Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Güngör Balta, çocukların genel itibariyle 2 yaşından itibaren konuşmaya başlaması gerektiğini, çocu...
Abone olÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Güngör Balta, çocukların genel itibariyle 2 yaşından itibaren konuşmaya başlaması gerektiğini, çocuğa çok fazla televizyon izletilmesi gibi faktörlerin çocuğun geç konuşmasına neden olabileceğini söyledi.
Çocukların, bir yaşından önce yaptığı tüm ifadelerin, çıkardığı tüm seslerin, hecelerin hem kendini hem de sesleri tanımaya yönelik hareketler olduğunu belirten Medical Park Ordu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Güngör Balta, "Çocuklar genelde altıncı ayda bir takım heceler, sesler çıkarmaya başlarlar. Aileler bu durumu çocuğum konuşmaya başladı olarak algılarlar. Fakat çocuğun altıncı ayda hecelemeye başlaması konuşmaya başladığı anlamına gelmez. Çocuklar bir yaşından sonra bir iki kelime söylemeye başlarlar. 2 yaşından sonra ise bir iki kelimelik cümleler kurarlar. Bu tip basit cümleler kurmaya başlayan çocuk yavaş yavaş konuşmayı sökmeye başlamış demektir. 3 yaşından sonrada anlaşılır cümleler kurarlar’’ dedi.
“ÇOCUĞUNUZUN KONUŞMASINA EĞİTİCİ VE ÖĞRETİCİ OYUNLARLA YARDIMCI OLUN”
Üç yaşına kadar konuşmamış bir çocuğun bu durumunun araştırılması gerektiğini ve aileler tarafından öncelikle bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurulması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Güngör Balta, “Çocukların geç konuşmasında bazı etkenler olabilir. Bunlar anne babanın çalışmasından veya kendi yapısından dolayı çocuklarına çok fazla ilgi göstermemesi, çocuğun yaşadığı ortamdaki sosyal çevrenin yetersizliği, çocuğa çok fazla televizyon izletilmesi gibi faktörler çocuğun geç konuşmasına neden olarak gösterilebilirler. Bütün bunların yanında ayrıca çocuğun yapısal ve gelişimsel problemleri olabilir. Beynin nörolojik yapısında bir problem olması, işitme engelinin olması, zeka ya da öğrenme ile ilgili sıkıntısının olması, çocuğun konuşma organlarını yeterince kullanamaması gibi problemler geç konuşma sorununa neden olarak gösterilebilir. Bazı çocuklar ise annenin söylediğini anlar ve uygular, fakat çocuğun nörolojik gelişimi, zeka düzeyi normal olmasına rağmen konuşmada biraz gecikme olabilir. Bu gibi çocuklara anne ve babaların konuşmayı ilerletmeleri için destek olması gerekmektedir. Böyle durumlarda ailelere ilk önerdiğimiz çocuk oturmaya başladığı andan itibaren onun ilgisini çekecek eğitici ve öğretici oyunlar ile çocuklarıyla zaman geçirmeleridir. Ayrıca anne ile çocuk arasındaki iletişimde de, annenin çocuk ile sürekli konuşması, çocuğun konuşma yeteneğini arttırır. Bütün kontrolleri yapılmasına rağmen çocukta herhangi bir sağlık problemi saptanamadıysa, çocuğun konuşmasını desteklemek ve hızlandırmak için aileler çocuklarını kreşe gönderebilirler" şeklinde konuştu.
(İHA)