Telekulağın da suyu çıktı
TÜBİTAK ve ODTÜ'nün üzerinde çalıştığı ‘lazer ses dinleme sistemini’ iki elektronik öğrencisi üretti bile
Abone olVideo paylaşım sitesi YouTube’ta art arda yayınlanan ses kasetleri gündeme damgasını vururken, Ankara’daki resmi kurumlar da ‘böcek’ avına çıktı. Ancak teknoloji o kadar gelişti ki, birini dinlemek için aynı odada bulunmaya bile gerek yok. En çok tercih edilen sistemlerden biri ise ‘lazerle ses dinleme’ cihazı. Türkiye’de istihbarat dışında kullanımı yasak olan cihazın, terör ve organize suç örgütlerinin elinde bulunduğu tahmin ediliyor.
TESTLERDEN TAM NOT
EMNİYET’İN talebi üzerine TÜBİTAK ve ODTÜ’nün 2006’dan bu yana üzerinde çalıştığı cihaz, iki üniversite öğrencisi tarafından üretildi bile. Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik-Bilgisayar Bölümü öğrencilerinden Sami Aslanhan ve Arif Ekşi, istihbarat aletini bitirme tezi yaptı. Laboratuar ortamındaki testler başarıyla tamamlandı. Güçlü bir lazer kullanılırsa, Üsküdar sahilinde bir banka oturup Levent ve Maslak’taki plazaları dinlemek mümkün.
HEDEFE LAZER SİNYALİ
SIRA dışı istihbarat aletinin çalışma şekli oldukça basit. Dinleme için cihazı, bulunduğunuz yerden hedef binanın penceresine odaklayıp lazer ışını göndermeniz yeterli. Işın, içerideki konuşmanın camda yaptığı mikron düzeyindeki titreşimleri algılayarak elektromanyetik dalgalar halinde ikinci bir ışınla geriye gönderiyor. Cihaz, camda kırılarak geriye dönen lazer ışınıyla gelen frekans spektrumlu dalgaları deşifre ederek ses sinyallerine çeviriyor.
Anti casus cihazları yok satıyor
Gizli kayıtların internete düşmesi, birçok kişiyi ‘anti casus’ sistemlerine yöneltti. Fiyatları 250 ile 1500 dolar arasında değişen cihazları, özellikle ‘dinlenmek’ten çekinen iş adamlarının tercih ettiği belirtildi. Hukukçular ise casus cihazların, mahremiyeti tehdit ettiğini ifade ediyor.