Almanya'daki temaslarını tamamlayan KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Berlin'den Türkiye'ye geldi.
Abone olTeknik Komiteler kurulması yararlı olur
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi'nin önerdiği teknik komitelerin oluşturulmasını daha ilk günden gerekli ve yararlı gördüklerini ifade ederek, Teknik komiteleri ister görünüp küçücük sorunlar etrafında fırtınalar koparıp komitelerin oluşmasını engelleyen Rum tarafının bu tutumunun BM tarafından ortaya konmasını istiyoruz dedi.
Talat, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çok yeni bir süreç yaşadığını belirterek, bu sürecin özellikle Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle aslında bir çözüm yolu arayışı biçiminde geliştiğini söyledi.
Almanya'nın bu görüşmeyi gerçekleştirmesi ve görüşme konusunda istekli olmasını da buna bağladığını kaydeden Talat, şöyle dedi:
Almanya gelecek yıldan itibaren ilk 6'lık dönemde AB dönem başkanıdır. Ayrıca BM Güvenlik Konseyi başkanlığını devralıyor. Almanya, BM'nin yeni oluşumunda Güvenlik Konseyi daimi üyeliğine de adaydır. Dolayısıyla Kıbrıs sorunuyla daha fazla ilgilenmeye, Kıbrıs sorununu daha iyi anlamaya, belki yardımcı olabilirse çözüm yollarını zorlamaya niyetlenmektedir. Bu bağlamda gerçekleşen görüşme son derece yararlı olmuştur.
Biz açık ve net olarak tutumumuzu ortaya koyduk. Kıbrıs sorununun çözümünü istediğimizi, Kıbrıs'ın birleştirilmesi için kararlılığımızın devam ettiğini, Kıbrıs Türk halkı bakımından Kıbrıs sorunun çözümünü temel parametrelerinin BM'nin, Güvenlik Konseyinin saptadığı parametreler ve onun en son şekli olan Annan Planı zemininde devam ettiğini açıklıkla ortaya koyduk.
Talat, görüşmelerde Türkiye'nin AB sürecinde limanlarını Kıbrıs bandıralı gemilere, havaalanlarını Kıbrıs uçaklarına açması konusu dahil olmak üzere bütün bu konuları değerlendirdiklerini ve Kıbrıs Türk tarafı açısından bakış açılarını ortaya koyduklarını ifade etti.
Almanya'nın Kıbrıs konusuyla ilgili ne düşündüğünü yorumlayamayacağını kaydeden Talat, Bundan sonraki dönemde Avrupa'nın, AB'nin lider ülkesi Almanya'nın da Kıbrıs konusuyla daha fazla ilgilendiği günleri göreceğiz. Böyle tahmin ediyorum diye konuştu.
Kıbrıs Türk tarafı olarak son derece açık ve net bir politika yürüttüklerini anlatan Talat, Bu politika dünyanın arzuladığı, bugüne kadar arzuladığını ifade ettiği Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik politikadır. Bu politikayı anlatıyoruz ve anlaşılıyor dedi.
Rum tarafının yürüttüğü politikanın ise çözümsüzlüğü ve bölünmeyi kalıcı haline getiren politikalar olduğunu belirten Talat, AB avantajlarını kullanan Rum tarafının bu politikaları sonsuza dek yürütemeyeceğini anlaması gerektiğini söyledi.
TEKNİK KOMİTELER
Berlin'de özellikle bir konunun altını çizdiğini ifade eden Talat, günlük yaşamın her alanında iki toplum arasındaki ilişkilerin rahat yürütülebilmesi için gerekli bütün açılımları yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini bildirdi.
Kıbrıs Türk tarafının başından beri oluşturulmasından yana olduğu teknik komitelerin oluşturulmasında Kıbrıs Rum tarafının ayak sürmesini ve bunun yarattığı sıkıntıyı iki halkın da yaşadığını anlatan Talat, şöyle devam etti:
Suç olaylarında suçluların iki taraf arasında hareket ederek cezadan kurtulmaları kabul edilebilecek bir durum değildir. Bunun dışında çeşitli çevre, sağlık ve ekonomik ilişkilerin yaşandığı sıkıntılara varıncaya kadar birçok sorunla karşı karşıyayız. Bu sorunların çözümü için BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi'nin önerdiği teknik komitelerin oluşturulmasını ilk günden hem de yazılı olarak kabul etmiş taraf olarak Rum tarafının oyalama taktiğinden artık bıkmış, usanmış durumdayız.
Teknik komiteleri ister görünüp küçücük sorunlar etrafında fırtınalar koparıp komitelerin oluşmasını engelleyen Rum tarafının bu tutumunun BM tarafından ortaya konmasını istiyoruz. Kıbrıs'a döndükten sonra bunun gerçekleşmesini BM'den açık ve net olarak talep edeceğim. Biz teknik komitelere varız, yarın hemen başlayabiliriz. Teknik komitelerin oluşturulması için illa bir ortak metin üzerinde anlaşmaya gerek yoktur. Çünkü teknik komiteler metinleri görüşecek değildir. Teknik komiteler, günlük, pratik konuları görüşecek ve iki toplumun ilişkilerini iyileştirecektir. Bu iyileşme sağlandıkça ve iki toplum birbirine yakınlaştıkça çözüm görüşmelerinin başlama olasılığı da kolaylaşacaktır.
