BIST 9.635
DOLAR 34,64
EURO 36,56
ALTIN 2.932,53

Televizyondan önce nasıl eğleniyorlardı?

Televizyondan önce nasıl eğleniyorlardı?

Televizyon icat edilmeden önce insanlar nasıl eğleniyordu? işte 5 çılgın eğlence yöntemi...1. halka açık tıbbi incelemeler1300'lü yıllarda tıpta gelişme kaydedebilmek için ölen insanların cesetleri inceleniyordu. önceleri bu incelemeler küçük odalarda, tıp öğrencilerine mahsus bir ders şeklinde...

Televizyondan önce nasıl eğleniyorlardı?

Televizyon icat edilmeden önce insanlar nasıl eğleniyordu?

İşte 5 çılgın eğlence yöntemi...

1. Halka Açık Tıbbi İncelemeler

1300'lü yıllarda tıpta gelişme kaydedebilmek için ölen insanların cesetleri inceleniyordu. Önceleri bu incelemeler küçük odalarda, tıp öğrencilerine mahsus bir ders şeklinde yapılırken, insanlar o kadar sıkılıyorlardı ki, bu incelemelerin halka açık yapılmasını talep ettiler.

Bir çok Avrupa ülkelerinde bu incelemelerin halka açık bir şekilde sergilenmesi için tiyatro salonları oluşturuldu. 1000 kişilik bu salonlara halk biletle giriyordu ve biletlerin fiyatları incelemenin ne kadar ilginç bir deneyim olacağına göre değişiyordu. Bu incelemelerden en ilginci ve bileti en pahalı olan hamileyken ölmüş bir kadının vücudunun incelenmesiydi. Önceleri çoğunluğu erkek olan seyirciler arasına kadınlar da girmeye başladı. Hatta 1740'lı yıllarda bu seyirci sayısı o kadar çok arttı ki, kadınlara özel ayrı gösteriler yapılmaya başlandı. İlk başlarda bu gösteriler senede 3-4 kere yapılıyordu . İtalya'da bu incelemeler artık sofistike gösteriler haline gelmişti, kadınlar en güzel kıyafetlerini giyerek, süslenerek gider oldular bu gösterilere. 1751 senesinde İngiltere "Cinayet Hareketi" adlı yasayı parlamentodan geçirdi ve bütün idam suçlularının öldükten sonra bedenlerinin incelenmesi ve gösteri halinde sunulmasını sağladı. 1800'lerde bu halka açık incelemeler sonlanana kadar popüleritesi azalmadı.

Televizyondan önce nasıl eğleniyorlardı?

2. Balon Şişirilirken İzlemek

1783'de ilk sıcak hava balonu uçuşundan itibaren, balonların şişirilme ve havaya salınma görüntüleri büyük seyirci topladı. O zamanların en kalabalık seyirci kitlesini çeken bu olay bir kaç gün sürebiliyordu. Ağustos'un 27'sinde ilk balon gösterisinden sonra, balon bir kaç kilometre ötede bir köye iniş yaptı, fakar köylüler bu tanımadıkları objeden o kadar çok korktular ki taşlar ve saman tırmıklarıyla saldırarak balonu parçaladılar. Balona sepet bağlayıp içine hayvan koyarak uçurulan gösteriler de çok fazla seyirci topladı. Bu gösterilerden en çok seyirci toplayanı ise Paris'te düzenlenen ilk insanlı balon uçuşu oldu. 400 bin kişinin katıldığı gösteride neredeyse bütün Paris halkı oradaydı, hatta balona yakın VIP bölümü olan gösteride Kral ve Kraliçe'de yer aldı.

Televizyondan önce nasıl eğleniyorlardı?

3. Yürüyen merdivenler

Yürüyen merdiven teknolojisi 1892'lere dayanıyor. Bu teknoloji insanları şaşkına çevirdi çünkü bu tarz bir teknoloji daha önce hiç görülmemişti. İlk yürüyen merdiven teknolojisi aslında ilk "yürüyen bant" tekniğiydi diyebiliriz. Normal merdivenlerin arasına yerleştirilen, yukarı hareket eden bu bant sisteminde insanlar bantın üzerine oturup çıkıyorlardı. 2 hafta boyunca bir eğlence parkında hizmet veren bu ilk yürüyen bant 75 bin kişi tarafından kullanıldı. Fakat bu ilk prototip sadece yukarı hareket ediyordu ve tam 30 yıl sonra artık insanlar bu bandın aşağı gideninin güvenli olabileceğine karar verdiler.

Televizyondan önce nasıl eğleniyorlardı?

4. Fotoğraf çektirmek

1800'lerde fotoğraf çekinme kabinleri olsa da bunlar pek kaliteli sayılmazdı. New York'a göç eden Rus bir fotoğrafçı, oradaki kamera tekniğini öğrenip geliştirerek daha kaliteli fotoğraf kabinleri tasarlamayı başardı. 1925 senesinde Broadway'da bir fotoğraf kabini açtı.

25 sentle çalışan bu kabinlerin içinde insanlar sağa, sola ve kameraya bakarak, 10 dakika içerisinde 8 farklı fotoğraf elde edebiliyorlardı. Anında popüler hale gelen bu kabinde haftada 7500 insan fotoğraf çektirmek için sıraya giriyordu. 1927 senesinde Time dergisinde yayınlanan bir habere göre, ilk 6 ayda kabini 280 bin insan ziyaret etti. Bir sene içerisinde kabinin sahibi Rus fotoğrafçı meşhur ve zengin oldu, bir Hollywood oyuncusuyla aşk yaşamaya başladı. Daha sonra bir yatırımcı onun bu icadının patentini 1 milyon dolara satın aldı. Rus fotoğrafçı paranın yarısını hayır işine yatırırken diğer yarısını ise yeni icatlar için kullandı.

Fotoğraf kabinleri Avrupa ve Amerika'nın her yerinde hizmete girmeye başladı ve popülerliği artarak devam etti.