BIST 9.550
DOLAR 34,52
EURO 35,93
ALTIN 3.000,93
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

TEİAŞ'ta şok eden ihmal!

Soma faciasından sonra gündeme gelen iş güvenliği konusunda TEİAŞ'ta yaşanan bir olay dikkat çekti. İşçiler 350 TL'lik kemer alınmadığı için öldü...

Abone ol

İNTERNETHABER- ÖZEL HABER
Didem TOMASLAR

Türkiye'yi derinden sarsan Soma faciası, ‘Türkiye iş güvenliği konusunda ne durumda’ sorularını yeniden gündeme getirdi. TEİAŞ'ta güvenlik kemeri alınmadığı için ölen işçilerin olduğu ortaya çıktı.

Soma'da 301 işçi, bir gecede aramızdan yürek yakarak ayrılırken İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre ise 2014 yılı Nisan ayında 115 işçi, yılın ilk 4 ayında ise 396 işçi vefat etti.

350 TL’LİK KEMERİ OLMADIĞI İÇİN ÖLEN İŞÇİLER

Nisan ayında vefat eden 115 işçiden biri 33 yaşındaki TEİAŞ işçisi evli ve çocuklu Mehmet Esen...

Trafo merkezinde parça değişimi için 20 metrelik direğe çıkan Esen düşerek vefat etti. Ölümü, medyada sessiz birkaç satırla yer buldu. Mehmet Esen'in ölümüne neden olan 350 TL'lik kemerinin olmamasıydı.

Yapılan araştırmalar sonucunda gerekli güvenlik ekipmanlarının verilen dilekçelere rağmen alınmadığı ortaya çıktı. TEİAŞ, Mehmet Esen'in vefatından kısa bir sonra güvenlik ihalesine çıktı. 

iss.jpg 

TEİAŞ SAMSUN'DA İŞÇİ ARKADAŞIMIZIN VEFATINDAN SONRA İŞ GÜVENLİĞİ İHALESİNE ÇIKILDI.

İşte TEİAŞ işçilerinden gelen bir mektup:  

Bizler TEİAŞ'ta Hatçı tabir edilen Hat Bakım Ekip Teknisyeni olarak işçi statüsünde çalışıyoruz. Yaptığımız iş barajlarda üretilen enerjinin şehir şebekelerine ulaştırılması. Çalıştığımız voltaj 380.000 volt ve 154.000 volt! Yani çok yüksek gerilim. Hem yüksek gerilim altında hem de gerek iş malzemelerinin ağırlığı ve gerekse yüksekte çalışmanın getirdiği zorluklarla işimizi yapmaya çalışıyoruz. Lakin işverene 2009 yılından itibaren iş sağlığı ve güvenliği malzemelerinin tedariki ve yenilenmesi hususunda yaptığımız müracaatlara bir arkadaşımızın daha vefatından sonra 2014 yıl Nisan ayının ortasında ancak bir ölçüde yanıt alabildik.

2013 yılı yazında bir arkadaşımız İzmir'de, 2014 yılının Nisan ayında bir arkadaşımız ise Amasya'da direkten düşerek vefat etti. Vefat etme sebepleri aslında çok basit: Direkten düşme! Pekala bu engellenebilir mi? Tabii ki evet! Basit bir düşüş tutucu aparat olmuş olsa düşmeyeceklerdi. Bu malzemenin fiyatı ise 300-400 tl arasında. Yani TEİAŞ'ta bir canın bedeli maalesef 300 tl.

AMİRİN MASASI HEMEN ALINIR

Neden alınmıyor?
Memurun, mühendisin kısacası amirin koltuğu masası istenildiğinde hemen temin edilirken neden onlarca dilekçeye rağmen bu malzemeler tedarik edilmiyor? İşgüzarlık, baştan savma iş anlayışı, önemsememe...

Her gün eşlerimiz ve çocuklarımız ile "ya arıza olur da direğe çıkarsam" diyerek evden helalleşip çıkıyoruz. Bu psikoloji ile çalışan insanlardan ne kadar verim alabilirsiniz? Ayaklarımız yere basmıyor, bazen 50 metre bazen 100 metre yükseklikte, tellerin üzerinde çalışıyoruz. Mehmet kardeşimiz çalışma arkadaşımız... 1 çocuğu yetim kaldı. Değer mi 300 için bir çocuğu yetim bırakmaya!

Devlet bu tür vakalarda rücu mekanizmasını işletmiyor. En büyük sorunlardan bir tanesi budur. Yani sebep olan kişilere "sen bu işe sebep oldun" diyerek gerek maddi gerek manevi anlamda büyük bir ceza vermiyor. Sadece bir uyarı yapıyor, göstermelik de bir para cezası...

Halbuki devlet iş kazasında milyonları ödüyor! Olan neticede ölene oluyor...

Mehmet kardeşimiz vefat etmiş olmasaydı yine ihaleye çıkılmayacak, yine bazı mazeretlerle ertelenecekti. Halbuki sadece 2013-2014 yılları arasında 4-5 dilekçe verilmiş iş güvenliği malzemeleri için! Bu süre içerisinde bakın ne ihaleler neticelenmiş, ne malzemeler alınmış, ne işler yaptırılmış müdürlük için!

Saygılarımızla...

TEİAŞ HATÇILARI