BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  EKONOMİ

TEDAŞ'ta büyük vurgun!

TEDAŞ özelleştirilirken 10 şirketinin paraları da devrildi. Zarar 3 milyar 892 milyon TL...

Abone ol

Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’de (TEDAŞ) özelleştirilen 10 dağıtım şirketinin kasasında ve banka hesaplarında “unutulan” paralarla, alacakları ve stoklarıyla birlikte satıldığı, borçlarının ise TEDAŞ’a devredildiği ortaya çıktı.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, bu yolla devletin 3 milyar 892 milyon TL zarara uğratıldığını söyledi.Cumhuriyet’ten Fırat Kozok’un haberine göre; Dağıtım şirketi ihaleleri sırasında şirketlerin banka hesaplarında “unutulmuş” milyonlarca TL’nin ortaya çıkmasının ardından, KİT Komisyonu’nun CHP’li üyeleri olarak yolsuzlukları mercek altına aldıklarını belirten CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, özel sektöre devredilen 10 şirketin devir işlemleri sırasında usule aykırı işlemler yapıldığını saptadı. Şirketlerin kasalarındaki mevcutlarının yanı sıra milyonlarca TL’lik malzeme stokları, alacakları ve banka hesaplarıyla birlikte devredildiğini vurgulayan Erdoğdu, dağıtım tesislerinde bazı aktif ve pasif değerlerin, mülk sahibi durumundaki TEDAŞ bilançosuna çekildiğini ve buna göre esas sermayelerinin yeniden belirlendiğini söyledi. Erdoğdu, “Şirketlerin sözde banka hesaplarında unutulan paradan daha vahim işlemler, devir günündeki bilançolardan çekilen genel aydınlatma, ibadethane, belediyeler ve tarımsal sulamayla ilgili borçlardan kaynaklanan denkleştirme işlemleri sırasında yapıldı. Bu da şirketlere ilave ek para verme anlamına gelmektedir” dedi.

Özel sektöre satılan dağıtım şirketlerinin devir bilançolarında yer alan varlıkların yatırım bedellerinin TEDAŞ tarafından ödendiğine işaret eden Erdoğdu, bu parasal tutarın TEDAŞ yerine dağıtım şirketleri bilançolarında yer alması nedeniyle TEDAŞ’ın bu dağıtım şirketlerine sermaye eklemek zorunda kaldığını söyledi. Erdoğdu şöyle devam etti: “TEDAŞ’ın kendi mülkü olan taşınmaz varlıkları, dağıtım şirketleri bilançoları yerine kendi bilançosuna çekilmiş olsaydı, dağıtım şirketlerine tahsis ettiği ve kendisine ait olan sermayenin bir bölümünü geri alacaktı. Şimdi TEDAŞ, devredilen ve kendi mülkü olan tesis ve cihazların bir bölümünü işletme hakkı devir süresinin sonunda, yani ortalama 26 yıl sonra satın alma yoluyla kendi tasarrufuna geçirebilecektir. Bu da TEDAŞ’ın kendi malını yeniden satın alması anlamına gelmektedir.”

Hesap oyunları ve muhasebe manevralarıyla TEDAŞ’a ait varlıklardan bir bölümünün geri alınmamak üzere özel sektöre devredildiğini ifade eden Erdoğdu, “TEDAŞ, kendisine ait paralar, stoklar ve varlıkları vermekle kurtulamamakta, bir de üzerine bu değerler için ayrıca para vermekte, sermaye koymaktadır” dedi. Erdoğdu, özel sektör girişimcilerinin elektrik dağıtım şirketlerini aldığı gün, devir bedelinin yaklaşık yarısını geri aldığını, bedelin diğer yarısının da lisans süresinin sonunda dağıtım tesisleri iade edilirken alacağına dikkat çekti.