BIST 9.646
DOLAR 34,60
EURO 36,32
ALTIN 2.974,41
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Telgraf internete yenik düştü

Mors alfabesinden mesajları müşterilerine yetiştiren Western Union telgraf bölümünü kapattı.

Abone ol

İlk Mors ağını kuran ABD’li Western Union şirketi, internetin hızına dayanamayan telgraf bölümünü kapattı.


En yoğun döneminde 14 bin bisikletli kuryesi bulunan şirket 1970’lerden bu yana telgraf bölümünü kapamaya hazırlanıyordu. Ve sonuçta Şubat başında telgraf sessizce hizmetten kaldırıldı.
 
ABD’nin en büyük haberleşme şirketlerinden Western Union sözcüsü, telgrafın kaldırılmasının şirketin haberleşme sektöründen çekilmesi stratejisinin bir parçası olduğunu ifade etti. Çeşitli ülkelerde devlete bağlı haberleşme şirketleri telgraf servislerini teker teker kaldırırken, Western Union ilk kez kendisinin başlattığı servisi sonlandırmaya uzun süre direnmişti. Bir zamanlar milyonlarca çekilen telgraftan 2005 yılında sadece 20 bin adet atılmıştı. Western Union telgrafın elle dağıtımını 1970’lerde kaldırmıştı.


Telgrafın kaldırılması Western Union’un kurumsal stratejisi dışında, internet ve cep telefonu gibi kablosuz iletişim araçlarının 19’uncu yüzyıl teknolojilerini artık ‘antika’ kıldığının gözden kaçmaz bir kanıtı.


İLK MESAJ 1844’TE


Tarihin ilk telgraf mesajını Samuel Morse 1844 yılında ABD’nin başkenti Washington’dan Baltimore’a geçmişti. Western Union, Amerika kıtasını boydan boya kateden ilk telgraf hattını 1861’de inşa etmişti. Morse’un icadı yıllar içinde gelişti ve 20’inci yüzyılın başında temel iletişim aracı halini almıştı.
 
İnternet ve cep telefonu gibi kablosuz iletişim araçlarından sonra, bisikletli kuryelerle taşınan telegraf artık filmlerle kaldı.


Mors alfabesiyle yazılan metinlerde kullanıcılar sözcük başına ücret ödediklerinden mesajlarını olabildiğince kısa tutuyordu. Metinlerde cümleyi bitirirken nokta atmak ek ücrete tabiyken, ‘stop’ sözcüğü ücretsizdi. Sonuçta akıcı tonda süregiden metinler, pratikte nokta işlevi gören ‘stop’larla kesiliyordu. İşte, kovboy filmlerinde sıkça rastlanan ve telgrafla özdeşleşen ‘stop’larla süslü kesik cümleler işte böyle bir mecburiyetin sonucuydu.


TELGRAF YİNE DE ÖLMEDİ...STOP...


İsviçre kökenli Unitel Telegram Services şirketi 44 ülkede telgraf hizmeti vermeye devam ediyor. Şirket halen ayda binlerce telgraf iletiyor. Çoğunlukla telgrafın nostaljik yanını kullanmak isteyen kişi ve kurumlar önemli duyurular için Mors alfabesine başvuruyor. Devlet başkanları arasındaki iletişim de telgrafla yapılıyor.