BIST 9.976
DOLAR 34,08
EURO 38,10
ALTIN 2.843,99
HABER /  GÜNCEL

Tekstilde alarm zilleri

Tekstil sektörü fabrika kapatıyor. Binlerce işçi kapı önüne kondu. Firmalar aynı sorundan dert yanıyor.

Abone ol

Tekstil ve hazırgiyim sektöründe fabrika kapanmaları ve üretimi durdurma, binlerce istihdam ve milyonlarca dolarlık ihracat kaybına yol açıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tekstil ve hazırgiyim ihracatının ülke ihracatında yüzde 26 pay aldığına dikkat çekti.

Orakçıoğlu, hazırgiyim ve tekstilde 2 milyon kişinin çalıştığını, Türkiye'de istihdamın yüzde 20'sini sağladıklarını söyledi. Süleyman Orakçıoğlu, ''tekstil ve hazırgiyim istihdamında son 8-10 ayda 150-200 bin kişilik kayıp oldu. Bu kaybın artmasından korkuyoruz'' dedi.

Son zamanlarda sektörde üretimini durduran veya kapanan firma sayısının arttığını bildiren Orakçıoğlu, ''Bunların birçoğu kendi beceriksizliklerinden değil, ekonomik politikaların getirdiği baskılardan kaynaklanıyor'' diye konuştu.

Orakçıoğlu, bazı firmaların daha avantajlı olduğu için Ürdün, Mısır, Bulgaristan, Romanya, Özbekistan başta olmak üzere yurtdışına gittiğine işaret ederek, şöyle dedi:

''Sektörün mevcut birikimini başka ülkelere taşımak istemiyoruz. İşletmelerimizi korumalıyız. Mevcutların kaybedilmemesi için rekabet gücünü olumsuz etkileyen unsurları azaltıcı önlemler alınmalı.''

Ençok girdi maliyetleri yükünden etkilendiklerini anlatan Orakçıoğlu, son 3 yıldır YTL reel olarak yüzde 78 değerlenirken, girdi maliyetlerinin yüzde 50 arttığına işaret etti.

EYLEM

Orakçıoğlu, firmaların kapanmasının sektörel ihracatı olumsuz etkileyeceğini belirterek, şunları kaydetti:

''2 milyon tekstil ve hazırgiyim istihdamında da özellikle son 8-10 aylık dönemde yüzde 10 seviyesinde azalma oldu. 150-200 bin kişilik kayıp olduğunu düşünüyoruz. Bu kaybın daha da artmasından korkuyoruz. Özellikle en büyük çekincemiz sosyal kriz olması. İşini kaybeden insanların çaresizliği bu ülkenin en büyük sorunu olur. Çünkü, biz sosyal barışın ve istihdamın sigortasıyız.''

Orakçıoğlu, pazartesi günü tüm ihracatçı birliklerinin katımıyla İstanbul'da toplantı düzenleyeceklerini, durum değerlendirmesi yapacaklarını söyledi. Süleyman Orakçıoğlu, ''Önemli olan eylem yapmak değil, sorunlara
duyarlı yaklaşmak. Yapılacak çalışmalar sektöre faydalı olmalı. Bu hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan da randevu istedik. Başbakan, randevu vereceğini söyledi'' dedi.

''BIÇAK KEMİĞE DAYANDI''

Güneydoğu İplik Sanayicileri Derneği (GİPSAD) Başkanı Ali
Burnukara, Uzakdoğu'dan iplik ithalatının sektöre darbe vurduğunu belirterek, Gaziantep'te 11 iplik fabrikasının kapandığını, kapanan firma sayısının artabileceğini kaydetti.

GİPSAD'ın 30 üyesi bulunduğunu ifade eden Burnukara, ''Kapanan 11 firma büyük ölçekli olduğu için toplam kapasitemizin yüzde 60'ı gitti. 5 bin işçi işinden oldu'' dedi.

Burnukara, şöyle devam etti:

''İkinci darbeyi de teşvikten yedik. Artık, bıçak kemiğe dayandı. Ekonomik Şura toplantısında hüsrana uğradık, bir çözüm üretilemedi. İthalatı kısma yönüne gitmedikleri sürece Türk tekstilini kötü günler bekliyor.''

''TÜRKİYE BİNDİĞİ DALI KESİYOR''

Trakya İplik Murahhas Azası Faik Paralı, 34 yıllık bir firma olmalarına rağmen Mayıs 2004'de iplikhaneyi, Eylül 2004'de de boyahaneyi 400-450 işçilerinin tüm sosyal haklarını ödeyerek kapatmak zorunda kaldıklarını belirtti.

İhracat kaybına dikkat çeken Paralı, ''2000 yılında 3 milyon 910 bin, 2001 yılında 2,2 milyon, 2002 yılında 2 milyon 175 bin, 2003 yılında da 1,1 milyon dolar ihracat yapmıştık'' dedi.

''Türkiye bindiği dalı kesiyor'' diyen Paralı, kayıtdışılığın önlenmesi, üretici firma dışındakilere ithalat izni verilmemesi, KDV oranlarının düşürülmesi, pamuk üreticisinin sübvanse edilmesi, uygun koşullarda yenileme kredileri verilmesini istedi.

AKDENİZ'DE 20 BİN İSTİHDAM KAYBI

Akdeniz Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AKİB) Başkanı Tarık Bozbey de, kayıtlı ihracatlarında düşüş olduğunu söyledi.

Bozbey, haksız rekabet ile YTL-kur makasının aleyhlerine
çalışmasından yakınarak, şunları kaydetti:

''Bizim kayıtlarımızdan 250 milyon dolar ihracatımız, 600 milyon dolar da ihracata dönük üretimimiz var. Bu rakam, son üç yılda yüzde 40 azaldı. İstihdamda da azalma var. Bunun bir kısmının kapanma, bir kısmının küçülme, bir kısmının sigortalı işçilerin kayıtsız ekonomiye kaymasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Bölgemizde istihdam son üç yılda 60 binden 40 bine indi.''