Türk Telekom'un ADSL abonelerine vereceği modem cihazları tepki çekti.
Abone olİzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Gama Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksünger, Türk Telekom'un ADSL abonelerine vereceği modem cihazlarının tekelleşmeye neden olacağını iddia ederek, Rekabet Kurumu'na başvuruda bulunacaklarını belirtti. AA muhabirine açıklamalarda bulunan Aksünger, Türk Telekom'un ADSL modem alımı için yaptığı ihalenin önceki günlerde tamamlandığını hatırlattı.
Yaklaşık 4 milyon avroya sonuçlanan ihaleyle kurumun 500 bin adet modem alacağını ve ADSL bağlantısı yapacak abonelerine vereceğini aktaran Aksünger, şöyle konuştu: ''Türk Telekom'un görevi modem satmak değil ADSL hizmetini sunmaktır. İhaleyle alınan modemlerin tüketiciye ücretsiz olarak verileceği belirtilse bile bunun bedeli abonelik bedeli içinden çıkartılacaktır. Bu sistem tüm dünyada böyle işler.
ADSL modem pazarı için hazırlık yapan bir çok şirket, ihale kararıyla zora girdi. İhale, bu konuda yatırım ve bağlantı yapmış tüm firmaların işlerini etkiledi. Türk Telekom, ADSL portları üzerindeki tekel durumunu kötüye kullanarak haksız rekabete neden oluyor. Tüketicinin önündeki alternatifler kaldırılarak tek bir markanın kullanımına zorunlu tutuluyor. Bu konuyu Türk Telekom yetkililerine aktaracağız, ihale iptal olmazsa İzmir Ticaret Odası olarak Rekabet Kurumu'na başvuru yapacağız.''
SERMAYE SAHİPLERİNE ÇAĞRI
Türkiye'de bilgisayara sahip olma oranının yüzde 9'lar seviyesine ulaştığını, bilişim sektörünün her yıl yaklaşık yüzde 30 oranında büyüdüğünü anlatan Aksünger, perakende piyasasına uluslararası devlerin girmeye hazırlandığına dikkati çekti. Sektörün yıllık cirosunun 3 milyar doları bulduğunu ama tüm işleri toplam 200-250 milyon dolar sermayeye sahip dağıtıcı kuruluşların yürüttüğünü kaydeden Aksünger, şunları kaydetti:
''Dünya çapında iddia sahibi olmak varken sermaye yetersizliği elimizi kolumuzu bağlıyor. Belirsiz piyasa koşullarında kısıtlı sermayeye sahip firmalar büyük katma değer sağlanabilecek yatırımlara girişemiyor. Bu nedenle sektörde evliliklerin yaşanacağı bir döneme giriyoruz. Eski karlılıklarını yitiren tekstil, konfeksiyon, inşaat gibi sektörlerdeki yatırımcıları bilişim sektöründe yatırıma çağırıyoruz:
Teknolojiyi Türkiye'de üretip dünyaya satabilmek için yüksek dinamizme sahip bu sektörde ortaklıklar kurun. Gaziantep'te Sanko ve Bursa'da Sönmez grupları sektöre yatırıma başladı. Bunu diğer şirketlerin takip etmemesi halinde gelecekte sektör tamamen yabancı şirketlerin eline geçecek.'' Bilişim sektörünün 10 yıl içinde 20-25 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağının tahmin edildiğini aktaran Aksünger, bu pazarın tamamen ithalatla karşılanmasının Türkiye ekonomisi için iyi sonuçlara yol açmayacağına dikkati çekti.