BIST 9.032
DOLAR 34,27
EURO 37,66
ALTIN 2.913,92
HABER /  GÜNCEL

Tek tıkla günün ekonomi manşetleri

Günün çarpıcı ekonomi haberlerini sizler için derledik...

Abone ol

Maliye'nin 'verginizi ödeyin' çağrısı yaptığı son reklam filminde para almadan oynayan sanatçı Cem Yılmaz'a Maliye Bakanı Şimşek teşekkür mektubu göndermeye hazırlanıyor.

Zaman gazetesinin haberine göre Maliye Bakanlığı kira gelirlerinin vergilendirilmesi için Cem Yılmaz aracılığı ile "verginizi ödeyin" çağrısı yaparken kampanya filmi için cebinden para çıkmadı. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) tanıtım kampanyası için ünlü komedyene herhangi bir ücret ödemediği öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Yılmaz'a verdiği destekten dolayı teşekkür mektubu gönderecek. Türkiye'nin en ünlü komedyenlerinden biri olan Cem Yılmaz'ın katıldığı geçen yıl İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın organize ettiği stand-up gösterisi için ise ücret almıştı. Cem Yılmaz Türkiye'nin en çok Gelir Vergisi ödeyen sanat dünyası temsilcileri arasında yer alıyor. 2010 yılı için ödenecek vergi rekortmenleri listesinde geçen yıl ilk 100 arasında sanat dünyasından sadece üç isim yer aldı. 2 milyon 819 bin 388 lira vergi tahakkuk eden Acun Ilıcalı listeye kırk beşinci sanat dünyasında ismi Seda Sayan olarak bilinen Aysel Gürsaçer 2 milyon 192 bin 769 lira ile yetmiş ikinci Yılmaz ise 1 milyon 984 bin 806 lira ile sekseninci sıradan girmişti.

Kira gelirlerinin vergilendirilmesinde bu yıl ilk kez "önceden hazırlanmış beyanname" sistemine geçen Maliye Bakanlığı vatandaşı ünlü komedyen Cem Yılmaz ile bilgilendirdi. Kampanya için hazırlanan kısa filmde Yılmaz kendisini "Ben Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan Cem Yılmaz.." sözleriyle tanıtıyor. Sistemin nasıl işlediğini anlatan Yılmaz kendi beyannamesiyle ilgili de espri yaptı. Yılmaz "Burada gördüğünüz gibi benim mal varlığımla ilgili bazı bilgiler var. Onu şöyle kapatarak şey yapalım. Yalnızca tek sayfa onu söyleyebilirim." dedi. Geçen yıl kiraya verdiği konuttan 2 bin 800 liranın üstünde gelir elde edenler 26 Mart'a kadar beyanname vererek vergilerini ödeyecek. Yılmaz için kesenin ağzını açmayan Gelir İdaresi ulusal radyoların yüzünü ise güldürdü. Hem Vergi Haftası'nın tanıtımının yapıldığı hem de kayıt dışı ile mücadele vurgusunun yapıldığı reklam kampanyaları için dokuz ulusal radyo kanalına ödeme yapıldı.[PAGE]

MAAŞ HESABINIZ VARSA BANKANIZI YAKINDAN İZLEYİN....

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

Kurumların ilgili bankalar ile anlaşmaları sonucu bankalardan maaşını alan vatandaşlar maaş hesaplarından ve banka kartlarından çekilen ücretlerden şikayetçi.

Tüketiciler ile bankaların arasının açık olduğu sektörlerin başında bankacılık sektörü geliyor.

Türkiye’nin En Büyük Şikayet Portalı Şikayetvar bankacılık sektörüne ait şikayetlerin analizini yaparken ilginç sonuçlara ulaşıyor.

Çalıştığı kurumların bankalar ile anlaşması sonucu bankadan banka kartı alan ve banka hesabı açtıran vatandaşlar hesaplarından ücretlerden şikayetçi. Maaşlarını eksik aldıklarını kaydeden vatandaşlar acilen düzenleme getirilmesini istiyor.

