BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  EKONOMİ

Tek belgeyle İngiltere vizesi

İngiltere’ye iş için gidecek Türk çalışanlara yalnızca iş yeri çalışma belgesi ile vize verecekleri açıklandı.

Abone ol

İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, Türkiye’nin ciro bakımından en büyük şirketleri ile Türkiye’de iş yapan İngiliz şirketlerinin yer aldığı 500 şirketlik bir liste belirleneceğini ve bu şirketlerin İngiltere’ye iş için gidecek çalışanlarına yalnızca iş yeri çalışma belgesi ile vize vereceklerini söyledi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Turner, Bursa’da yaklaşık 2 hafta önce düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde ilk duyurusunu yaptıkları, Türkiye ile İngiltere arasındaki ticari ilişkileri geliştirmeyi ve yeni işbirlikleri oluşturmayı hedefleyen "GREAT" kampanyasına değinen Turner, iki ülke başbakanları Recep Tayyip Erdoğan ve David Cameron’un ortaya koydukları anlaşma ile 2015 yılına kadar iki ülke ticaret hacmini 2 katına çıkarma hedefi koyduklarını anımsattı. GREAT kampanyasının, bu hedefin bir parçası olduğunu dile getiren Turner, "Bunu gerçekleştirmenin bir yolu da Türk şirketlerinin İngiltere’de, İngiliz şirketlerinin de Türkiye’de yatırım yapmalarını sağlamak. Her iki tarafta da karlı fırsatlar var" dedi.

Türkiye’de çok büyük alt yapı yatırımları potansiyeli olduğuna dikkati çeken Turner, İngiltere’de ise dinamik bir ekonomi olduğunu ve sektörlerin çok hızlı büyüdüğünü kaydetti.

Başkonsolos Turner, Dünya Bankası’nın iş yapma kolaylığı endeksine göre Birleşik Krallığın Avrupa’da iş yapılabilecek en iyi 2. ülke, dünya ise 7. ülke olduğunu anımsatarak, "Kurumlar vergisi çok düşük. Sadece yüzde 7,1. Dünyanın en iyi 5 üniversitesinden 3’ü İngiltere’de. Çok iyi Ar-Ge çalışmalarımız var. Nobel ödüllerinden 77’sine İngiltere sahip. OECD’nin bir çalışmasına göre Türkiye, 2050’de Avrupa’nın en iyi 2. ekonomisi olacak. aynı araştırmaya göre, Avrupa’nın en iyi ekonomisi de İngiltere olacak" şeklinde konuştu.

Türk şirketlerinin İngiltere’de perakende, gıda, sağlık gibi alanlarda yatırım yapabileceklerini anlatan Turner, aynı zamanda ileri teknolojilerle çalışan üretim sektörünün de Türk firmaları acısından cazip bir alan olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatının, İngiltere’den ithalatından daha fazla olduğuna dikkati çeken Turner, şunları söyledi: "Her iki yöne de ticareti artırmak istiyoruz. İki başbakanın imzasından sonra hedefi aslında yüzde 40-50 oranında gerçekleştirdik. 2015 yılında ticaret hacmini iki katına çıkarma konusunda iyimseriz. 2009 yılından bu yana ikili ticaret hacmimizi yüzde 40 arttırdık."

"Tek belgeyle vize alma kolaylığı"

İki ülke arasındaki ticaretin daha da kolaylaşması için çalıştıklarını belirten İngiltere Başkonsolosu Turner, İngiltere’ye iş için gideceklere yalnızca iş yeri çalışma belgesi ile vize vereceklerini açıkladı.

Türkiye’nin ciro bakımından en büyük şirketleri ile Türkiye’de iş yapan İngiliz şirketlerinin yer aldığı 500 şirketlik bir liste belirleneceğini kaydeden Turner, "Bu listede yer alan şirketler için bir vize uygulaması geliştiriliyor. Bu şirketlerin İngiltere’ye iş için gidecek çalışanların vize başvurusunda şirkette çalıştıklarına dair bir belge ibraz etmeleri yeterli olacak. Şu anda mevcut vize başvuru prosedürüne girmelerine gerek kalmayacak. Böylelikle İngiltere ve Türkiye arasında iş yapmak daha da kolaylaşacak" diye konuştu.

Türkiye’nin dünyanın çok hassas bir bölgesinde, refah oranı yüksek, demokratik ve Müslüman bir ülke olduğunu dile getiren Turner, Türkiye’nin refah düzeyinin daha da artmasını istediklerini belirterek, "Bunu yapabilmenin en kolay yolu da Türkiye’nin AB’ne üyeliğidir ve biz de bu sürece en büyük desteği veren ülke olduk" dedi.

Türkiye’nin dinamizminin Avrupa Birliği’ne yardımcı olacağına inandıklarını vurgulayan Turner, "AB’nin, içerisine Türkiye’yi de alarak daha iyi olacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.

İş yeri kurma süresi İngiltere 13 gün, Türkiye’de 1 gün

Turner’in verdiği bilgilere göre, 2012 yılından bu yana ABD, Kanada, Brezilya, Fransa, Almanya, Hindistan, Japonya, Çin, Hong Kong ve Avustralya’da hayata geçirilen "GREAT" programı, yaklaşık 30 milyon sterlinlik bütçe ile 2013 itibariyle Türkiye, Rusya, Güney Kore, Meksika ve Endonezya’da yürütülecek.

Avrupa’nın en büyük doğa bilimleri sanayisine ev sahipliği yapan İngiltere, dünyada en fazla ticari hizmet ihracatı yapan ikinci ülke.

Girişimciler, İngiltere’yi, çok kültürlü yapısı ve yalnızca 13 gün süren iş kurma süresi nedeniyle tercih ettiklerini belirtiyor. Dünya Bankası verilerine göre belirlenen bu rakamın dünya genelindeki ortalaması ise 35 gün. Türkiye’de ise iş kurma süresi Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı kayıtlarına göre bir günde şirket kurmak mümkün.