135 bilimsel kurumun katkısıyla on yıl sürecek olan İnsan Beyni Projesi'nde amaç beynin işlevlerini teknolojik ortamda yaratmak.
Abone olÇoğunluğu Avrupa ülkesinden 135 bilimsel kurumun katılımıyla gerçekleşen ve 10 yıl sürecek olan uluslararası İnsan Beyni Projesi'ne başlandı.
Toplam maliyetinin 1 buçuk milyar doları bulması beklenen araştırma kısmen Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor.
İngilizce 'The Human Brain Project' ya da kısaca HBP olarak bilinen projenin amacı, insan beyninin işleyişini bilgisayar ortamına taşıyacak teknolojileri geliştirmek.
Ayrıca her yıl on binlercesi yayımlanan beyin araştırmalarını bir araya getirerek bir veri tabanının oluşturulması hedefleniyor.
100 milyar sinir hücresi
Halihazırdaki bilgisayar teknolojisi beynin işlevlerini taklit edebilecek düzeyde değil.
Fakat önümüzdeki on yıl içerisinde süper bilgisayarların insan beyni kadar hızlı ve karmaşık çalışma yetisine yaklaşabileceği tahmin ediliyor.
Bilim çevreleri İnsan Beyni Projesini, insanın genetik haritasının çıkarıldığı İnsan Genomu Projesi'ne benzetiyor.
Genom Projesi, dünyanın dört bir yanından binlerce araştırmacının katkılarıyla on yılı aşkın bir sürede gerçekleşmişti.
Ancak İnsan Beyni Projesi, beynin tam bir haritasını çıkarmayı vaadetmiyor. Bu süreç insanoğlu için şu an aşırı karmaşık bir iş.
İnsan beyni 100 milyar sinir hücresi ve 100 trilyon sinaptik bağlantı içeriyor.
Nöromorfik makinalar
Proje kapsamında beynin sınırlı simülasyonları yaratılacak. Örneğin Manchester Üniversitesi araştırmacıları beynin yüzde 1'ini taklit edecek bir model üzerinde çalışıyor.
Bu çalışmanın başındaki bilimadamı Steve Furber, bilgisayar teknolojisinin öncüleri arasında sayılıyor.
Furber, ''Kariyerim boyunca konvansiyonel bilgisayarlar inşa ettim. Performanslarının çok çarpıcı biçimde büyüdüğüne tanıklık ettik. Ancak insanların bazı en basit içgüdüsel tepkilerini bir bilgisayarın gerçekleştirmesi halen çok zor bir iş. Yeni doğmuş bir bebek annesini görünce hemen tanıyabilir. Ama belirli bir insanı aynı şekilde tanıyacak bir bilgisayar geliştirmek çok zor bir konu.'' diyor.
Araştırmacılar, önümüzdeki on yılda bilişim teknolojisindeki belli başlı ilerlemelerden birinin ''nöromorfik'' bilgisayarlar olacağını tahmin ediyor. Bir diğer deyişle makinaların insan beyni gibi öğrenme kapasitesine sahip olması hedefleniyor.