Telefonlar neden yavaşlar?
Akıllı telefon çağının en büyük sorusuna ve sorunlarından birine açık bir cevap getiriyoruz
Akıllı telefon çağının en büyük sorusuna ve sorunlarından birine açık bir cevap getiriyoruz: Satın aldığımız yeni telefonlarımız gün geçtikçe, hangi etmenlere bağlı olarak neden yavaşlıyorlar? Yavaşladıklarında ne yapmamız gerekiyor?
Bilgisayarlar da insanlar gibidir. Yaşlandıkça yavaşlar ve kusurlarını görmek gün geçtikçe kolay olur. Ancak onları birer elektronik makine olarak algıladığımız için temel yanılgıların kurbanı oluyoruz. Sürekli gelişen donanım dünyası ve buna uygun olmak zorunda olan yazılımlar, bilgisayarların çalışması ve teknolojinin sürekli gelişmesi için şart.
Akıllı telefonlar, cebimize sığan taşınması kolay bilgisayarlardı. Hatta artık yaklaşık son iki yıldır piyasaya sürülen telefonlar, çoğu bilgisayara kafa tutan performanslar sergiliyorlar. Galaxy serisi, iPhone serisi, Xperia serisi, LG’nin G serisi ve daha nice akıllı telefon, metin ya da ses transferinden çok çok daha fazlasını gerçekleştiriyor. Bu durum aslında teknoloji sektörünün genelini etkiliyor ve artık internete bağlanabilen her cihazın bir işlemcisi ve o işlemcinin bilgiyi işlemesini sağlayan yazılımları var. Yazılımlar da dünya çağındaki milyonlarca geliştirici tarafından hayata geçiriliyorlar.
Bu konuyu daha iyi anlamak için Bit Rise denilen kavramı iyi bilmek gerekiyor. Bu terim eskisinden daha yavaş olan elektronik cihazlar için kullanılır. Yavaşlama sendromunu etkileyen 3 temel neden bulunuyor: Yazılım erozyonu, yazılım entropisi ve yazılım şişmesi. Şimdi bu etkenlere hep birlikte yakından bakalım.