BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,72
ALTIN 2.958,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Telefonunuzun ekranına *#06# yazın bakın ne oluyor!

Yurtdışından gelen telefonlar nasıl kullanılır, IMEI kaydı nasıl yapılır veya IMEI numarası nasıl öğrenilir sorularının cevabını merak edenlerin yapması gerekenler...

Abone ol

Yurtdışından gelen telefon nasıl kullanılır? IMEI kaydı nasıl yapılır? IMEI numarası nasıl öğrenilir? İşte yurtdışından telefon getireceklerin bilmesi gerekenler...

Yurtdışından getirilen cep telefonların kayıt altına alınabilmesi veya cep telefonunuz çalındığı zaman cihazınızı IMEI numaranızın bilmeniz gerekiyor.

*#06# TUŞLAYIN BAKIN NELER OLUYOR?

Birçok kişinin bilmediği IMEI numarasını öğrenmek ise çok kolay. Bütün cep telefonu cihazlarında “*#06#” tuşlarını tuşladığınız zaman IMIE numaranızı öğrenebiliyorsunuz.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan yurtdışında getirilen cep telefonların nasıl kayıt altına alınacağına ilişkin paylaştığı önemli bilgilere gelince...



120 GÜN İÇİNDE KAYIT YAPTIRMANIZ GEREKİYOR

Daha önce 60 gün olarak uygulanan yolcu beraberinde getirilen cihazlara ait IMEI numaralarının kayıt altına alınma başvuru süresi, yolcunun yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün olarak değiştirildi.

Cihaz 12 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır. IMEI bilgisine sahip cihazların tamamının kayıt altına alınması gerekiyor.

Yolcu beraberinde getirilen cihazların (cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar) kayıt işlemleri 120 gün içerisinde yapılması gerekiyor.



NASIL KAYIT YAPTIRILACAK

Yolcu beraberinde getirilen cihazın sahibi cihazının kayıt altına alınması için gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapması gerekiyor.

Daha sonrasında ise e-devlet sisteminden kayıt hakkını sorgulanması; harç ücretini yatırılması (138.50 TL) ve kayıt işlemlerinin tamamlanması önemli.

e-Devlet kapısı üzerinden yapılan kayıt işleminde pasaport sahibi, şahsına ait bilgileri e-Devlet şifresi ile türkiye.gov.tr İnternet adresinden sisteme girerek cihaz kaydını yaptırabiyor.

e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmiyor; kontroller elektronik ortamda yapılıyor.

PASAPORTA DİKKAT

IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde bulunulmamış ve kişinin Türkiye’ye giriş yaptığı tarihten itibaren 60 günü geçmemiş olması gerekiyor.

PASAPORTUNUZU KULLANDIRTMAYIN

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesine göre bir kişi yurt dışından 2 yılda 1 cihaz getirebiliyor.

Bu düzenleme çerçevesinde Ülkemize ne şekilde getirildiği belli olmayan cihazların kayıt işleminin yapılması yasal olarak uygun olmadığından pasaportunuzun başkaları tarafından kullanılması durumunda doğacak olan yasal sorumluluk size ait.

Ayrıca kayıt altına alınan cihazın suç teşkil eden bir olaya karışması durumunda yasal sorumluluk pasaport sahibine ait.

Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün 31.01.2008 tarih ve 2981 sayılı yazısı ile 01.02.2008 tarihinden itibaren 2 takvim yılı içerisinde 1 adet cep telefonunun yurda getirilebileceği belirlenmiş durumda.