BIST 9.774
DOLAR 34,07
EURO 37,95
ALTIN 2.802,07
HABER /  EKONOMİ

Tekstil'de ihracat hedefi çok büyük!

Üst Yöneticisi Can Piyale'ye göre 2015 yılında sektörün hedeflediği rakam oldukça iddialı...

Abone ol

BOSSA Üst Yöneticisi (CEO) Can Piyale, 2015 yılında tekstil sektörünün 40 milyar dolar ihracat yapmasının hedeflendiğini ve bunun gerçekleşeceğine inandıklarını kaydetti.

Piyale, Türk Tekstil Vakfı (TTV), Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri ile Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün TTV Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nde (METEM) düzenlediği “1. Mesleki Bilgilendirme” seminerine katılarak, “Türkiye’de tekstilin önemi ve sektörde yaşanan gelişmeler” konulu sunum yaptı.

Piyale, konuşmasında, tekstilin dünyada şu an 650 milyar dolar iş hacmine sahip olduğunu belirterek, bu oranın 2015 yılında yüzde 24 büyüyerek 805 milyar dolara çıkacağının tahmin edildiğini söyledi.
Tekstil sektörünün büyüme beklentisi içinde olduğunu ifade eden Piyale, şöyle devam etti:

“Çin ve Hindistan’ın artan nüfusu bu ülkeleri önemli birer pazar haline getirecek. Tüketimleri artacak ve ihracattaki payları azalacak. Sektördeki rekabette avantaj sağlamak için de büyük tedarikçiler ortaklık kuracak.”
Piyale, tekstilin Türkiye’de sanayinin oluşmasında başı çektiğini anlatarak, sektörün bugün doğrudan ve dolaylı yollardan 4 milyon kişiyi istihdam ettiğini söyledi.

Türkiye’nin coğrafi konumunun sağladığı ulaşım kolaylığı ve çalışan verimi ile sektörün dünyada önemli üretim merkezlerinden biri olduğunun altını çizen Piyale, “Sektör, ülkenin tüm ihracatı içinde 25 milyar dolarlık önemli bir paya sahip. Tekstilde 2015 yılında 40 milyar dolar ihracat tahmin ediliyor. Bu öngörü gerçekleşecek gibi görünüyor. Şu an ülke olarak Avrupa’ya ihracatta Çin’den sonra ikinciyiz, dünya genelinde de ilk 10 arasında yer alıyoruz” dedi.

Piyale, BOSSA’nın da son 5 yılda 1 milyar dolar ciroya ulaştığını, 130 milyon dolarlık yatırım yaptığını ve şu an 2 bin 400 kişiyi istihdam ettiğini bildirdi.

Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü Personel Şube Müdürü Gülten Akkaya ise bünyelerindeki METEM’lerden sadece Adana, Kayseri ve Tekirdağ’da bulunduğu belirterek, bu okulların uygulamaya yönelik eğitim yaptığını kaydetti.

Bu tarz okulların sayısının artırılmasının sektöre çok faydalı olduğunu anlatan Akkaya, bu merkezlerin diğer sektörlere de örnek oluşturduğunu ifade etti.

Panelistlerin sunumları ile devam eden etkinliğe, Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat ile davetliler katıldı.