BM Genel Sekreteri Annan'ın adım adım çözüm diye nitelediği müzakerelerin başlayabilmesi için teknik komiteleri gerekli gördüklerin vurgulayan Talat, Teknik komitelerin bir an önce başlaması hedefindeyiz. Eğer başlamıyorsa da bu oyunu, bu entrikayı daha fazla oynama niyetinde değiliz. BM teşhisini koysun, açıklamasını yapsın. Kim teknik komitelerin oluşmasından ve çalışmasından yanadır, kim değildir, bunu açıkça ortaya koysun dedi.
KARŞILIKLI ÖZVERİ GEREKLİ
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye limanlarının Kıbrıs bandıralı gemilere açılmasının, KKTC'ye yönelik izolasyon sürdüğü takdirde Kıbrıs Türk ekonomisini tamamen öldürecek boyutta bir etkide bulunacağını belirterek, Türkiye'nin limanlarını Kıbrıs Rum gemilerine açmasını istiyoruz. Ama aynı anda Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun da ortadan kaldırılması gerekiyor dedi.
Brüksel dönüşünde, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Talat, Teknik komitelerin oluşmasındaki sorun devam ederse tavrınız ne olacak şeklindeki soru üzerine, teknik komitelerin her durumda gerekli olduğunu belirterek, bu komitelerin çatışan, hatta savaşan ülkelerde bile kurulduğunu söyledi.
İZOLASYONLAR
Teknik komitelerin çözüme kadar ertelenebilecek komiteler olmadığını kaydeden Talat, BM'nin doğruyu, gerçeği ortaya koyması gerekir. Bunu bu şekilde istememizin nedeni, gelecekte suçlu ile suçsuzu ayırt etmek daha zor olacaktır. Bunu engellemek istiyoruz diye konuştu.
Alman Dışişleri Bakanıyla yapılan görüşmede izolasyonların kalkması yönünde net olarak bir sonuç alınabildi mi sorusu üzerine de Talat, Sonuç olarak nitelenebilecek bir karar, bir hedef ile hareket etmedik. Alman Dışişleri Bakanına Kıbrıslı Türklerin pozisyonunu aktarmak, politikasını aktarmak hedefindeydik. Bu bağlamda bunu gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum dedi.
İzolasyonların nasıl kaldırılacağı yönünde AB'de bir belirsizlik, bir üretimsizlik bulunduğunu belirten Talat, bunu aşabilmek için belli bir zaman gerektiğini söyledi.
Görüşmelerde, Türkiye limanlarının Kıbrıs bandıralı gemilere açılması konusunun gündeme geldiğini anlatan Talat, şöyle devam etti:
Oradaki tavrımız gayet açıktı. '26 Nisan 2004'te bize izolasyonları kaldırma sözü vermiştiniz. Bunu yerine getiremediniz. Türkiye limanlarının Kıbrıs bandıralı gemilere açılması, bize yönelik izolasyon devam ettiği takdirde Kıbrıs Türk ekonomisini tamamen öldürecek boyutta zararlı bir etkide bulunacaktır. Bundan dolayı bizim tabii ki izolasyonların kaldırılmasını isteyen taraf olarak, Kıbrıs Rum tarafına yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını istiyoruz. Dolayısıyla Türkiye'nin limanlarını Kıbrıs Rum gemilerine açmasını istiyoruz. Ama aynı anda Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun da ortadan kaldırılması gerekiyor. Kıbrıs Türk limanlarının da eskiden olduğu gibi tercihli tarifelerle, yani ortak gümrük tarifesiyle ihracat yapabilecek limanlar olarak AB tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla Türkiye limanları açılırken, bizim limanlarımızın da AB'ye ihracat yapabilecek limanlar haline getirilmesi gerekiyor. Ercan Havaalanının doğrudan uçuşlara açık hale getirilmesi gerekiyor.' Bunları anlattık ve anladıklarını sanıyorum.
ABD DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISININ AÇIKLAMASI
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried'in, Kıbrıs adasında, Kıbrıs Cumhuriyeti'nden başka herhangi bir hükümeti tanımıyoruz ve tanımayacağız şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine de Talat, söylenenlerin hangi iklimde ve hangi şartlar altında söylendiğinin önemli olduğunu kaydetti.
Talat, Bizim, KKTC olarak şu anda herhangi bir tanınma talebimizin olmadığı koşullarda böyle bir açıklamanın yapılması hoş karşılayabileceğimiz bir açıklama, bir durum değil. Bu, bir anlamda Kıbrıs Türk yönetiminin düzeyinin sarsılması hedefi güdüyor izlenimi yaratıyor diye konuştu.
Açıklamanın bundan dolayı rahatsız edici olduğunu belirten Talat, Ama söylenenler şu andaki Amerikan politikasının gerçekleri dedi.
ABD'nin, Ercan Havaalanına doğrudan yapacağı seferlere ilişkin bir soru üzerine de Talat, bu seferleri, ticari anlamda olmaktan çok izolasyonların kırılmasının sembolü olarak düşündüklerini söyledi. Talat, Bizim için ticari anlamda en önemli destinasyonlar, ABD'den ziyade Avrupa başkentleridir. Özellikle de Londra'dır. Biz, konsantrasyonumuzu Londra'ya yöneltmek düşüncesindeyiz. Bu konuda çok somut adımlar atmış değiliz, ancak hazırlıklar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz diye konuştu.