TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu ile ilgili inceleme başlattıklarını söyledi.
Abone olTBMM Başkanı Cemil Çiçek, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı nedeniyle TBMM'deki gazetecileri ziyaret etti ve sorularını yanıtladı.
KAMU BAŞDENETÇİSİNE İNCELEME
Cemil Çiçek, Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu hakkında, Savcı Öz'e Başbakan adına gittiği ve özür dilemesi için bir mektup yazmasını söylediği iddiası ile ilgili inceleme başlattıklarını söyledi.
HSYK AÇIKLAMASINA SERT YANIT
Sabah saatlerinde açıklama yaparak HSYK düzenlemesini eleştiren, düzenlemenin Anayasa'ya haykırı olduğunu söyleyen HSYK üyelerine Meclis Başkanı Cemil Çiçek cevap verdi.
Çiçek, "Anayasa'ya uygunluk ilk incelenecek konudur. Her kanun tasarını Meclis'e geldiğinde tartışılır. Tartışma yapılır. Herkes düşüncesini söyler. Komisyon üyesi arkadaşlarımız bundan istifade eder." dedi.
"SİYASET YAPACAKLARSA GELİRLER BİR PARTİYE GİRERLER"
"Siyaset yapacaklarsa gelirler bir partiye girerler. Kayıt dışı siyasetten ne kalıyorsa biz onu yapıyoruz. Filanca kuruluş benden çok siyaset yapıyor. Kendi görevleri dışiında kayıt dışı siyaset yapıyor. Herkes vicdan muhasebesi özeleştiri yapsın."
VATANDAŞ BAŞKA ŞEYLER KONUŞUYOR
Gazetecilerin, "Sokaktaki insan farklı şeyler konuşuyor. Para kutularını, bacanakları, oğulları, savcı öz'ün iddialarını konuşuyor. Somut gelişmeler var. Bu nereye gider?" sorusuna Çiçek şöyle yanıt verdi:
"Vatandaş ne istiyorsa onu konuşur. Kim neyi konuşacak onay almak zorunda değil. Önünde seçimler var ne isterse nasıl isterse konuşur. Konuşmazsa demokrasi açısından sorun var demektir. Sorunlar var. Sorunların nasıl çözüleceği, ilgili mevzuatta belli. Şunda mutabık kalalım. Türkiye hukuk devletiyse her türlü sorun hukuk uygulanarak, hukuk sınırları içinde çözülecektir. Yapılamsı gereken bunun mekanizmalarının işletilmesidir. En başta hukuku uygulayan kurumların hukuka uygun davranmasıdır. 138. maddeye uyuluyor mu? Zaman zaman açıklama yapanlar var başkaları uymamış da kendisi uymuş gibi. Kim nerede duruyor 138. madde karşısında zabıtları açıp bakın. 10 senedir söylüyorum ben bunu. Siz bana görülmekte olan davaları sordunuz, ben açıklama yapamam dedim. Öbür yandan hukuku uygulayan kurumlardan aldınız. Açıktan aldınız, gizli aldınız. Ben ilk defa söylemiyorum. Geçen haftayı bile hatırlamadığımız için ilk defa söylüyorum sanılıyor. Birilerini sabahın 3'ünde alıp götürüyoruz. Yasaları çiğnedi diye. İyi de soruşturmanın gizliliğinin ihlali de yasayı çiğnemektir. Bir bilginin iddianame haline gelmesi bile yetmez. 15 gün de inceleme safhası var. O süre sonuna kadar soruşturma gizlidir. Bu uygulanmıyorsa cevabı içinde gizli. Bunu konuşuyoruz. Ne zamanki birimiz o maddeden duçar olduğumuzda anlıyoruz bunun ne kadar önemli olduğunu."
ORTALIK KARARIRSA HEPİMİZ ZARAR GÖRÜRÜZ
"Başka bir şey ifade edeyim. Türkiye övünmek için söylemiyoruz. Önemli bir ülke. Yapılan her tartışma dışarıda değerlendirme konusu yapılıyor. Tükriye'de bu adamların yatırımı var. Türkiye nereye gidiyor diye dışarıda da soruluyor. Ortalığın aydınlanmasını bekliyor yatırım yapmak için. Ortalık kararırsa hepimiz zarar görürürz. Hukuka uyma noktasında kimse kimsenin yanlışını, yanlış yapmak için gerekçe olarak kullanmamalıdır. "
SİYASETÇİ DİLİNE HAKİM OLMALI
Gazetecilerin AK Partili vekil Ali Aşlık'ın tweeti ile ilgili "Partinizin bir vekili, Savcı Öz için sonu savcı gök gibi olmasın dedi…" şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı:
Ne söylediyse bilmiyorum. Siyasetçinin dili önemli. Bir şey deyip, ben bunu demekdim diyemez kimse. Ne söyledi ne söylemedi bilemiyorum.
Savcı Gök otel odasında ölü bulunmuştu. Allah rahmet eylesin, birbirimizle ilgili güzel temennilerde bulunalım. İyi insan elinden dilinden zarar gelmeyendir. Zarar vermeyelim kimseye.