BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

TCDD'ye 2012'de rekor kaynak!

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, hükümetin 2003 yılından itibaren demiryollarına büyük kaynak aktardığını söyledi.

Abone ol
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, hükumetin 2003 yılından bu yana demiryolunu öncelikli sektör olarak gördüğünü vurguladı. 2012 yılı itibariyle demiryoluna yatırım için yaklaşık 20 milyar TL kaynak aktararak demiryoluna verilen önemin gösterildigini ifade eden Karaman, bunun sonucunda demiryolları büyük bir değişim ve dönüşüm sürecine girdiğini, 2009 yılında da Türkiye'nin yüksek hız teknolojisiyle tanışarak bu teknolojiyi kullanan dünyanın sayılı ülkeleri arasına katıldığını söyledi.

Demiryolu sektöründe dünya çapında en büyük organizasyon olan Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC), Amerika'nın Philadelphia kentinde UIC İcra Kurulu ve 80. Genel Kurulu ile 8. UIC Yüksek Hız Kongresi düzenledi. 200'ü aşkın üyesi bulunan UIC toplantılarında, demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi için yapılacak çalışmalar detaylı bir şekilde görüşüldü. 8. UIC Yüksek Hız Kongresi'ne UIC üyelerinin yanı sıra üniversite ve özel sektörden de yoğun katılım oldu. Ortadoğu Bölgesel Kurulu Başkanlığı sıfatıyla kongreye katılan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, ülkemizde ve bölge ülkeleri demiryolu alanında yaşanan son gelişmeler hakkında bir rapor sunarak konuşma yaptı.
 
Art arda hizmete giren Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarının bölge ülkelerine de model olduğuna dikkati çeken Karaman, Körfez ülkelerinde, Kafkasya'da ve Ortadoğu ülkelerinde yürütülen yüksek hızlı demiryolu projeleri ve demiryoluna tahsis edilen bütçelerin bunun bir göstergesi olduğunu kaydetti. Karaman konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Bölgemizde yüksek hızlı demiryolu işletmeciliğinde model olan ve yapımı devam eden yüksek hızlı demiryolu projelerimizin toplam uzunluğu 2 bin 622 kilometredir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun yüzüncü yıl dönümü olan 2023 yılına kadar 10 bin kilometrelik yüksek hızlı demiryolu ağının oluşturulması hedeflenmektedir. Buna ilaveten 4 bin km konvansiyonel demiryolu hattı ekleyerek 2023 yılında toplam ağın 25 bin 940 kilometreye çıkarılması hedeflenmektedir. Dahası, dünyada bir ilk olan ve iki kıtayı deniz altından demiryolu ile birbirine bağlayan Marmaray projesi ile birlikte, Türkiye Asya ile Avrupa arasında bir köprü haline gelecektir. Londra'dan Pekin'e, yük ve yolcu taşımacılığı kesintisiz bir şekilde yapılabilecektir."
 
Süleyman Karaman, bu güzel organizasyonu, 2016 yılında iki kıtayı demiryolu ile birleştirmiş olarak İstanbul'da düzenlemeye aday olduklarını açıkladı. Kongrede birçok ikili görüşme yapan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Türkiye'nin YHT çalışmalarını dünyanın yakından takip ettiğini ve takdir gördüğünü sözlerine ekledi.