BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  POLİTİKA

Telekom hesapları KİTte

TBMM KİT Komisyonunda, Türk Telekomünikasyon A.Ş'nin hesaplarını kontrol etti.

Abone ol

TBMM KİT Komisyonunda, Türk Telekomünikasyon A.Ş'nin 2002, 2003, 2004 ve şirketin özelleştirildiği 2005 Kasım ayına kadar olan hesapları ibra edildi. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin, komisyonda yaptığı
konuşmada, teknolojik gelişmelerin telekomünikasyon sektörünü köklü
bir geçiş sürecine soktuğunu, bunun sonucunda özelleştirme ve
serbestleşmelere gidildiğini söyledi.

Dünyadaki özelleştirme akımının Türkiye'de de kaçınılmaz hale geldiğini ve bunun için birçok yasal düzenleme yapıldığını ifade eden Şahin, 25 Kasım 2004 tarihinde Türk Telekom hisselerinin blok olarak satılması için ihaleye çıkıldığını, ihaleyi kazanan Oger Telekom ile 14 Kasım 2005 tarihinde yüzde 55 oranındaki hisselerin devir sözleşmesi yapıldığını anımsattı.

Özelleştirme sonrasındaki personel durumuna ilişkin bilgi veren Şahin, hisse devir tarihinde 52 bin 128 olan personelin 1 Haziran 2006 tarihi itibariyle 41 bin 103'e düştüğünü, 10 bin 216 nakle tabi personelin hakları korunarak başka kurum ve kuruluşlara nakillerinin sağlandığını bildirdi. Şahin, Türk Telekomda mevcut personelin 3 bin 812'si ile birinci tip, 9 bin 762'si ile ikinci tip iş sözleşmesi imzalandığını, geri kalan personelin ise nakle tabi olmadığını
kaydetti.

Şahin'in konuşmasının ardından Türk Telekom'un hesaplarının görüşülmesine geçildi. Soruşturma ve incelemeyi gerektirmeyen temenni ve öneriler, kuruluşun özelleştiği gerekçesiyle oylanarak gündemden çıkarıldı. Türk Telekom'un 2001 yılında Aycell Genel Müdürü Cahit Paksoy ve genel müdür yardımcılarına yasaların öngördüğünün üzerinde ücret ödendiği tespitiyle ilgili mahkemelerin devam ettiği belirtildi. Paksoy ve genel müdür yardımcıları ile danışmanlar hakkında inceleme yapıldığı, Paksoy'dan, fazladan ödenen 61 milyar 800 milyon liranın geri alınması için dava açıldığı kaydedildi.

Komisyon üyelerinin sorusu üzerine, davanın 17 kişiyi kapsadığını ve tutarının 214 milyar lira olduğu belirtildi. AK Parti Amasya Milletvekili Hamza Albayrak, Türk Telekom'un açılan çeşitli ihaleler nedeniyle zarara uğratıldığını, şirketin özelleştirme öncesinde kasasında ne kadar parası bulunduğunu ve bunun nasıl değerlendirildiğini sordu.

CHP Adana Milletvekili Kemal Sağ ise İstanbul'un deprem riskine dikkati çekerek, şirketin İnternet Data Merkezinin (IDS) yedeğinin neden Ankara'da kurulmak istendiğini, ayrıca telefon faturalarının bir ay sonra tahsil edildiğini, bu nedenle şirketin özelleştirilmesi dönemindeki tahsilatın nasıl yapıldığının açıklanmasını istedi.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Şahin, özelleştirme döneminde şirketin kasasında 350 trilyon lira nakit bulundurulmasının öngörüldüğünü, bunun dışındaki nakitlerin alındığını belirtti. Şahin, özelleştirme dönemindeki bir aylık fatura bedellerinin de göreceli olarak önceden şirketten alındığını, hatta köylerde 3 ayda bir gönderilen fatura bedellerinin bile buna dahil edildiğini kaydetti. Şahin, IDS merkezini bankalar açısından İstanbul'da olması
gerektiğini ancak henüz İstanbul'da bir yer belirlenmediğini, merkezin
binasının deprem riski göz önünde bulundurularak inşa edileceğini
bildirdi.

Bu arada, Albayrak'ın sorularında yer alan iddialara ilişkin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığınca inceleme ve soruşturma başlatılması yönünde Komisyon Başkanlığına sunulan önerge kabul edilmedi. Daha sonra, Türk Telekom'un 2002, 2003, 2004 ve şirketin özelleştirildiği 2005 Kasım ayına kadar olan hesapları ibra edildi.