BIST 9.588
DOLAR 34,63
EURO 36,52
ALTIN 2.929,27
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tema'dan sel uyarısı

Burhaniye ilçesinde, Tema Gönüllü temsilcisi Şevket Metin, Tema Vakfı tarafından hazırlanan sel uyarısını basına dağıttı.

Abone ol

Rize’de yaşanan sel felaketine değinen Metin, selin sadece bu felaketin yaşandığı bölgelerin değil tüm Türkiye’nin ortak sorunu olduğunu söyledi.

Ülkede başta sel olmak üzere afet risk haritaları ve eylem planlarının hazırlanmadığını belirtilen Tema uyarısında şunlar yer aldı; “Sel, geçtiğimiz yıl Silivri, Selimpaşa, Çatalca İstanbul ve bazı illerimizi vurmuş, can ve mal kayıplarına neden olmuştu. Aradan bir yıl geçtikten sonra sel ve heyelan bu kez de Rize Gündoğdu beldesinde benzer ve çok acı bir tablo ile karşımıza çıktı. Selin ve heyelanın önüne kattığı evlerde bir birine sarılarak yaşamını yetiren insanlar, akıp giden toprak, yıkılan köprüler, telef olan hayvanlar, oturulamaz hale gelen evler, kullanılamaz haldeki işyerleri yüreğimizi dağladı.”

Rize’de yaşanan sel ve heyelanla ilgili açıklama yapan Tema Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan, “Özellikle Rize’de yaşanan sel felaketinde yaşamını yitiren vatandaşlarımızın ailelerine ve ulusumuza başsağlığı ve sabır diliyorum. İnsanlarımızı yutan, ekonomimize darbe vuran sel, sadece bu felaketin yaşandığı bölgelerin değil tüm Türkiye’nin sorunudur. Birkaç saat içinde yağacak yağmur yarın ya da bir sonraki gün bir başka yerde daha büyük zararlara da yol açabilir. Çünkü ülkemizin Sel Risk Haritası ve Sel Eylem Planı halen yapılmış değil” dedi.

Selden zarar görebilecek alanların önceden bilinmesi halinde yerel yönetimlerin bu bölgelerdeki yapılaşmayı kontrol altına alabileceğini ve insanları afet yaşanmadan tahliye edebileceğini ifade eden Prof. Dr. Orhan Doğan, “Ülkemizin Sel Risk Haritası ve Sel Eylem Planı acilen hazırlanmalıdır. Köyden kente göçün kentler üzerinde oluşturduğu baskının da tetiklemesiyle dere yatakları, ormanlar, ovalar, çayır ve mera alanları, tarım alanları, kıyılar, hatta kurutularak sulak alanlar yapılaşmaya açılmaktadır. Yaşanan ilk olağanüstü durumda doğa kendisine ait olan yeri almaktadır” dedi.
Uyarı metni ise şöyle; “Sel felaketinin önüne geçilmesi için Ormansızlaşma ve bitki örtüsünün tahribi önlenmeli, Sel ve heyelan tehlikesi bulunan alanlar üst havzalardan başlanarak ağaçlandırılmalı, bitki örtüsü korunmalı ve artırılmalı,  Başta imar olmak üzere, Yeraltı suları ve Kıyı Koruma yasaları yeniden düzenlenmeli, Soruna yaşanmadan önce önlem alabilmek için sel başta olmak üzere Afet Eylem planları hazırlanmalı. Sorunun yaşandığı bölgelere ait sel ve erozyon haritalara çıkarılmalı, Tespiti yapılan bölgelerin imar planları felaketlere göre yeniden düzenlenmeli, İmar affına son verilmeli, Dere yatakları imara açılmamalı, kaçak yapılaşma engellenmeli, Yol güzergahları dere yatakları içinde yer almamalı, Yerleşim yerleri, yol güzergah seçimleri ve arazi kullanım planlamasında bilimsel çalışmalar göz önüne alınmalı, zemin etütleri yapılmalı, Yanlış tarım uygulamalarından ve arazi kullanımlarından vazgeçilmeli, Bölgesel ve ülkesel ölçekte arazi kullanımı planlaması yapılmalıdır.