Tekel işçileri ile polis arasındaki tartışma akşam saatlerinde yeniden alevlendi. Polis işçilere anonslarla uyarı yaptı ve...
Abone ol78 günlük 4-C eylemi sonrası mola veren TEKEL işçileri, bugün tekrar Ankara'da buluştu. Valilik eyleme izin vermediği için işçilerin Türk-İş önünde toplanmasına izin verilmedi. İşçileri desteklemek isteyen bazı gruplara polis müdahale etti, gözaltılar var. Sakarya Caddesi'nde toplanan ve polisin dağılmaları yönündeki uyarılarını dikkate alan grubun ayrılmasıyla eylem olaysız sona erdi.
Sabah saatlerinde çeşitli illerden eylemcileri başkente taşıyan otobüslerin toplu halde şehre girişlerine izin verilmedi. Bunun üzerine işçiler, küçük gruplar halinde kente giriş yaptı. Polis ve işçiler arasında Mithatpaşa Caddesi'nde kısa süreli arbede yaşandı.
Polisin Türk-İş önüne gitmelerine izin vermemesi üzerine işçilerin bir bölümü Tuna caddesinde, bir bölümü Sakarya Caddesi'nde toplandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye işçileri, İSKİ bünyesinde sayaç okuma görevi yapan işçiler ve TARİŞ işçileri de hem kendi sorunlarını gündeme getirmek hem de TEKEL işçilerine destek vermek için eyleme katıldı.
POLİS YARIM SAAT SÜRE VERDİ
TEKEL işçilerinin eylemi için Sakarya Caddesi'nde toplanan gruba, dağılmaları için polis yarım saat süre tanıdı.
Polis, akşam saatlerinde eylemi sürdüren gruba, ses araçlarından uyarılar yapmaya başladı.
Yapılan anonslarda, havanın kararması ve eylemin kanunsuz olduğu
POLİS KENDİNİ BOMBALADI |
TEKEL işçilerinin eylemi nedeniyle oluşturulan güvenlik noktasında görevli bir polis memurunun düşürdüğü gaz kapsülünün patlaması üzerine çok sayıda polis memuru gazdan etkilendi. Polisler, gazın etkisini azaltmak için çevredeki dükkanlardan aldıkları sularla yüzlerini yıkadı. Olay sırasında Sakarya Caddesi'ne girmeye çalışan CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral de gazdan etkilendi. Meral, polisin aldığı önlemleri eleştirdi; "İnsanlar yolda, bir yerden bir yere yürüyemeyecek mi? Böyle bir rezillik görmedim" dedi. |
gerekçeleriyle, grubun eylemi sonlandırması istendi.
Esnafın, olası bir müdahale için gerekli önlemleri alması gerektiği belirtilen anonslarda, eylemle ilgisi olmayanların da çevreden ayrılması gerektiği bildirildi.
Anonslarda, müdahale sırasında oluşabilecek olası sağlık problemleri nedeniyle, yaşlı, özürlü, çocuk ve sağlık sorunu bulunanların bölgeyi terk etmesi de istendi.
Polis, Sakarya Caddesi'nin girişlerindeki yaya trafiğini durdurarak panzerler ve toplumsal müdahale araçlarıyla önlem aldı.
Anonsların ardından eylemciler bir süre daha hükümet aleyhinde slogan attı. Gruptakilerin Sakarya Caddesi'ni terketmesiyle eylem olaysız sona erdi.
AYRINTILAR HABERİN
DEVAMINDA...
Eylem nedeniyle alınan yoğun güvenlik önlemlerinin bir süre daha korsan bir eylem olması ihtimaline karşı sürdürüleceği bildirildi.
Trafiğe kapatılan Ziya Gökalp Caddesi, grupların dağılmasının ardından araç trafiğine açıldı. Bu arada bazı grupların, Yüksel Caddesi yönüne doğru gittikleri kaydedildi.
DESTEK İÇİN KALDIRIM TAŞLARINI SÖKTÜLER
TEKEL işçilerine destek için Ziya Gökalp Caddesi'ni trafiğe kapatan ve taşlı saldırıda bulunan gruba polis müdahale etti. Kolej'den Kızılay istikametine yürüyen ve öğrencilerden oluşturduğu grup üyeleri, söktükleri kaldırım taşlarını bölgedeki polislere atmaya başladı.
Bu kişiler, çevik kuvvet ekiplerinin müdahalesinin ardından ara sokaklara kaçtı. Polislerin dağıtmak için gaz bombası attığı eylemcilerin bir kısmı kaçarak izini kaybettirdi. Bu sırada polislerle gruptakiler arasında çıkan arbede sırasında bazı eylemcilerin gözaltına alındığı bildirildi.
Ziya Gökalp'te yolu kapatmak isteyen KESK üyesi gruba da polis gözyaşartıcı gazla müdahale etti. Arbedenin ardından gruptakiler, Dr. Mediha Eldem sokağına girdi. Buradan çevik kuvvet polisine taş atan gruptakiler, tekrar polis barikatının önüne gelerek, sloganlarla gösteri yaptı. Gruptakiler daha sonra Adakale Sokak'ta oturma eylemi başlattı.
Olaylar sırasında, Ankara Valisi Kemal Önal ile Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir'in bulunduğu emniyete ait bir helikopter yerdeki ekipleri yönlendirdi.
