BIST 9.916
DOLAR 35,28
EURO 36,77
ALTIN 2.979,56
HABER /  GÜNCEL

Tekstilcilerin sıkıntısı büyük

Tekstil, deri ve konfeksiyon ürünlerine getirilen KDV indirimine karşın sektördeki sıkıntı devam ediyor.

Abone ol

Tekstil, deri ve konfeksiyon ürünlerine getirilen KDV indirimine karşın sektördeki sıkıntının devam ettiği bildirildi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanlar Kurulu, Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Tarık Bozbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son yıllarda ihracatta gösterdiği başarının, istihdam, kar ve yeni atılımlara yansımadığını belirtti.

İhracatta gelinen aşamada, yerli sanayinin ve verimli politikalar geliştirilmesinin önemli etkisi bulunduğunu ifade eden Bozbey, sektörün ayağa kalkması için sağlanan KDV indiriminin tek başına yeterli olmadığını ifade etti.

Bozbey, sadece KDV'yi düşürmekle hastanın ayağa kalkmayacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:

''KDV indirimi yetmez. Hasta sadece antibiyotikle tedavi edilecek boyutları aştı. Hastayı ameliyat etmek gerekiyor, sonra tansiyonu kontrol edilmeli. Yoksa, KDV'yi düşürmek hastayı ayağa kaldırmıyor. Yüksek faizle para toplanırsa bu antibiyotik tedavisi gibi olur. Tedavisi de aylarca süreceğinden doğru olmaz.''

Bozbey, KDV'nin düşürülmesinin yanında özellikle ekonominin lokomotifi konumundaki tekstil sektörüne yönelik destek sistemlerinin devreye sokulması gerektiğini kaydederek, ''Enerji, ücret ve faiz yüksek, kurlar ise düşük. Sektör olarak enerji maliyetleri ve faizlerin düşürülmesini, döviz kurlarının da yükseltilmesini istiyoruz'' dedi.

IMF'ye yalvarıp döviz alınacağına, ihracata daha çok ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Bozbey, şöyle devam etti:

''Bunun için de sektöre desteklerin yapılması lazım. Tekstil sektörünün çarkları indirime karşın güçlükle dönüyor. Çin, gümbür gümbür geliyor. Mısır, Suriye, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan ve diğer bazı ülkeler, tekstilcinin yanı sıra yatırım yapacak olanlara çeşitli destekler veriyor. Bu destekleri de yatırım yapıp döviz getirsin diye yapıyorlar.''

Bozbey, firmaların bir çoğunun halen pazarlarını kaybetmemek için zararına ihracat yapmaya devam ettiklerini, ancak belirsizlik urumunun endişe yarattığını sözlerine ekledi.