Yıllık Kart Aidatı: “Bankadan kurum olarak maaş almaya başladığımızda banka görevlileri kurumumuza gelerek kendilerinden kredi kartı almamız halinde bizden yıllık kart aidatı alınmayacağını söyleyerek bize kart gönderdiler. Ancak hesap ektremde kart aidatı kesildiğini görmem üzerine banka şubesindeki görevliler ile merkez şubedeki görevlilerle defalarca görüştüm ve bankalarından maaş aldığımı ayrıca bankalarında yatırım hesabımın bulunduğunu her hisse alım satımında benden yeteri kadar komisyon kesildiğini belirterek bu kesilen aidatın iadesini istedim. Ancak herhangi bir sonuç alamadım. Ve kredi kartım da iptal oldu. Hesabımdan kesilen aidatın iadesini iade edilmediği taktirde Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin bir uyuşmazlıkla ilgili verdiği 2011/4736 esas 2011/11579 sayılı kanun yarına bozma kararı uyarınca kredi kartlarından yıllık üyelik aidatı tahsil edilmesinin haksız şart niteliğinde olduğu ve geriye dönük olarak 10 yıl boyunca talep edilebileceği hükmü gereğinde mahkemeye başvuracağım.”

Hesap işlem Ücreti: “Bankanın maaş müşterisi olduğum halde (kamu) hesap işletim ücreti alınmıştır. Bu paranın en kısa zamanda hesabıma yatırılmasını talep ediyorum. 2005 yılından itibaren maaş hesabı olarak kullanmaktayım. Banka ile defalarca görüşmeme ve dilekçe ile başvuru yapmama rağmen hesap işletim ücretimin geri ödenmeyeceği belirtildi. İlk önce hesap işletim ücretimin 1 gün sonra ödeneceği belirtilip daha sonra bu ücretin ödenemeyeceği ve farklı hesaplar (ardıç hesabı vs.) açtırmam durumunda hesap işletim ücreti kesintisinin yapılmayacağı belirtildi. Bu hesaplarda yıllık bir bedel karşılığı açılan hesaplar olup yıllık ücretten herhangi bir farkı bulunmamaktadır. Vadesiz mevduat ve kredi kartlarına ödediğim ücretlerden şikayetçiyim. Yakın zamanda bununla ilgili geri dönüş yapılmaması durumunda kredi kartım vadesiz mevduat hesabım farklı hesaplarımı kapatmayı düşünüyorum.”

Hesap Özeti Ücreti: “Banka maaş hesabımdan hesap özeti ücreti kesiyor! Maaş almama rağmen atmen hesap özetine baktığımda çaktırmadan hesap özeti ücreti kesiyor. Bunu da atm iken kesinlikle belirtmiyor ancak internetten hesabımı kontrol ettiğimde anlıyorum.”

Hesap Açım Ücreti: “Bankadan maaş hesabı açtırıldı. Hesaplan ilgili ücret talep edildi. Konuyla ilgili itirazda bulunmama rağmenşirketimin ismini kimliğini vermeme rağmen herkesten aldıklarını söylendi.”

Sigorta Bedeli: “2 sene önce banka hesabından maaş alıyordum. En son paramı çektikten sonra bir daha atm'ye uğramadım. 200 TL artı para hesabına hiç dokunmadım. Cep telefonuma birkaç gündür gelen gecikmeli borcunuzla ilgili tarafınıza ulaşılamamıştır mesajlarına istinaden müşteri hizmetlerini aradım. Kredili mevzuat hesabımdaki borçla ilgili olduğunu söylediler. Bana şube ile görüşün buradan bilgi veremeyiz dediler. şubeyi aradım ne borcum var benim dedim. Bana hayat sigortası yapıldığını ve bunun artı paradan çekildiğini ödenmediği için faiz bindiğini ekstre bedeli alındığını hesap işletim ücreti kesildiğini söylediler. İptal iade işlemi başlatacağız dediler. Bakalım ne olacak hem bana sormadan sigorta yapmışlar hem de yüksek bir ciddiyetle takibe düşmemek için parayı ödeyin diye nutuk atıyorlar. Umarım kredi sicilimi karalarsınız da maddi manevi ne kadar dava varsa açarım size.”[PAGE]

DOLAR YATIRIMCISINI ÜZDÜ...

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ... 

Ankara'da dün 1,7940 liradan satılan dolar, bugün akşam saatlerinde 1,7820 liradan işlem gördü. Avro ise akşam saatlerinde 2,3600 liradan satıldı. Dün akşam saatlerinde de avronun satış fiyatı 2,3540 lira düzeyindeydi.

Avro-dolar paritesi 13243 oldu.

Merkez Bankası ise saat 15.30 itibarıyla gösterge niteliğindeki doların efektif satışını 17772 avronun efektif satışını 23497 olarak belirledi.

BENZİNE YİNE ZAM GELDİ...

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ... 

Bu geceden itibaren geçerli olmak üzere benzine yüzde 2,45 oranında zam yapılacak. Yarından itibaren uygulanacak benzin zammı açıklandı. Benzin yarından itibaren yüzde 2.45 oranında zamla satılacak.

Bu geceden itibaren geçerli olmak üzere benzine yüzde 245 oranında zam yapılacak.

