını kaybeden beş kişiyi böyle simgelemeye karar verdiler.

Ardındaki duyguyu anlıyorum ama bu acı yarışını tribünlere taşımak nasıl Mısır'daki ölüleri Türkiye politikasına yapı malzemesi yapanlar için kötüyse Gezi'de ölenlerin hatırasına sahip çıkanlar için de kötü.

(...) Hem ben ne desem boş, tribünler yapacağını yapar. Ama ben yine de " Biz bu yarışa girmeyelim" derim. Hem kendi ölülerimize hem Mısır'ın ölülerine saygımızdan. Bari biz çirkinleşmeyelim..

(...) Ama bağırış çağırış arasında ölülerimiz ezilmesin. Ne Mısırlıların ne bizimkiler... Ayıptır. Çok ayıp.

erdoğan-rabia-selami.jpg