BIST 9.550
DOLAR 34,52
EURO 36,01
ALTIN 3.003,45
HABER /  GÜNCEL

Tekstilciler acil tedbir istiyor

Tekstil, hazır giyim ve deri ihracatçıları birlikleri, istihdamın ve pazar durumunun korunarak krizin aşılabilmesi için tedbir istedi.

Abone ol

Ege İhracatçı Birlikleri'ne bağlı tekstil, hazır giyim ve deri ihracatçıları birlikleri, istihdamın ve pazar durumunun korunarak krizin aşılabilmesi için devletin sanayiciye istihdam teşviği ve SSK priminde indirim uygulaması gerektiğini bildirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), yaşanan kriz ortamının sektörlere olan etkisini ve sorunun çözüm yollarını kamuoyuna duyurmak amacıyla seri basın toplantıları düzenlemeye başladı. EİB'de bu amaçla düzenlenen ilk basın toplantısında krizin, tekstil, hazır giyim ve deri sektörleri ile ihracatına olan etkisini ele alındı.

EİB Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, ilgili birliklerin başkanlarının katılımıyla düzenlenen basın toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, düzenleyecekleri seri toplantılarla, birliğe üye 12 ihracatçı sektörün küresel krizden ne oranda etkilendiğini ve bu krizden en az zararla çıkılabilmesi için somut önerilerini duyurmayı amaçladıklarını söyledi.
Ülke ekonomisinin, özellikle son aylarda küresel ekonomide yaşanan çalkantıların da etkisiyle olağanüstü bir dönemden geçtiğini ifade eden Türkmenoğlu, bu krizden ihracatçı her sektörün, kendine özgü şekilde etkilenmekle birlikte, pazar daralması, finansal yetersizlik, mal ve emtia fiyatlarının konjonktürel olarak düşüş göstermesinin ortak problemler olarak öne çıktığını kaydetti.

“İHRACATTA DÜŞÜŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR”

Basın toplantısında tekstil, hazır giyim ve deri sektörlerinin sorunları ve çözüm önerileri, Ege Tekstil Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHGKİB) Başkanı Jak Eskinazi tarafından açıklandı.

Eskinazi, ülke ekonomisi açısından lokomotif özelliği taşıyan söz konusu üç sektörde de 2008 yılının ekim ayından itibaren ihracatta önemli ölçüde düşüş gözlenmeye başlandığına işaret ederek, ekim ayında sektörlere göre yüzde 5 ile yüzde 17 arasında değişen oranlarda görülen düşüşün, aralık ayında hazır giyimde yüzde 25'i, tekstilde yüzde 27'yi, deri sektöründe de yüzde 34'ü aştığını kaydetti.

Sektörler ihracatlarındaki azalmanın bugüne gelindiğinde şubat ayı için ilk 23 günlük periyotta deride yüzde 21, hazır giyimde yüzde 26, konfeksiyondaysa yüzde 33'ü bulduğunu belirten Eskinazi, “Bu da ihracatta bizim hala düşüş trendinde olduğumuzu gösteriyor” dedi.

Eskinazi, 2009 yılında 3 sektörün toplam ihracatının, en iyimser rakamlarla bir önceki yıla göre 5,6 milyar azalış göstererek 18,2 milyar dolar olarak gerçekleşmesini tahmin ettiklerini bildirdi.

İHRACATTAKİ DÜŞÜŞ İSTİHDAMI OLUMSUZ ETKİLER UYARISI

İhracattaki bu düşüşün, sektörlerde istihdam kaybına yol açacağı uyarısında bulunan Eskinazi, en iyimser tahminle sektör ihracatlarındaki toplamda yüzde 25'lik bir düşüşün, istihdamda yüzde 20'lik bir azalmaya yol açacağını, bununda 2008 Ekim itibariyle kayıtlı 800 bin çalışandan en az 160 bininin işsiz kalması anlamına geldiğini söyledi.

Eskinazi, istihdam kaybının en başta sosyal hayata ve ekonomiye olumsuz etkileri olacağı gibi devlet bütçesinin de bundan zarar göreceğini ifade ederek, bunun istihdam teşviği ve SSK prim indirimi gibi önlemlerle önlenebileceğini belirtti.

İstihdamdaki azalışla birlikte sektördeki tüm işsiz kalanların asgari ücretli olduğu hesap edilse bile bu durumun devlete maliyetinin, yapılacak 6 aylık işsizlik fonu ödemesiyle yıllık vergi ve prim gibi yasal kesinti kaybı dikkate alındığında en az 795 milyon lira düzeyinde olacağına dikkati çeken Eskinazi, şunları kaydetti:

“Sektörde çalışanların yüzde 30'unun beyaz yakalı çalışan olduğu dikkate alındığında devletin bu durumdan dolayı parasal kaybı 1 milyar lira düzeyine çıkacaktır. Bununla birlikte, sektörün istihdam kaybının yüzde 25, yüzde 30'lar gibi daha yüksek oranlarda olması durumunda ise bu kayıp en düşük 1,5 milyar lirayı bulabilecektir. Piyasadaki çarpan etkisi de dikkate alındığında bu 3-4 milyar liralık bir ekonomik kayıp anlamına gelmektedir.

Oysa, istihdamın korunması için SSK priminde tüm sektör çalışanları için yapılacak yüzde 50'lik bir indirim sonucunda, devlete bunun yaklaşık 687 milyon lira bir maliyet yükü olacaktır. Yine aynı şekilde asgari ücret esas alınarak yapılacak yüzde 25'lik istihdam teşviği sağlanmasının maliyeti ise 677 milyon lira olacaktır. Yani verilecek teşviklerin maliyeti, tüm sektör çalışanlarına verildiğinde bile istihdam kaybının yol açacağı bedelden daha düşüktür. Ayrıca, istihdam kaynaklı çarpan etkisine bağlı iş ve ekonomik kayıp önlenmiş olacaktır.”

Eskinazi, ihracatta pazarda yer alabilmeye devam etmek için enerji girdi maliyetlerinin düşürülmesi, ilk 6 ay içerisinde ödenecek olan kurumlar vergisi geçici ödemelerinin yılın ikinci yarısına yayılarak işletmelerin rahatlatılması, krediler için teminat sorunu yaşayan firmalara yönelik kredi garanti fonu aracılığıyla çözüm bulunmasını önerdiklerini kaydetti.

Jak Eskinazi, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Eskinazi, krizin etkisinin ne zaman ortadan kalkacağına ilişkin tahmininin sorulması üzerine, “Eğer gerçek tedbirler alınır ve iç piyasa canlandırılırsa biz bu krizi 2009'da atlatırız, ama gerekenler yapılmazsa ülkemiz için işin sonunu iyi görmüyorum. Çünkü ülkemizde yaşanan, dünyadaki gibi bir mali kriz değil, reel sektör krizi. Biz bunu çözemezsek, bunun sonu sosyal krizdir ve onun çözümü çok daha zordur” dedi.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko da bu teşviklerin tümünü yanlarında çalışanları işten çıkarmak zorunda kalmamak için istediklerini belirterek, piyasadaki durgunluğun aşılması için işletmelerin piyasada pazarlama güçleri olması gerektiğini, bunun da istihdam ve enerji maliyetleri düşürülerek sağlanabileceğini söyledi.
Ege Tekstil Hammadeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, istihdam için yapılacak böylesi bir iyileştirmenin devlet için yük değil fayda getireceğini savundu.