SENDİKALAR NELER SÖYLEDİ?
TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, işçilerin TÜRK-İŞ Genel Merkezi önünde toplanmalarının engellenmesi konusunda, "TÜRK-İŞ, tüm işçilerin olduğu gibi Tekel işçilerinin de evidir. Tekel işçilerinin, TÜRK-İŞ Genel Merkezini ziyareti engellenmemelidir" açıklaması yaptı.
TÜRK-İŞ, Tekel işçilerinin TÜRK-İŞ önünde geçirdikleri 78 gün boyunca asayiş sorunu yaratacak hiçbir olaya neden olmadıklarını, disiplinli ve sağduyulu davranışları ile Türkiye'ye olduğu kadar dünyaya da örnek bir mücadele verdikleri belirtti.
Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, "Bugün, işçilerin evlerine konulmadığı ibretlik bir gün olarak tarihe geçecektir" dedi.
ERDOĞAN EYLEMCİLER İÇİN NELER SÖYLEDİ
AYRINTILAR HABERİN DEVAMINDA...
Sakarya Caddesi'nde Tekel işçilerine ve destekçilerine seslenen Türkel, "Demokrasinin 'd'sinden nasibini almayan kimi yöneticiler ibretlik bir kararla dünya tarihinde ilk defa işçileri evlerine koymamak için barikat kurdular. İşçilerin evine gelirken, kimseden izin almadık, almayız da. Bu kararı veren kimse, işçi sınıfı, Türk-İş topluluğu ve Tekel işçileri adına kınıyorum. Biz kimsenin malına göz dikmedik. Hukukumuzu korumak için konfederasyonumuzun misafiri olmak için ve yeni eylem sürecini başlatmak için geldik. Bugün işçilerin evlerine konulmadığı ibretlik bir gün olarak tarihe geçecektir. Biz, bize yakışan demokratik, şiddetten uzak, kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.
KESK Genel Başkanı Sami Evren, "Sanki bu bölgede sıkıyönetim var. Sanki darbe oldu. Tekel işçileri, biz, bu ülkenin insanı değil miyiz" diye konuştu.
KESK Genel Başkanı Sami Evren, "İktidar demokratik olsaydı polisle işçileri önlemeye çalışmazdı. Konfederasyonların aldığı 26 Mayıstaki genel eylem kararını genel greve dönüştürmeliyiz. Üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız" diye konuştu.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de Ankara'da bugün sıkıyönetim koşulları gibi bir uygulamanın yaşandığını belirterek, "Ya buna teslim olacağız ya da direneceğiz. 1 Mayıs'ta en geniş kitlelerle sesimizi en gür şekilde çıkarmalıyız. 26 Mayısta genel eylemi, genel grevi ortaya koymamız gerekiyor. Hükümete sesleniyorum: Bu barikatlara son verin. Bizi gerçek anlamdaki evimizden alıkoymayın. Bunu da çok görmeyin" dedi.
SİYASİLER NELER SÖYLEDİ?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TEKEL işçileriyle ilgili, "Niye geldiklerini ve kimler olduklarına bakınız. Türkiye'de güzel bir süreç başladı buna gölge düşürmek istiyorlar. İhracata bakalım, büyümeye bakalım. Belli bir grubun yasal olmayan eylemlere girmesine yasalar içinde müsaade etmeyiz" dedi.
CHP lideri Deniz Baykal da, "Bunun Türkiye'de ülkeyi yönetenleri rahatsız etmesi için ne neden var?" dedi. Eyleme karşı zorlayıcı önlemlerin alınmasının yanlış olduğunu savunan Baykal, bunun yakışıksız bir durum olduğunu, kınadığını söyledi.
"Bu büyük bir demokratik hazımsızlıktır" diyen Baykal, "Buna niye izin vermiyorsunuz? Bu ne zorbalık, bu ne biçim anlayış? Çok üzülüyorum. Bu hazımsızlık, bu zorbaca yaklaşım toplumumuz tarafından kınanacaktır. Biz CHP olarak Tekel işçisi arkadaşlarımızla tam bir dayanışma içerisinde olacağız. Özgüvenini kaybetmiş bir iktidar... Vatandaşlarının demokratik şikayet hakkına karşı bu hazımsızlık çok üzüntü vericidir" diye konuştu.
Polis ekipleri, eylem nedeniyle İstanbul ve Konya yollarındaki Maliye noktalarında, Samsun yolundaki ışıklı kavşakta, Eskişehir yolunda Ümitköy Kavşağı'nda polis noktaları oluşturdu. Ankara Garı ve Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde de güvenlik önlemleri artırıldı.
CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Tuna Caddesi'ne gelerek Türk-İş önüne alınmayan Tekel işçilerine destek ziyaretinde bulundu. Soysal, işçilerin demokratik haklarını kullanmalarının engellenmesini "hazımsızlık" olarak nitelendirerek, "Demokratik haklarını kullanan insanlara karşı polis önlemi almak demokrasiye aykırı, faşizan bir anlayıştır" diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi de işçilerin kendi yuvaları olan TÜRK-İŞ'e sokulmamalarının doğru olmadığını ifade ederek, "Sadece bir gün eylem yapıp gideceklerdi. İçişleri Bakanı'nı göreve çağırıyorum" dedi.