BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,35
ALTIN 2.931,82
HABER /  GÜNCEL

Tecavüzü önleyen sütyen!

Hindistan'da havacılık mühendisliği eğitimi gören Manişa Mohan'ın geliştirdiği özel elektrik donanımlı sütyen, tecavüzcülerle mücadeleyi ve kadınlara güven duygusu aşılamayı hedefliyor.

Abone ol
"Delhi'deki toplu tecavüz tetikleyici oldu. Ama bu sosyal tehdide karşı kadınların ve milletvekillerinin hissizliği de... Biz kadınların bir değişime gitme zamanı gelmişti artık." diyor Manişa Mohan.

Mohan, Hindistan'ın Madras kentindeki SRM Üniversitesi'nde havacılık mühendisliği eğitimi görüyor.

Mohan geçen Aralık'ta Delhi'de 23 yaşındaki bir öğrencinin toplu tecavüze kurban gitmesinden sonra, Niladhri Basu Bal ve Rimpi Tripathi adlı öğrenci arkadaşlarıyla birlikte, teknik becerilerini kendisi gibi kız ve kadınları koruyacak birşeyler yapmaya karar verdi.

Pansiyonlarda yaşayan kadınlardan, uğradıkları tacizler hakkında bilgi toplayan öğrenciler, her türlü tecavüze yeltenecek kişiye 3800 kilovat elektrik verecek bir sütyen geliştirdi.

SHE (Society Harnessing Equipment) adı verilen yüksek gerilimli sütyen, kadının bir yakınına ve yerel polis karakoluna SMS mesajıyla saldırıya hedef olan kişinin bulunduğu coğrafi noktayı da haber veriyor. Sütyenin içine elektrik devresine bağlı bir basınç sensörü yerleştirildi.

Peki ama, nasıl olacak da sütyeni takan kadını, elektrik çarpmayacak?

 

Manişa Mohan, "Herşeyden önce bu sistem, iki katlı kumaşın içine yerleştiriliyor ve saldırıya hedef olan kadına yalıtım sağlanmış oluyor. Ayrıca sıkma, çimdikleme, kavrama düzeylerinin basıncı da ayarlanıyor. Olağan bir kucaklaşma sırasındaki basınç, sütyende gizli gereci harekete geçirmek için yeterli değil. Ayrıca bir kadının kendisini güvende hissetmediği bir ortamda devreye sokabileceği bir düğme de bulunuyor." diyor.

Mohan ve arkadaşları tecavüz eylemlerine karşı geliştirdikleri kadın iç çamaşırlarını daha kullanışlı hale getirmeye çalışıyor. Sütyene yerleştirilen elektrikli cihazlar hala fazla büyük; bunların küçültülmesi gerekiyor.

Girişimci gençler, bluetooth teknolojisinden de yararlanarak söz konusu sütyenle akıllı telefon uygulamaları arasında bağlantı kurmaya da çalışıyorlar.

Girişimleri şimdilik gelişim sürecinde. Başarılı olurlarsa, satışa geçmeyi tasarlıyorlar.

Mohan, "Dünyanın her yerinde, geç ya da çok erken saatlerde bile, bütün kadınların sokaklarda güven içinde yürüyebilmelerini istiyorum. Kırsal kesimlerde yaşayan kadınlara da güven duygusu aşılayabilmeyi hedefliyorum. Düşlerimin hiçbirini henüz gerçekleştirmedim, dolayısıyla bir başarı elde etmiş gibi hissetmiyorum kendimi daha. Ama birçok kadın projeye güvendiğini dile getirdiği için de, ayrı bir sorumluluk taşıyorum" diyor.