Yarından itibaren uygulanacak benzin zammı açıklandı. Benzin yarından itibaren yüzde 2.45 oranında zamla satılacak.[PAGE]

EŞİ ÖLEN KADIN MAAŞ ALACAK...

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ... 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, nisan ayından itibaren eşi vefat etmiş kadınlara iki ayda bir ödenecek şekilde aylık 250 lira, yani iki ayda 500 lira ödeneceğini açıkladı.

Mardin'de vatandaşlara seslenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan nisan ayından itibaren eşi vefat etmiş kadınlara iki ayda bir ödenecek şekilde aylık 250 lira yani iki ayda 500 lira ödeneceğini açıkladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın eşi vefat eden kadınlar için başlattığı maaş ödemeleri Nisan'da verilecek. Eşini kaybeden ve çocuklarına bakmak zorunda kalan kadınların Mart ayı boyunca sisteme girişleri yapılıyor. Bunun için sigortasız bulunmayan ve eşi vefat edenler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuracak. İlk ödeme Nisan ayında her bir kişi için 250 lira olarak verilecek. Arkasından iki ayda bir ödeme yapılacak. Eşi olmayan hanımların hesaplarına iki ayda bir 500 lira maaş yatırılacak. Eşini kaybeden ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan maaş alacak kadın sayısı 100 bin ile 150 bin arasında değişiyor.[PAGE]
ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ KALKIYOR MU?

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ... 

Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Özel iletişim vergisinin kalkabileceğinin ilk sinyallerini verdi. Özel İletişim Vergisi kaldırılırsa cep telefonlarındaki yüksek faturalarda artık tarihe karışmış olacak...

CNBC-e'nin canlı yayınına katılan Bakan Haydarpaşa garının yeniden inşasında binanın yapısının aslına uygun olarak korunacağını da söyledi.

Yıldırım devlet demiryollarının asla özelleştirilmeyeceğini de söyledi. Yıldırım Nisan ayında çıkılacak üçüncü köprü ihalesiyle ilgili olarak "Kazan kazan esasına göre bir ihale olacak" dedi.

Eurasia Rail 2. Demiryolu Hafif Raylı Sistemler Altyapı ve Lojistik Sistemler Fuarı İstanbul Fuar Merkezinde açıldı. Açılışa Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman Bulgaristan Ulaştırma Bakanı Ivaylo Moskovski ve diğer davetliler katıldı. Bakan Binali Yıldırım açılışın ardından bir süre fuarı gezdi. Yıldırım fuarı gezerken gazetecilerin üçüncü köprü ve Marmaray ile ilgili sorularını yanıtladı.

"GÜNLÜK 1.5 MİLYON YOLCU HEDEFLİYORUZ "

Bakan Yıldırım Marmaray ile ilgili son durumu değerlendirerek "Marmaray devam ediyor. 2013'ün sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Şu anda biliyorsunuz ray döşeme işlemleri sürüyor. Daha sonra elektrifikasyon bunlarla paralel devam edecek. 2013 sonunda inşallah Marmaray'da tren setlerinin yürüdüğünü göreceğiz " dedi.

Haydarpaşa tren istasyonundaki hızlı tren çalışmalarıyla ilgili de konuşan Bakan Yıldırım şunları söyledi:

"Oradaki çalışmalar da yolunda gidiyor. Bir sıkıntı yok. Bu yıl içinde oranın da yeniden düzenlenmesi için ihaleye çıkmış olacağız. Şu anda talebi karşılamada bir sıkıntı yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sakarya Büyükşehir Belediyesi karşılıklı seferler koydular.Orada olan ihtiyaç giderildi. Gebze ile İzmit Köseköy arasındaki bölüm tamamen yeniden yapılacak hızlı tren standardına göre. O yüzden hattın bir müddet kapalı kalması gerekiyor. Daha sonra da bu yıl içinden Gebze ile Haydarpaşa arasındaki kapatacağız. Orası da geçici bir süreyle kapalı kalmış olacak. Bu arada tabii Kartal - Kadıköy raylı sistemi açılacağı için onun doğurduğu kapasite eksikliğini bu şekilde gidermiş olacağız."

Yıldırım Marmaray'daki yolcu kapasitesine ilişkin rakam da verdi. Yıldırım "Tek yönde biliyorsunuz 75 bin saatte iki yönde 150 bin. Günlük 1.5 milyon yolcu hdefliyoruz " şeklinde konuştu.

