BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,64
ALTIN 2.956,47
HABER /  POLİTİKA

TDK’da atama krizi sürüyor

Türk Dil Kurumu’nda, Dr. İdris Karakuş’un başkan yardımcılığı görevine atanmasıyla ilgili kriz devam ediyor. Aydın, atamayla ilgili herhangi bir kararname yok dedi.

Abone ol

Türk Dil Kurumu’nda, Dr. İdris Karakuş’un başkan yardımcılığı görevine atanmasıyla ilgili kriz devam ediyor. Devlet Bakanı Mehmet Aydın konuyla Karakuş’un atanması için genel hükümlere göre düzenlenmiş bir kararnamenin mevcut olmadığını belirtti ve “Usulüne uygun bir kararname ile atanma söz konusu olmadığından İdris Karakuş’a maaş ödenememektedir.

Bu nedenle de ortada anayasal bir suç olmadığı kanaatindeyizö dedi.
Devlet Bakanı Mehmet Aydın, MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş’un “TDK’daki atama skandalı” ile ilgili soru önergesini yanıtladı. Durmuş, Dr. İdris Karakuş’un, Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcılığı görevine Ankara 15. İdare Mahkemesi kararı gereği atandığını ancak maaşlarının ödenmediğini belirterek “Memurun maaşının ödenmesi anayasal bir hak olduğuna göre, ödenmemesi anayasal bir suç işlemek anlamına gelmez mi?” sorusunu yöneltti.

“ORTADA ANAYASAL SUÇ YOK”

Bakan Aydın ise MHP’li Durmuş’un soru önergesini Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın’ın bilgi notuyla yanıtladı. Karakuş’un Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcılığına getirilmesi girişiminin hukuken geçerlilik kazanmadığı için kendisine TDK tarafından maaş ödenmediğini ifade eden Bakan Aydın, “İdris Karakuş’un ataması için genel hükümlere göre düzenlenmiş bir kararname mevcut değildir. Usulüne uygun bir kararname ile atama sözkonusu olmadığından maaş ödenememektedir. Bu nedenle de ortada anayasal bir suç olmadığı kanaatindeyiz” dedi.

“TEFTİŞ KURULU RAPORUNA GÖRE AKALIN HAKKINDA İŞLEM YAPILACAK”

Bakan Aydın, Karakuş’un TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın hakkında maaş ödenmemesi ve diğer özlük haklarının verilmemesi nedeniyle Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduğunu, savcılıktan gönderilen dosyanın ön inceleme yapılması için de Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı’na havale edildiğini belirterek “Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın raporuna göre, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın hakkında gereken işlem yapılacaktır” dedi.

“KARAKUŞ’UN ATANMASINA İLİŞKİN YARGI KARARI YOK”

Aydın, Karakuş’un TDK Başkan Yardımcılığı’na atanmasıyla ilgili bir yargı kararı bulunmadığını bildirdi. Ankara 15’nci İdare Mahkemesi’nin Karakuş’la ilgili kararını aslında uygulamayan kurumun Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı olduğunu kaydeden Bakan Aydın şu bilgileri verdi:

“İdris Karakuş’un Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcılığı görevine getirilmek istenmesiyle ilgili işlemin usulüne uygun olmadığı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurum Başkanlığına müteaddit defalar sunulmuş, hatta Yüksek Kurum Başkanlığına sunduğumuz 30 Aralık 2008 tarihli yazımızda sözkonusu atamanın yok hükmünde olması yüzünden ilgilinin daha fazla mağdur edilmemesi açısından konunun ‘bir kere daha değerlendirilerek’ Yüksek Kurum Başkanlığı tarafından maaşının ödenmesinin daha uygun olacağı konusundaki görüşümüz de belirtilmiştir. Ancak Yüksek Kurum Başkanlığı da bugüne kadar adı geçene maaşını ödememiştir. Başbakanlık Teftiş Kurulu ve Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan işlemlerin sonuçlandırılarak Başkanlığımıza bildirilmediğinden dolayı adı geçenin maaşı ödenememektedir.”

ATAMA KRİZİ NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTI

TDK’daki atama krizi Kurum Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın’ın Çin gezisi sırasında başladı. Akalın gezisi öncesi vekaleti, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural’a verirken Tural da Karakuş’un TDK Başkan Yardımcılığına ilişkin atama yazısını Devlet bakanı Mehmet Aydın’a gönderdi. Bakan Aydın ise Karakuş’un 15’nci İdare Mahkemesi’nin kararıyla kuruma geri dönüşüne onay verdiğini sanarak üçlü kararname gerektiren Karakuş’un atamasını onayladı. Atamayı Çin dönüşü öğrenen Başkan Akalın, önce Yüksek Kurum’a ardından da Devlet Bakanı Mehmet Aydın’a yazı yazarak atamanın usulsüz olduğunu bildirdi. Bakan Aydın ise Akalın’ın yazısının ardından Başbakanlık Teftiş Kurulu’nu göreve çağırdı. Teftiş Kurulu’nun incelediği atamayla ilgili Karakuş, Aralık ayı maaşının ödenmediği gerekçesiyle Kurum Başkanı Akalın hakkında suç duyurusunda bulundu ve tazminat davası açtı. Akalın da Karakuş’un atama yazısının iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle konuyu yargıya taşıdı.