Kocaeli- Gölcük karayolunda bu sabah sodyumhidrosülfit taşıyan TIR'da dumanlar çıkınca büyük panik yaşandı.
Abone olEkipler tarafından boş bir alana çekilen TIR'daki zehirleyici özelliği bulunan ve köpük halinde akan kimyasal maddenin çevreye zarar vermemesi için alarma geçen ekipler, olası faciayı önledi.
Olay bu sabah saatlerinde meydana geldi. Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nden Bursa'ya sodyumhidrosülfit götüren Remzi Bulut yönetimindeki 16 BB 877 çekici ve 16 FV 957 dorse plakalı TIR, saat 09.00 sıralarında Değirmendere'ye ulaştığında, bir anda dumanlar içinde kaldı. Müdahale eden ekipler TIR'ı, Değirmendere Kültür Merkezi yakınındaki boş araziye götürdü. TIR'da kapalı bidonlar içinde taşınan ve sodyumhidrosülfit maddesinin, hava ile temas edince reaksiyona giren asit olduğu belirlendi. Köpük halinde çevreye yayılmaya başlayan ve zehirleyici özelliği bulunan sodyumhidrosülfitin çevreye yayılmasını önlemek için alarm verildi.
ÖZEL KIYAFETLİ EKİP MÜDAHALE ETTİ
Gölcük ve Kocaeli itfaiye ekipleri ile AFAD ekipleri olay yerine geldi. Tekstil sektöründe kullanılan sodyumhidrosülfit maddesinin su ile temas etmemesi gerektiği için itfaiye müdahale edemezken, çevreye kimse yaklaştırılmayıp bu tür olaylar için eğitilen özel ekibin gelmesi beklendi. Gelen ekip özel koruyucu kıyafetler giyerek, TIR'daki sodyumhidrosülfit bidonlarını, ekskavatör yardımıyla indirip, gömülmesini kararlaştırdı. Bir yandan ekskavatörün kepçesiyle TIR'dan indirilen bidonlar, boş alanda iş makinesiyle açılan çukura gömüldü.
Çevre sakinleri kimyasal maddenin buraya gömülmesine tepki gösterirken, yetkililer İZAYDAŞ ekiplerinin bunları gömüldüğü toprakla birlikte alınıp tesiste bertaraf edeceğini söyledi. TIR şoförü Remzi Bulut, yükün ne olduğunu bilmediğini olay üzerine irsaliyeyi inceleyince bidonlardaki kimyasal maddenin sodyumhidrosülfit olduğunu öğrendiğini söyledi. Kocaeli Valisi Ercan Topaca, ilgili birimlerin anında harekete geçirilerek olaya gerekli müdahalenin yapıldığını şu anda herhangi bir tehlikenin söz konusu olmadığını söyledi. Tekstil sektöründe boyama aşamasında elyafın temizlenmesi, pamuk ve yünün ağartılması işlemlerinde kullanılan sadyomhidrosülfit, su ve hava ile temasta reaksiyona giriyor.