Yargıtay 14. Ceza Dairesi Hakimi Fevzi Elmas, kararın kanundaki boşluktan kaynaklandığını açıkladı!
Abone olYargıtay 14. Ceza Dairesi Hakimi Fevzi Elmas, kamuoyunda infial uyandıran N.Ç. kararının, yasalara göre verildiğini, sürecin henüz tamamlanmadığını söyledi. Elmas, yapılan haberlerin N.Ç.'ye yeniden travma yaşattığını öne sürdü.
ASIL SORUN KANUNDAKİ BOŞLUK |
İlgili kanunda çocuğun rızasıyla ilgili herhangi bir düzenleme bulunmadığını söyleyen Elmas, kamuoyunda sanıkların lehine karar verildiği gibi bir yanlış algının oluştuğunu anlattı. İlgili davada sadece 3 sanığın beraat ettiğini söyleyen Elmas, 26 sanığın mahkumiyetlerine karar verildiğini ve 5'inin de onandığını ifade etti. Elmas konuşmasınra davada sanıkların aleyhine 7 ya da 8 bozma kararının bulunduğunu kaydetti. |
Yargılamada kanunilik ilkesinin esas olduğunu ve uygula zsorunluluğunun bulunduğunu söyleyen Elmas, maddi ceza hukukunda yorum yasağının bulunduğunu ve her olaya göre kanunun yorumlanamayacağını ifade etti.
TV 8'de katıldığı televizyon programında konuşan Elmas, kanun metninin yorumlanamayacağını söyleyerek yasa koyucunun çocuklar ve kadınlarla ilgili gerekli ayrımı yaptığını kaydetti.
Programda, yeni TCK'da "ırza geçme"nin "cinsel saldırı" ve "cocukların cinsel istismarı" olarak yeniden düzenlendiğini söyleyen Elmas, kanunda karşılığı olmayan bir şeye ceza verilemeyeceğini ifade etti.
HAKİME "VİCDANINIZ RAHAT MI?" SORUSU
Elmas, "Vicdanınız rahat mı?" şeklinde soruya da "Biz incelediğimiz bütün dosyalarda gerek kanuna, gerek vicdana uygun olmazsa imza atmayız" yanıtını verdi.
İLK KARAR MEĞER MARDİN'E AİTMİŞ
TECAVÜZ DAVASINDA SÜRPRİZ GELİŞME |
"N.Ç. her şeyin farkındaydı" zannıyla sanıklar hakkında ceza indirimine onama isteyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Yargıtay'dan görüşüne uygun çıkan karara, Ceza Genel Kurulu'nda itiraz edebileceği ortaya çıktı. İtirazın bayram sonrası onama isteyen savcı yerine başka bir savcı kanalıyla yapılması bekleniyor. Başsavcılık, yetkisini kullanarak, ceza daireleri kararlarına re'sen ya da istem üzerine, 30 gün içinde itiraz edebiliyor. Sanığın lehine itirazda ise bir süre koşulu yok. |
Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde iddia makamını temsil eden Mardin Sa vcılığının "Mağdurenin rızasıyla alıkonulduğu konusunda görüş belirttiğini" hatırlatan Elmas, şöyle devam etti:
"Bu dosya Yargıtay'a geldiğinde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu dosyayı inceleyerek tebliğname düzenlemiştir. Buradaki görüş de mağdurenin rızaen alıkonduğu yönündedir ve onama isteklidir. Daha sonra dairemizce de dosya incelenerek mağdurenin rızaen alıkonulduğu görüşü doğru bulunmuştur"
ELMAS MEDYAYI SUÇLADI
Hakimlerin görevlerinde bağımsız olduğunu, devam eden bir dava hakkında açıklama yapmanın doğru olmadığını kaydeden Elmas, sürecin henüz tamamlanmadığını ve kararında kesinleşmediğini söyledi. Olayın tekrarının çocuğa yeni tramvalar yarattığını savunan Elmas, medyada yer alan haberlerin kabuk tutan yarayı adeta kazıdığını iddia etti.