BIST 10.096
DOLAR 35,34
EURO 36,55
ALTIN 2.991,72
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Telekulağa karşı kriptolu telefon

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, telefon dinleme skandallarına karşı kriptolu haberleşmenin yolunu açtı

Abone ol

Kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra vatandaşlar da telefon görüşmelerini, kriptolu ya da kodlu özel şifreli cihazlarla yapabilecek. Vatandaşın kurumdan izinsiz aldığı kodlu görüşme cihazları BTK tarafından iletişime kapatılacak.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye'nin gündeminden düşmeyen telefon dinleme skandallarına karşı 'kriptolu' (şifreli) haberleşmenin yolunu açtı.

Zaman'dan Selim Kuvel'in haberine göre vatandaşlar, telefon görüşmelerini kriptolu ya da kodlu özel şifreli cihazlarla yapabilecek. Ancak, bu tür telefonların da yasa dışı yollarla dinlenmesinin mümkün olup olmadığı sorusu cevap bekliyor. Konuya ilişkin BTK Başkanı Tayfun Acarer, "Birisi, baz istasyonunun dibine alıcıyı dayadı. Alıcı yoluyla havadan gelen giden sinyalleri kaydetti. Ancak üreticiler, kriptolu görüşmelerin çözülemeyeceğini belirtiyor." dedi. Kriptolu telefonların dinlenemeyeceği görüşünde birleşen sektörün uzmanları ise şu ifadeleri kullanıyor:

"Diyelim ki, iki kişi arasında kriptolu telefonla görüşme yapılıyor. Her iki telefonda da yüklü bir şifre, bu şifreyi çözücü program bulunuyor. Arayan kişi konuştu. Sesi şifreleniyor. Karşı tarafa ulaştığında sistemdeki şifre çözücü sayesinde sese çeviriyor. Şifre sadece iki telefonda bulunduğu için üçüncü kişi bu konuşmaları dinlemek isterse anlamsız sesler duyar."

BTK'nın, Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Gerçek ve Tüzel Kişilerin Elektronik Haberleşme Hizmeti İçinde Kodlu veya Kriptolu Haberleşme Yapma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği" TSK, MİT gibi kurumların dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin, kriptolu cihazlarla görüşme yapmalarına imkan sağlıyor. Kriptolu haberleşme cihazı ithal edecek ya da bu tür cihazları üreteceklerin BTK'dan izin alması gerekecek. BTK'ya izin için başvuracak üretici veya üretici firmayı temsilen imza yetkisine sahip kişilerin, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Cumhuriyet'in temel ilkelerine ve devletin güvenliğine karşı suçlardan mahkum olmaması gerekiyor. Bu durumdakilerin başvurusu reddedilecek.

Yurtdışından yolcuların beraberinde getirdiği, bireysel ithal edilen veya posta ile gelen kriptolu haberleşme cihazlarının, kod veya kripto anahtarları BTK'ya teslim edilecek. Kurumdan izin alınmadan yapıldığı tespit edilen kodlu veya kriptolu haberleşmeler, iletişime kapatılacak. İlgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacak. Üretici, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler, kriptolu elektronik haberleşme sistemlerine ilişkin olarak BTK'dan izin almadan cihaz ya da sistemlerin teknik özelliklerinde donanım ve yazılım bazında herhangi bir değişiklik yapamayacak. Her türlü değişiklik, kurum onayına tabi olacak.

Kriptolu telefonun fiyatı 1000 Euro

Kriptolu görüşme için hem arayanın hem de arananın telefonunun kriptolu olması gerekiyor. Yasal olmamasına rağmen kriptolu telefonların satışı Türkiye'de el altından yapılıyordu. Kriptolu telefonların çift güvenlik duvarı bulunanlarının fiyatı 500 ile 1000 Euro arasında değişiyor. Yetkililer, kriptolu cep telefonlarının yanı sıra kriptolu sabit telefonların da satışının ve kullanımının mümkün hale geldiğini vurguluyor.