" KAZAN KAZAN ESASINA GÖRE BİR İHALE OLACAK "

Bakan Yıldırım Nisan ayında çıkılacak üçüncü köprü ihalesiyle ilgili bir soruyu da yanıtladı. Yıldırım ikinci ihale için özel sektörden ciddi bir teklif bekleyip beklemedikleri sorusuna "Bekliyoruz. Bu sefer verirler. Vermezlerse canları sağ olsun. Verecekler yani vermemek gibi birşey yok. Göreceksiniz. Şimdiden niye olumsuz düşünelim ki ? " yanıtını verdi. Bu ihaleye katılan firma olmaması durumunda bir B planları olup olmadğı sorusuna ise Yıldırım " Her zaman bir yedek planımız vardır " dedi.

Yıldırım şartları değiştirmek gibi bir düşünceleri olmadığını belirterek "Oradaki düşüncemiz şu. Başta özel sektör kamu sektörü karşılıklı haklarını koruyan bir ortak yapım sistemidir. Yani kamu özel sektör ortaklığıdır. Bir ortaklığa girerken ne yapacaksınız ? Tarafların haklarını adil bir şekilde gözeteceksiniz. Sadece özel sektöre hak tanımak adil olmaz. Aynı zamanda kamunun haklarını da koruma gerekir. Kazan kazan esasına göre bir ihale olacak. İstanbul da üçüncü köprüsüyle buluşacak" diye konuştu.

Üçüncü köprünün ÇED raporunu soran bir gazeteciye ise Yıldırım " Herhangi bir problem yok. Hiçbir problem yok. Hepsi tamam " diye yanıt verdi.[PAGE]

DİKKAT! BU ATM'LER SAHTE PARA VERİYOR...

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

Bankaların ATM’lerinden aldığınız paraların sahte olup olmadığını kontrol edin Bankacılık işlemlerini ATM'lerden yapan birçok vatandaş, Şikayetvar'a gönderdikleri şikayetlerle yeni bir iddia ortaya attı.

 "ATM'lerden çektiğiniz paraları kontrol edin" diyen vatandaşlar ATM'lerin sahte para verdiğini ve parayı aldıktan sonra sahte olduğunu fark ettiklerini kaydettiler.

Bankalar suçu taksicilere atıyor. Vatandaşlardan gelen şikayetler sonrası ATM'lerden çekilen sahte paralara dikkat çekmek isteyen Şikayetvar Yöneticisi Dr. Ömer Deveci "ATM'lerde sahte para olduğuna dair çok fazla şikayet alıyoruz. Para çektikten sonra sahte olup olmadıklarını mutlaka kontrol ettirin. Vatandaşlar 'ATM sahte para verdi' derken bankalar ATM'lerde sahte paraları tespit edici düzeneklerin olduğunu belirttiler. Şikayetlere 'Kötü niyetli mağaza çalışanları ya da taksiciler de vatandaşın ATM'den çektiği parayı kendisinde daha önce bulunan sahte para ile değiştiriyor ve bu para sahte diyerek vatandaşı dolandırıyorlar' diyerek yanıt verdiler. Kimse sorumluluk almayınca mağdur yine vatandaş oluyor" diye konuştu.[PAGE]

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), önceki seans kapanışına göre 100 Endeksi 68,52 puan artarak 60.435,61 puan seviyesinden açıldı. Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,11 oranında değer kazandı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) önceki  seans kapanışına göre 100 Endeksi 6852 puan artarak 60.43561 puan seviyesinden açıldı. Endeks  şu an 60 bin 300 puan seviyesinde seyrediyor.

Bu dakikalarda en çok işlem gören hisseler Garanti Bankası İş Bankası (C) Vakıfbank Emlak Konut ve Halkbank olarak sıralandı.

ALTIN

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören gösterge kağıdı 4 Aralık 2013 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinin saat 13.20 itibariyle basit getirisi yüzde 905 bileşik getirisi yüzde 925 seviyelerinde bulunuyor.

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 13227 sterlin-dolar paritesi 15800 yen-dolar paritesi ise 8153 düzeyinde seyrediyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 17740 liradan avro 23450 liradan satılıyor.
Uluslararası piyasalarda altının onsu 1.70092 dolar seviyesine yükselirken Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 12539 dolardan işlem görüyor.

FENERBAHÇE'DE HEDEF 60 TL...

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...[PAGE]
Anadolu Yatırım Stratejisiti Halil Reçber, FENER hissesinin teknik analizini yaptı ve değerlendirmesinde kısa vadede 49,00 TL, uzun vadede ise 60,00 TL'yi hedef olarak gösterdi. Anadolu Yatırım Stratejisiti Halil Reçber, FENER hissesinin teknik analizini yaptı ve değerlendirmesinde kısa vadede 49,00 TL, uzun vadede ise 60,00 TL'yi hedef olarak gösterdi.