BIST 9.720
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.967,46
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Tekirdağ'lı öğrenciler yaptı 'Çorlu Jeep'

TEKİRDAĞ'da üniversite öğrencilerinin, askeriyeden sadece şasisiyle aldıkları ve hurdadan topladıkları parçalarla 6 ayda yaptıkları arazi aracı, ses komutuyla çalışıyor

Abone ol

Tekirdağ'da bir grup üniversite öğrencisi, askeriyeden sadece şasisiyle aldıkları ve hurdadan topladıkları parçalarla 6 ayda yaptıkları arazi aracını ses komutuyla çalışır hale getirdi.

Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksekokulu Teknoloji Topluluğu üyesi öğrenciler, akademik danışmanları eşliğinde bir arazi aracı projesine başladı. Öğrenciler, hurda malzemelerle yaptıkları arazi aracına "Çorlu Jeep" adını verdi.

Öğrenciler, yaklaşık 3 yıl önce yaptıkları araca özellik eklemeye devam ediyor. Arazi araçlarına özellik katmak amacıyla teknolojiyi de kullanan ekip, 4x4 özelliğinde, saatte 80 kilometre hıza ulaşabilen arazi aracını, sesli komut aracılığıyla da çalıştırmanın heyecanını yaşıyor.

"Teoriyi uygulamaya geçirdik"

Teknoloji Topluluğu Koordinatörü Öğretim Görevlisi Samet Nalbant, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her türlü arazi şartlarında kullanılabilen aracın 2 ve 4 çeker özelliğinde olduğunu söyledi.

Akıllı telefon ve tabletten aracın pek çok özelliğinin kontrol edilebildiğine dikkati çeken Nalbant, şöyle devam etti:

"Aracımızı ilçemizde bulunan 43. Bakım Merkezi Komutanlığından sadece şasisi ile aldık. Biz bu şasinin üzerine yeni bir temel attık diyebiliriz. Saclarla çeşitli aşamalardan geçen aracımıza bir şekil verdik. Daha sonra otomotiv bölümümüz motor ve şanzımanı birleştirdi. Süspansiyon, fren sistemleri gibi arcın bütün parçalarını bir araya getirerek arazi aracımızı tamamladık. Öğrencilerimiz, aracımızın üzerinde konfor sistemleri olarak inşa ettiğimiz koltuğu, camı, merkezi kilit sistemini Android yazılımla kontrol edebilir şekline getirdi. Aracın teknik özellikleri de gece görüş kamerasına sahip, ısıtmalı yan aynalara sahip. Koltuklarımızın ileri geri hareketini düğme ve Android yazılımlarla kontrol edebiliyoruz. Yine Android yazılımlarla camlarımız aşağı-yukarı hareket edebiliyor. Aracımızı sesli olarak telefona bağlayıp 'çalıştır' dediğimizde çalıştırabiliyoruz. Bunun dışında 'kapat' komutu ile de araç otomatikman kapanıyor."

Nalbant, araçta ayrıca fosfor boya tekniği kullanıldığını, böylece gün ışığının toplanarak gece karanlıkta aracın görünebilir kılındığını da ifade etti.

Ağır kış şartlarında arazi aracını deneme fırsatı bulduklarını ve başarılı olduklarını aktaran Nalbant, "Arazi aracımızı yaklaşık 20 bin lira bir bütçe ile yaptık. İşlerimizi bitirdiğimizde 'biz de yapabiliyoruz' dedik. Çalışıp mücadele ettikten sonra birçok konuyu başarabildiğimizi gördük. Aileler beni arayıp 'Normalde çocuğumuz okula gitmezdi, şimdi okuldan gelmez oldu' şeklinde konuşuyor. Teori önemlidir ama teoriyi de uygulamaya geçirmemiz önemli. Biz bunu yaptık." diye konuştu.

"Aracı tamamlamak için bazı geceler sabahladık"

Otomotiv Teknolojisi Bölümü son sınıf öğrencisi Emre Bostancı, hurda araçlardan topladıkları malzemelerin arazi aracında kullanıldığını söyledi.

Okulda derslerinin dışında arazi aracını tamamlamak için çok çalıştıklarını vurgulayan Bostancı, "Bazı geceler sabahlıyorduk bu aracı tamamlamak için. Aç kaldığımız çok oldu, dışarıdan yemek söylüyorduk ama şehrin dışında kaldığı için getirmedikleri oluyordu siparişlerimizi. Aracımız Android ve neredeyse son sistemli diyebiliriz. Aracımız, kendi yazılımımız olan Android sistemle çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden Hasan Altan Karaoğlu ise aracın yapımının zor olduğunu dile getirerek, soğuk kış aylarında eksi 15-20 derecelerde ısıtıcının başında çalıştıklarını anlattı.

Bazı parçaları bulmakta zorlandıklarını ve sanayideki işletmecilerin kendilerine yardımcı olduğunu aktaran Karaoğlu, "Hurdalığa bir parça almaya gittiğimizde bütçemiz kısıtlı olduğu için pazarlık ettik. Çoğu parçayı ucuza aldık." dedi.

"Aracı wireless ve IP ile kontrol etmeyi sağlayacağız"

Çorlu Meslek Yüksek Okulu Otomotiv Teknolojisi Bölümü son sınıf öğrencisi Furkan Kaplan da aracın Android yazılımının yapım aşamasının kolay olmadığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Aracımıza Android yazılımı yaptık. Daha sonra elektronik kart devresi tasarladık. Android ve araç kodlamasını Elektronik Teknolojisi Bölümü kapsamında şahsım ve bazı arkadaşlarımın yardımıyla yaptık. İlerleyen dönemlerde aracı wireless ve IP ile kontrol etmeyi sağlayacağız. Aracımızı 20 metre uzaklıkta çalıştırabiliyoruz. Son model araçlarda kumanda ile yapılıyor bu işlem. Biz bunu telefonlarda yapmayı başardık. Daha da geliştirmeyi ve tüm araçlara yapmayı hedefliyoruz."

Üniversite öğrencilerinin yapılması zor bir işi başardığını vurgulayan Çorlu Meslek YüksekoOkulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Gümüş ise arazi aracının yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.