BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,47
ALTIN 3.038,54
HABER /  POLİTİKA

Teçiz yeni taslağı tanımadı

Türban serbest bırakılsa bile hukuki olamaz. Peki Teziç neye dayanıyor?

Abone ol

Olağanüstü toplanan Rektörler Komitesi sivil anayasa taslağını görüştü.  YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, kılık kıyafet serbestliğiyle ilgili değişikliğin hukuken mümkün olmadığını iddia etti.

Teziç, Anayasa'da ilgili maddenin değişmesi halinde bile yasağın süreceğini iddia etti. YÖK Başkanı, bu yasağın AİHM kararlarına ve Avrupa hukuk normlarına uygun olduğunu ileri sürdü.

ANAYASA GİRİŞİMİNE ARA VERİLSİN

Prof. Dr. Teziç, ''Girişime bir an önce ara verilerek 21 Ekim'deki halkoylaması beklenmeli'' dedi.

Teziç, "Demokratik süreç içinde değişiklik metninin ortaya konulması için siyasi partilerin birlikte hareket etmeleri siyasi ve hukuki zorunluluktur" ifadesini kullandı.
 
"Anayasa değişikliğinin yalnızca bir siyasi partinin inisiyatifinde hazırlanıyor olması, sürecin demokratikliğine gölge düşürmektedir" görüşünü savunan Teziç, "22 Temmuz seçimlerinde TBMM'de çoğunluğu elde eden AK Parti'nin hazırlattığı anayasa değişikliği taslağının katılımcı demokratik yollara başvurularak tamamlanacağı vaatleri inandırıcılıktan uzaktır" dedi.
 
"Bu, toplumda endişe ve tedirginliğe yol açmıştır" diyen Erdoğan Teziç, "AK Parti'nin katılımcı çalışma yapılacağı vaadi inandırıcı değildir. Süreç bir an önce durdurulmalı, değişiklik girişimine bir an önce ara verilmelidir. 21 Ekim'de halkoylaması yapılması ve 11'inci cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili hukuki belirsizliğin açıklığa kavuşturulmasında sonra siyasi partilerin katılımıyla yeni bir sürecin başlatılması isabetli olacaktır" diye konuştu.
 
"Türban yasağının kaldırılması mümkün değil" 
Anayasa değişiklik taslağındaki türban yasağının kaldırılması olasılığına da değinen Teziç, "Bilindiği gibi yükseköğretim kurumlarında uygulanmakta olan türban yasağı, yüksek mahkemelerin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarıyla oluşan bir hukuki durumdur. Bu hukuki durum ortaya çıkarken, Türk yüksek mahkemelerinin T.C. Anayasası ile Atatürk ilke ve devrimleriyle oluşturduğu laik tanımı ve yorumu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından Avrupa norm ve değerleriyle de uyumlu bulunmuştur" dedi.
 
YÖK başkanı, "Bu nedenle Rektörler Komitesi Anayasa'da kılık kıyafet serbestliğini öngörecek bir düzenleme yapılmasının hukuken mümkün olamayacağını bir kez daha kamuoyuna hatırlatmak sorumluluğunu duymaktadır" açıklamasını yaptı.