BIST 9.627
DOLAR 35,22
EURO 36,70
ALTIN 2.955,66
HABER /  GÜNCEL

Telekulak Meclis'ten geçiyor

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, teklif ile suçların önlenebilmesi bakımından istihbarata AB standardı getirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Abone ol

İçişleri Komisyonu, AKP Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut başkanlığında toplanarak, AKP Yalova Milletvekili Şükrü Önder'in, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni ele aldı.

Şükrü Önder, teklife ilişkin bilgi verirken, aralarında Yargıtay ve Adalet Bakanlığı'ndan hakimler ile barolardan avukatların da yer almasında yarar bulunacak 15-20 kişiden oluşacak merkezin, kesinlikle bir dinleme merkezi değil, istihbarat merkezi olacağını belirtti.

Buraya ulaşan istihbaratların derhal ilgili yerlere iletileceğini belirten Önder, dinleme için hakim kararı aranacağını ancak, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emrin 24 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulacağını; hakimin kararını en geç 24 saat içinde vereceğini söyledi. Önder, “Yani her şey yargının kontrolünde olacak” dedi.

İÇİŞLERİ BAKANI AKSU: TEHLİKENİN
ÖNCEDEN SEZİLMESİ ZORUNULULUK


İçişleri Bakanı Aksu ise hükümet adına görüşlerini açıklarken, günümüzde toplum ve devlete gelecek tehlikelerin önceden sezilmesi ve bunların önlenmesi için tedbir alınmasının, demokratik hukuk devletinin korunması açısından, kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Anayasanın koruma altına aldığı özel hayat ve haberleşme özgürlüğüne, devlet tarafından suç öncesi müdahalelerin, AB standartlarına uygun olarak bir kanunla yapılması ve sınırlama sebeplerinin bu kanunda gösterilmesi gerektiğini kaydeden Aksu, bu teklif ile de bunun yapılmak istendiğini ifade etti.

"TEKLİF BİR AN ÖNCE YASALAŞMALI"

Devlete yönelik tehlikelerin yakın bir tehdit haline gelmeden, yani doğmadan bertaraf edilmesi için bilgi toplama, değerlendirme ve iletişime müdahale yanında takibe alma, gözleme ve tarassud gibi başka yetkilere de ihtiyaç bulunduğunu belirten Aksu, şöyle dedi:

“Hazırlanan teklif, esas ve standartlara uyulması suretiyle istihbarat ihtiyaçlarını karşılamak için meydana getirilmiş sistemi, sistemin işletilmesini, bu hususta hukuka uygun işlemlerin ne suretle gerçekleştirileceğini, kararların hangi makamlar tarafından ve ne gibi koşullara uyulmak suretiyle alınacağını; bu husustaki denetim kurallarını ve usullerini, istihbarat ihtiyacının milletlerarası hak bildirileri ve Anayasa güvencelerine uygun olarak nasıl giderileceğini göstermektedir.”

Aksu, teklifin bir an önce yasalaşması gerektiğini, beklemeye tahammülleri olmadığını belirterek, alt komisyona sevk edilecekse bile kısa sürede çalışmaların tamamlanması ve gelecek hafta Genel Kurulda görüşülmesinin temin edilmesi gerektiğini söyledi.

Komisyonun AK Parti ve CHP'li üyelerinin, konunun biraz daha olgunlaştırılması açısından alt komisyonda yeniden ele alınması gerektiği yönündeki görüşleri üzerine, 6 kişilik alt komisyon oluşturuldu.

Kaynak: www.hurriyetim.com.tr